26 sep 2016 04:00

26 sep 2016 04:00

Allt blir gott med kokos!

KRÖNIKA: PETRA LUNDGREN

Jag gillar att baka, det är något rogivande över det. Man går där i köket och småpysslar, lyssnar på musik och använder alldeles för många skedar än man skulle behöva. Jag gillar även att experimentera när jag bakar. Göra muffins enligt receptet men lägga i massa annat. Och kokos! Allt blir gott med kokos! Tycker jag i alla fall.

Chokladmuffins med banan och kokos. Åh, så gott. Fast jag brukar tycka att smeten är ännu godare än muffinsen. Faktiskt. Men kanske slås den goda smeten om man breder på lite kristyr och jordgubbsströssel på muffinsen.


I somras när jag var ett par veckor i Kanada så bodde jag hos en dam som gillar att baka. Jag fick både chokladcheesecake och en banankaka. Hon fick recept på kladdkaka (som hon misslyckades med eftersom hon hade svårt med måtten som ju är annorlunda där) och den klassiska boken Sju sorters kakor (som jag inte vet om hon bakat något ur än, men det var åtminstone rätt mått i den för henne). Så härom dagen bestämde jag mig för att göra en hälften av varje. Min kladdkaka och med hallon i som hon gjorde, för att få lite smakminnen från Kanada tillbaka. Och kokos! För allt blir som sagt gott med kokos! Tycker jag!

Det är ingen smal kaka precis. Men god för själen. Vispa två ägg med tre deciliter socker. Vänd i en och en halv deciliter vetemjöl, en tesked vaniljsocker och två matskedar kakao. Smält 100 gram smör och rör ner det. Grädda i 175 grader i 20 minuter. Kakan blir godast om den får stå en eller två dagar.


Men, som jag redan sagt så brukar jag inte nöja mig med grundreceptet. Jag häller i andra saker. Allt blir gott med kokos! Så det har jag såklart testat förut. Chokladkladdkaka med kokos i och glass och jordgubbar till. Utomhus. Det går inte av för hackor. Det är så det vattnas i munnen!

Men den här gången bestämde jag mig för att ha i färska hallon. Och kokos. För ja ... det kan man ju ha i allt. Alltså, smeten var sjukt god. Kakan spred en fantastiskt god doft i hela köket. Ja, i hela min lägenhet. Medan kakan stod i ugnen vispade jag grädde. Jag är inte jätteförtjust i grädde, men med lite vaniljsocker i så funkar det.

Sedan var det bara att vänta (min bästa gren ... inte). Om det smakade gott? Det är ingen överdrift. Nästa gång ska jag lägga i lite chili också.

 

Hiss: Snart kommer den krispiga höstluften.

Diss: Att behöva gå upp före solen. Borde förbjudas.

 

Jag gillar att baka, det är något rogivande över det. Man går där i köket och småpysslar, lyssnar på musik och använder alldeles för många skedar än man skulle behöva. Jag gillar även att experimentera när jag bakar. Göra muffins enligt receptet men lägga i massa annat. Och kokos! Allt blir gott med kokos! Tycker jag i alla fall.

Chokladmuffins med banan och kokos. Åh, så gott. Fast jag brukar tycka att smeten är ännu godare än muffinsen. Faktiskt. Men kanske slås den goda smeten om man breder på lite kristyr och jordgubbsströssel på muffinsen.


I somras när jag var ett par veckor i Kanada så bodde jag hos en dam som gillar att baka. Jag fick både chokladcheesecake och en banankaka. Hon fick recept på kladdkaka (som hon misslyckades med eftersom hon hade svårt med måtten som ju är annorlunda där) och den klassiska boken Sju sorters kakor (som jag inte vet om hon bakat något ur än, men det var åtminstone rätt mått i den för henne). Så härom dagen bestämde jag mig för att göra en hälften av varje. Min kladdkaka och med hallon i som hon gjorde, för att få lite smakminnen från Kanada tillbaka. Och kokos! För allt blir som sagt gott med kokos! Tycker jag!

Det är ingen smal kaka precis. Men god för själen. Vispa två ägg med tre deciliter socker. Vänd i en och en halv deciliter vetemjöl, en tesked vaniljsocker och två matskedar kakao. Smält 100 gram smör och rör ner det. Grädda i 175 grader i 20 minuter. Kakan blir godast om den får stå en eller två dagar.


Men, som jag redan sagt så brukar jag inte nöja mig med grundreceptet. Jag häller i andra saker. Allt blir gott med kokos! Så det har jag såklart testat förut. Chokladkladdkaka med kokos i och glass och jordgubbar till. Utomhus. Det går inte av för hackor. Det är så det vattnas i munnen!

Men den här gången bestämde jag mig för att ha i färska hallon. Och kokos. För ja ... det kan man ju ha i allt. Alltså, smeten var sjukt god. Kakan spred en fantastiskt god doft i hela köket. Ja, i hela min lägenhet. Medan kakan stod i ugnen vispade jag grädde. Jag är inte jätteförtjust i grädde, men med lite vaniljsocker i så funkar det.

Sedan var det bara att vänta (min bästa gren ... inte). Om det smakade gott? Det är ingen överdrift. Nästa gång ska jag lägga i lite chili också.

 

Hiss: Snart kommer den krispiga höstluften.

Diss: Att behöva gå upp före solen. Borde förbjudas.

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.