27 sep 2016 04:00

27 sep 2016 04:00

Hösten är som ett enda stort konstgalleri

KRÖNIKA: ALF EHN

Hösten är här och det är härligt att krypa in i värmen, men först är det massor som ska fixas.

Jag trivs med en hög och klar luft, en uppfriskande vind och lagom temperatur. Hösten är en inspirerande årstid. Det har jag alltid tyckt, inte minst när jag var yngre och spelade fotboll. Under hösten är planerna oftast bra, träningarna planeras efter att formen ska konserveras och jag, som av naturen är lat, saknade inte den tunga uppbyggnadsträningen. Dessutom gällde oftast matcherna mycket, vilket gjorde att alla tände till lite extra.

Nu är den karriären över, men jag trivs fortfarande fint under september och oktober innan höstrusket tar överhanden och innan den förhatliga snön börjar dala ned från en dyster blågrå himmel.

Många tänker på samma sätt. Efter semestern verkar flera vara avslappnade och mindre stressade. Kanske tack vare en skön sommar, men troligen lika mycket att många måsten är över när höstens lugnare tempo tar över.

Att ta en promenad en höstdag är en upplevelse. Att se naturens skiftningar, hur löven byter färg, från grönt till gult och rött, innan de till slut faller av, är fascinerande. Det känns som att vandra i ett enda stort konstgalleri. Det ena underbara verket efter det andra, dyker upp under promenadens gång. Om man går ut tidigt, precis innan solen brutit igenom, blir upplevelsen ännu starkare. Dagen efter kan allt vara annorlunda, precis som om konstnärerna jobbat hela natten med att göra om utställningen.

Men allt har en baksida och det är mycket som ska fixas innan man kan njuta av hösthärligheten på allvar, krypa upp i soffan och ägna sig åt en god bok.

Sommarhuset ska göras i ordning inför vintervilan. Bland annat ska hammocken monteras ned och ställas in. Trädgårdsmöblerna ska in i samma förråd. Alla dynor ska göras rena och packas in i väntan på våren. Vissa blommor ska skäras ned, några ska slängas och resten får stå kvar. Gräset måste klippas under ytterligare några veckor, men nu märks det tydligt det börjar förbereda sig för vintervilan.

Hemma i staden är det samma visa. Träd och blommor ska fixas till, häcken ska klippas en sista gång, gräset ska tas om hand, komposten ska tömmas och mycket annat ska fixas till.

Men, som något klok man yttrade, det enda som hjälper är att hålla på.

I lördags var det bara tre månader kvar till julafton. Om ett halvår har mars snart passerats och en lång och härlig vår finns framför oss.

Tiden går snabbt.


Hiss:
Frölunda kom snabbt tillbaka efter hemska 2-7 mot Brynäs i Gävle i fredags. 3-1 hemma mot samma gäng dagen därpå ger hopp.

Diss: 0-3 mot Arsenal i lördags var en rejäl käftsmäll för Chelsea.

 

 

 

Jag trivs med en hög och klar luft, en uppfriskande vind och lagom temperatur. Hösten är en inspirerande årstid. Det har jag alltid tyckt, inte minst när jag var yngre och spelade fotboll. Under hösten är planerna oftast bra, träningarna planeras efter att formen ska konserveras och jag, som av naturen är lat, saknade inte den tunga uppbyggnadsträningen. Dessutom gällde oftast matcherna mycket, vilket gjorde att alla tände till lite extra.

Nu är den karriären över, men jag trivs fortfarande fint under september och oktober innan höstrusket tar överhanden och innan den förhatliga snön börjar dala ned från en dyster blågrå himmel.

Många tänker på samma sätt. Efter semestern verkar flera vara avslappnade och mindre stressade. Kanske tack vare en skön sommar, men troligen lika mycket att många måsten är över när höstens lugnare tempo tar över.

Att ta en promenad en höstdag är en upplevelse. Att se naturens skiftningar, hur löven byter färg, från grönt till gult och rött, innan de till slut faller av, är fascinerande. Det känns som att vandra i ett enda stort konstgalleri. Det ena underbara verket efter det andra, dyker upp under promenadens gång. Om man går ut tidigt, precis innan solen brutit igenom, blir upplevelsen ännu starkare. Dagen efter kan allt vara annorlunda, precis som om konstnärerna jobbat hela natten med att göra om utställningen.

Men allt har en baksida och det är mycket som ska fixas innan man kan njuta av hösthärligheten på allvar, krypa upp i soffan och ägna sig åt en god bok.

Sommarhuset ska göras i ordning inför vintervilan. Bland annat ska hammocken monteras ned och ställas in. Trädgårdsmöblerna ska in i samma förråd. Alla dynor ska göras rena och packas in i väntan på våren. Vissa blommor ska skäras ned, några ska slängas och resten får stå kvar. Gräset måste klippas under ytterligare några veckor, men nu märks det tydligt det börjar förbereda sig för vintervilan.

Hemma i staden är det samma visa. Träd och blommor ska fixas till, häcken ska klippas en sista gång, gräset ska tas om hand, komposten ska tömmas och mycket annat ska fixas till.

Men, som något klok man yttrade, det enda som hjälper är att hålla på.

I lördags var det bara tre månader kvar till julafton. Om ett halvår har mars snart passerats och en lång och härlig vår finns framför oss.

Tiden går snabbt.


Hiss:
Frölunda kom snabbt tillbaka efter hemska 2-7 mot Brynäs i Gävle i fredags. 3-1 hemma mot samma gäng dagen därpå ger hopp.

Diss: 0-3 mot Arsenal i lördags var en rejäl käftsmäll för Chelsea.

 

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.