03 okt 2016 04:00

03 okt 2016 04:00

Jag är världens sämsta vegetarian

KRÖNIKA

Om det fanns en utmärkelse som hette Världens sämsta vegetarian, så skulle jag vara en av toppkandidaterna. Jag äter nämligen kött. Ibland. Jag är inte så förtjust i grönsaker heller. Det gör det svårt att vara vegetarian.

Vad jag äter, eller snarare inte äter, är en aldrig sinande källa till konversation. Min pappa hävdar att jag äter fem olika rätter. Jag vill hävda att det är betydligt fler eftersom jag utökat med både sushi (vegetarisk) och haloumi (jo, jag vet en som bara äter det till middag och då klassar jag det som maträtt).

Jag är en fuskvegetarian. Jag får erkänna det. Eller flexitarian. Eller varför inte ”selektiv vegetarian”, som en kollega uttryckte det.

– Är fisk en grönsak? frågade hon.

– Ja, sa jag då.

– Är korv en grönsak?

– Ja!

– Är kyckling en grönsak?

– Ja! sa jag och lade till att jag äter hamburgare ibland också.

Så nej, jag kan inte kalla mig vegetarian. I alla fall inte med hedern i behåll. Men till mitt försvar vill jag säga att jag aldrig äter kött hemma (eftersom fisk är en grönsak).

Skämt å sido. Jag är väl snarare en blandkostare som mest äter vegetariskt. Men jag önskar att jag åt mer vegetariskt. Fast det är ju det där med grönsaker och att jag blir så puttrig i magen av linser och sådant. Och det är bra att kunna dra till med vegetarian-kortet om någon skulle ställa sig till och göra någon kötträtt man inte vill ha. Jag äter inte sådant kött. Jag äter bara det i mald form. Vilket säkert är sämre. Jag vet.

Men jag är bättre på att äta vegetariskt nu än när jag började första gången. Det var 1998 och jag gjorde ett reportage om två veganer. Vid den tiden levde jag i stort sett på köttbullar. Det slutade jag tvärt med då. Sedan åt jag vegetarisk sås och pasta i ett par veckor. Jag skrev en krönika om att jag blivit vegetarian och just när den varit med i tidningen så gick jag och köpte ut ett paket köttfärs. Jag hade tröttnat på den vegetariska såsen, den var inte ens god och jag har inte ätit den sedan dess.

Jag ville testa hur det var att äta köttfärs igen, men jag har aldrig känt mig så kriminell någon gång. Köttfärssåsen smakade sött och sedan dess har jag låtit bli den. Nu för tiden finns annan vegetarisk färs som duger lika bra. Man kan till och med lura köttätare att det är köttfärs. Till exempel inbitna köttätare som min bror. Och mig själv, världens sämsta vegetarian.

 

Hiss

Operasångaren Rickard Söderberg, jag blir så himla glad av honom.

Diss

Jag gillar hösten, men det behöver ju inte regna och vara dimmigt.

Vad jag äter, eller snarare inte äter, är en aldrig sinande källa till konversation. Min pappa hävdar att jag äter fem olika rätter. Jag vill hävda att det är betydligt fler eftersom jag utökat med både sushi (vegetarisk) och haloumi (jo, jag vet en som bara äter det till middag och då klassar jag det som maträtt).

Jag är en fuskvegetarian. Jag får erkänna det. Eller flexitarian. Eller varför inte ”selektiv vegetarian”, som en kollega uttryckte det.

– Är fisk en grönsak? frågade hon.

– Ja, sa jag då.

– Är korv en grönsak?

– Ja!

– Är kyckling en grönsak?

– Ja! sa jag och lade till att jag äter hamburgare ibland också.

Så nej, jag kan inte kalla mig vegetarian. I alla fall inte med hedern i behåll. Men till mitt försvar vill jag säga att jag aldrig äter kött hemma (eftersom fisk är en grönsak).

Skämt å sido. Jag är väl snarare en blandkostare som mest äter vegetariskt. Men jag önskar att jag åt mer vegetariskt. Fast det är ju det där med grönsaker och att jag blir så puttrig i magen av linser och sådant. Och det är bra att kunna dra till med vegetarian-kortet om någon skulle ställa sig till och göra någon kötträtt man inte vill ha. Jag äter inte sådant kött. Jag äter bara det i mald form. Vilket säkert är sämre. Jag vet.

Men jag är bättre på att äta vegetariskt nu än när jag började första gången. Det var 1998 och jag gjorde ett reportage om två veganer. Vid den tiden levde jag i stort sett på köttbullar. Det slutade jag tvärt med då. Sedan åt jag vegetarisk sås och pasta i ett par veckor. Jag skrev en krönika om att jag blivit vegetarian och just när den varit med i tidningen så gick jag och köpte ut ett paket köttfärs. Jag hade tröttnat på den vegetariska såsen, den var inte ens god och jag har inte ätit den sedan dess.

Jag ville testa hur det var att äta köttfärs igen, men jag har aldrig känt mig så kriminell någon gång. Köttfärssåsen smakade sött och sedan dess har jag låtit bli den. Nu för tiden finns annan vegetarisk färs som duger lika bra. Man kan till och med lura köttätare att det är köttfärs. Till exempel inbitna köttätare som min bror. Och mig själv, världens sämsta vegetarian.

 

Hiss

Operasångaren Rickard Söderberg, jag blir så himla glad av honom.

Diss

Jag gillar hösten, men det behöver ju inte regna och vara dimmigt.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.