12 okt 2016 04:00

12 okt 2016 04:00

Let the game begin

KRÖNIKA: Johanna Beijbom

Jag älskar tävlingar. För någon vecka sedan hade vi spelkväll hemma hos mig och vi hade laddat upp med ett flertal sällskapsspel som vi skulle ta oss igenom.

Min bror hade köpt ett helt nytt för kvällen som hette Mer eller mindre. Det gick ut på att man skulle gissa måttet eller mängden på olika saker, riktigt klurigt. Den som sedan var närmast fick givetvis flytta fram sin pjäs på spelplanen. I ett sådant här spel så lär man sig ju även en hel del som man säkert aldrig hade lärt sig eller tagit reda på annars. Vet ni till exempel att det förbrukas 3 miljoner granar varje år i Sverige. Eller att det är 28 meter mellan fingertopparna på den välkända statyn Cristo Redentor i Rio de Janeiro. Tänk er den bamsekramen.

Det var ju inget hetsigt spel direkt vilket var rätt skönt. Man satt mest och funderade och diskuterade. Men efter det så tog vi fram mitt favoritspel, Med andra ord, där snackar vi pulshöjare. Man är två och två och ska försöka förklara så många ord som möjligt för sin medspelare under en minut. Ljudnivån höjs och tävlingsmänniskan inom en kommer fram direkt. Så ska ni ha en rolig spelkväll så rekommenderar jag detta starkt, kan lova er många skratt.

Tävlingar i alla former är roligt tycker jag, som på midsommar, då är det alltid lagtävlingar som gäller. Vi var under flera år ett stort gäng som firade tillsammans och det alla väntade på var tävlingarna. Grenarna blev svårare och galnare för varje år. Och jag kan meddela att varenda kotte av de som var med är sådana vinnarskallar så att det både räcker och blir över. Det var blodigt allvar varje år. Vi körde bland annat irländsk julafton, helt livsfarligt om jag får säga det själv. Då ska man sätta en pinne mot pannan och marken och snurra kanske tjugo varv, sen ska man resa sig upp och springa en sträcka. Det är fruktansvärt, och jag som så lätt blir åksjuk tycker ju att detta är hemskt, men vad gör man inte för sitt lag. Här om dagen satt jag hemma i soffan och klickade mig runt på SVT play, jag fick på det nya tv-programmet Gissa låten. Det passade ju mig alldeles utmärkt tänkte jag då jag är helt såld på program som Så ska det låta och Doobidoo. Det jag inte visste var att man själv kunde vara med och tävla med hjälp av en app. Jag laddade snabbt ner den på min telefon och sen synkade den med min TV automatiskt. Så varje fråga deltagarna fick i programmet fick även jag och sedan hade vi tidspress på oss att svara. Det var ju hur kul som helst. Vilken idé. Så vill ni själva testa detta så är det bara att ladda ner appen Duo, sen är det bara att tuta och köra.

Längtar redan tills nästa sällskapsspelskväll, då blir det revansch kan jag lova. Ska försöka plugga på så mycket onödig information jag bara kan och sen ska jag försöka kamma hem en seger. Visste ni till exempel att en struts kan springa upp till 70km/h eller att det finns 294 registrerade hundraser i Sverige eller att regalskeppet Vasa bärgades ifrån 32 meters djup. Man kommer ju bli riktigt allmänbildad av detta känner jag. Kanske anmäler mig till Vem vet mest efter bara några omgångar, eller så håller jag det till våra kvällar här hemma, det kanske blir bäst så.

Kom sedan ihåg att Vinna är inte allt, eller...haha.

 

Hiss: Sällskapsspel

Diss: Dåliga förlorare

Min bror hade köpt ett helt nytt för kvällen som hette Mer eller mindre. Det gick ut på att man skulle gissa måttet eller mängden på olika saker, riktigt klurigt. Den som sedan var närmast fick givetvis flytta fram sin pjäs på spelplanen. I ett sådant här spel så lär man sig ju även en hel del som man säkert aldrig hade lärt sig eller tagit reda på annars. Vet ni till exempel att det förbrukas 3 miljoner granar varje år i Sverige. Eller att det är 28 meter mellan fingertopparna på den välkända statyn Cristo Redentor i Rio de Janeiro. Tänk er den bamsekramen.

Det var ju inget hetsigt spel direkt vilket var rätt skönt. Man satt mest och funderade och diskuterade. Men efter det så tog vi fram mitt favoritspel, Med andra ord, där snackar vi pulshöjare. Man är två och två och ska försöka förklara så många ord som möjligt för sin medspelare under en minut. Ljudnivån höjs och tävlingsmänniskan inom en kommer fram direkt. Så ska ni ha en rolig spelkväll så rekommenderar jag detta starkt, kan lova er många skratt.

Tävlingar i alla former är roligt tycker jag, som på midsommar, då är det alltid lagtävlingar som gäller. Vi var under flera år ett stort gäng som firade tillsammans och det alla väntade på var tävlingarna. Grenarna blev svårare och galnare för varje år. Och jag kan meddela att varenda kotte av de som var med är sådana vinnarskallar så att det både räcker och blir över. Det var blodigt allvar varje år. Vi körde bland annat irländsk julafton, helt livsfarligt om jag får säga det själv. Då ska man sätta en pinne mot pannan och marken och snurra kanske tjugo varv, sen ska man resa sig upp och springa en sträcka. Det är fruktansvärt, och jag som så lätt blir åksjuk tycker ju att detta är hemskt, men vad gör man inte för sitt lag. Här om dagen satt jag hemma i soffan och klickade mig runt på SVT play, jag fick på det nya tv-programmet Gissa låten. Det passade ju mig alldeles utmärkt tänkte jag då jag är helt såld på program som Så ska det låta och Doobidoo. Det jag inte visste var att man själv kunde vara med och tävla med hjälp av en app. Jag laddade snabbt ner den på min telefon och sen synkade den med min TV automatiskt. Så varje fråga deltagarna fick i programmet fick även jag och sedan hade vi tidspress på oss att svara. Det var ju hur kul som helst. Vilken idé. Så vill ni själva testa detta så är det bara att ladda ner appen Duo, sen är det bara att tuta och köra.

Längtar redan tills nästa sällskapsspelskväll, då blir det revansch kan jag lova. Ska försöka plugga på så mycket onödig information jag bara kan och sen ska jag försöka kamma hem en seger. Visste ni till exempel att en struts kan springa upp till 70km/h eller att det finns 294 registrerade hundraser i Sverige eller att regalskeppet Vasa bärgades ifrån 32 meters djup. Man kommer ju bli riktigt allmänbildad av detta känner jag. Kanske anmäler mig till Vem vet mest efter bara några omgångar, eller så håller jag det till våra kvällar här hemma, det kanske blir bäst så.

Kom sedan ihåg att Vinna är inte allt, eller...haha.

 

Hiss: Sällskapsspel

Diss: Dåliga förlorare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.