17 sep 2016 06:00

17 sep 2016 06:00

Hur skall det här sluta?

KRÖNIKA

Det är alltid spännande att se vad lagen i ettan skall prestera. I hockeyn är det i regel stor spelaromsättning och därför är det svårt att veta var lagen står.

Så även den här säsongen där SLA:s redovisning visar vad som hänt i klubbarna visar ett snitt på åtta nya spelare per lag. Snittet på de som har lämnat ligger på fem.

Då har räknat spelare som bytt klubb eller valt att lägga av.

Vi kommer med andra ord få se många så kallade lagbyggen med många nya pusselbitar skall passa in, en formulering som alltid är populärt när nyförvärv skall presenteras.

När det gäller klubbarna i Skaraborg har Skövde sex nya spelare från andra klubbar. Mariestad har fyra nya utifrån och Grästorp nio. Till detta kan vi lägga egna yngre förmågor som får chansen i seniormiljö.

När det gäller Skövde IK har Tomas Kempe gjort comeback, både som tränare och i sin moderklubb efter utflykter till Växjö, Karlskrona och Leksand. Bredvid sig har han vapendragaren Bosse Sandin som assisterande, även han är tillbaka i hockeyn efter några sabbatsår.

Det skall bli spännande att se vad den duon kan göra med en ungdomlig trupp. Jag förväntar mig inga stordåd utan hoppas att man kan jobba i lugn och ro och utveckla spelarna och att klubben sedan har förmågan att få till ett lag som håller över tid.

Jag vet att det inte är lätt i en bransch där många spelare byter klubb lika snabbt som de byter skjorta i sin jakt på framgång. Ofta påhejade av sina agenter som lotsar sina spelare till miljöerna där de tror att det finns möjlighet till utveckling.

Allettan är alltid något som kittlar på den här nivån. De fem bästa från varje serie går dit. Skövde IK missade den serien förra året, kanske inte så mycket att sörja då var var spel mot lagen i norra med resor till Kiruna, Piteå och Kalix bland annat. Nu skall den västra serien ställas mot den södra och det brukar alltid kännas som ett lyft intressemässigt.

Borlänge nämns som seriefavorit, sedan kommer säkert Mariestad att vara med och konkurrera i vanlig ordning, sedan har vi Kumla, Forshaga, Arboga och så vidare...

Men som sagt, så här innan är det omöjligt att veta vilken klass Skövde IK kommer att hålla. Tränare Kempe har kört hårt med laget på försäsongen, enligt devisen ”det kostar inget att träna”. Det tycker jag låter sunt och med en hängiven ambitiös grupp kan man komma långt.

När det gäller SIK är en bra väg att gå. Klubben har ett eget negativt kapital som på senaste årsmötet på lite drygt 226 000 kronor. Inte så farligt kan tyckas i jämförelse med många andra, men hockeyettan skall införas elitlicens med start den 30 april 2017, sedan är det inte godkänt med röda siffror.

SIK med stort engagemang på sin ungdomssida och där det är klart att Billingehov skall tillföras en ny fullstor isyta kommer att få bättre förutsättningar för sin verksamhet.

Att kommunen fattade beslut att sätta i gång bygget är värt mer än kortsiktiga framgångar för Skövde IK. Projekteringsarbetet har satt i gång och det är meningen att den nya hallen skall stå klar 2018.

Alliansen infriar sitt vallöfte med det mycket efterlängtat hallen som kommer betyda mycket för såväl ishockeyn som konståkningen i kommunen.

Så även den här säsongen där SLA:s redovisning visar vad som hänt i klubbarna visar ett snitt på åtta nya spelare per lag. Snittet på de som har lämnat ligger på fem.

Då har räknat spelare som bytt klubb eller valt att lägga av.

Vi kommer med andra ord få se många så kallade lagbyggen med många nya pusselbitar skall passa in, en formulering som alltid är populärt när nyförvärv skall presenteras.

När det gäller klubbarna i Skaraborg har Skövde sex nya spelare från andra klubbar. Mariestad har fyra nya utifrån och Grästorp nio. Till detta kan vi lägga egna yngre förmågor som får chansen i seniormiljö.

När det gäller Skövde IK har Tomas Kempe gjort comeback, både som tränare och i sin moderklubb efter utflykter till Växjö, Karlskrona och Leksand. Bredvid sig har han vapendragaren Bosse Sandin som assisterande, även han är tillbaka i hockeyn efter några sabbatsår.

Det skall bli spännande att se vad den duon kan göra med en ungdomlig trupp. Jag förväntar mig inga stordåd utan hoppas att man kan jobba i lugn och ro och utveckla spelarna och att klubben sedan har förmågan att få till ett lag som håller över tid.

Jag vet att det inte är lätt i en bransch där många spelare byter klubb lika snabbt som de byter skjorta i sin jakt på framgång. Ofta påhejade av sina agenter som lotsar sina spelare till miljöerna där de tror att det finns möjlighet till utveckling.

Allettan är alltid något som kittlar på den här nivån. De fem bästa från varje serie går dit. Skövde IK missade den serien förra året, kanske inte så mycket att sörja då var var spel mot lagen i norra med resor till Kiruna, Piteå och Kalix bland annat. Nu skall den västra serien ställas mot den södra och det brukar alltid kännas som ett lyft intressemässigt.

Borlänge nämns som seriefavorit, sedan kommer säkert Mariestad att vara med och konkurrera i vanlig ordning, sedan har vi Kumla, Forshaga, Arboga och så vidare...

Men som sagt, så här innan är det omöjligt att veta vilken klass Skövde IK kommer att hålla. Tränare Kempe har kört hårt med laget på försäsongen, enligt devisen ”det kostar inget att träna”. Det tycker jag låter sunt och med en hängiven ambitiös grupp kan man komma långt.

När det gäller SIK är en bra väg att gå. Klubben har ett eget negativt kapital som på senaste årsmötet på lite drygt 226 000 kronor. Inte så farligt kan tyckas i jämförelse med många andra, men hockeyettan skall införas elitlicens med start den 30 april 2017, sedan är det inte godkänt med röda siffror.

SIK med stort engagemang på sin ungdomssida och där det är klart att Billingehov skall tillföras en ny fullstor isyta kommer att få bättre förutsättningar för sin verksamhet.

Att kommunen fattade beslut att sätta i gång bygget är värt mer än kortsiktiga framgångar för Skövde IK. Projekteringsarbetet har satt i gång och det är meningen att den nya hallen skall stå klar 2018.

Alliansen infriar sitt vallöfte med det mycket efterlängtat hallen som kommer betyda mycket för såväl ishockeyn som konståkningen i kommunen.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.