16 dec 2016 04:00

16 dec 2016 04:00

Alla dessa kittlande teorier om konspiration

FLEMMING MOURITSEN

Jag är väldigt förtjust i konspirationsteorier. För det mesta är de helt galna men samtidigt mycket underhållande. De kittlar ens fantasi och även om man inte tror på dem så kan de ge lite stimulerande alternativ till de vanligtvis rätt tråkiga sanningarna.

– Människan for aldrig till månen, ropar en del personer, alla filmer från månen är inspelade i studios på Area 51. Och Area 51 skall vi då rakt inte glömma heller: Där gömmer amerikanska regeringen, eller i alla fall CIA, både minst ett kraschat UFO och ett gäng utomjordingar. Döda eller levande.

Och apropå utomjordingar så är allt stort som är byggt av våra förfäder inte alls byggt av våra förfäder. Nä, det är skapat av, eller med hjälp av de utomjordingar som på sin tid hjälpte igång vår civilisation. Hur skulle annars gamla Egypten ha kunnat bygga pyramiderna? Och dessutom har alla religioner utomjordiskt ursprung. Såväl Jesus som Buddha och Quetzalcóatl var alla rymdfarare som kom till Jorden för att predika etiska riktlinjer. I alla fall om man vill tro på Erich von Dänikens vildsinta teorier. Hur tror ni förresten att Moses delade på Röda havet? Med utomjordisk antigravitation givetvis!

Alla trovärdiga förklaringar på olika händelser är ofta så tråkiga att vi inte har lust att tro på dem. Nä, då är en saftig konspirationsteori mycket roligare om det nu skulle ges minsta utrymme för det.

Och se, nu har det återigen givits utrymme för konspirationsteorier och det dessutom här i vårt eget lilla samhälle. För i måndags lades plötsligt locket på och offentlighetsprincipen sattes åt sidan när kommunfullmäktige skulle få information om något som gällde kommunens planer uppe på Billingen. Åskådare och press visades på dörren och sedan kunde man bakom lyckta dörrar framföra det oerhört väldigt extremt hemliga meddelandet.

Alla som vet något om psykologin bakom konspirationsteorier vet att det var kört direkt efter att åskådarna hade visats ut. Nu spelar det ingen roll vad Conny Brännberg eller någon annan ivrigt bedyrar att informationen handlade om. Vi kommer nämligen inte att tro dem. Nä, nu drar den vilda fantasin igång istället och vilka vansinniga rykten som helst kommer att te sig som mer trovärdiga än det som troligen är sanningen, när den så småningom väl kommer fram.

Man kommer att säga:

– Jojo, det vet man ju hur politiker är, de bara ljuger allihop och nu har de hunnit snacka ihop sig om en lögn igen, jojo!

Så jag ser med glädje fram emot vilka vilda rykten som kommer att sprida sig: Har Cementa något med det hela att göra? Eller är det egentligen Billingehus som har köpt Biogasanläggningen? Och är då den officiella köparen bara en fasad... och dessutom av utomjordiskt ursprung?

Nä, det hade nog varit bättre att låta åskådarna sitta kvar. För... hur hemligt kan det vara?

 

Hiss: Offentlighetsprincipen. Vi kan begära ut vartenda papper från kommunen.

Diss: Det börjar bli oroande halkigt på vägarna. Kör försiktigt!

– Människan for aldrig till månen, ropar en del personer, alla filmer från månen är inspelade i studios på Area 51. Och Area 51 skall vi då rakt inte glömma heller: Där gömmer amerikanska regeringen, eller i alla fall CIA, både minst ett kraschat UFO och ett gäng utomjordingar. Döda eller levande.

Och apropå utomjordingar så är allt stort som är byggt av våra förfäder inte alls byggt av våra förfäder. Nä, det är skapat av, eller med hjälp av de utomjordingar som på sin tid hjälpte igång vår civilisation. Hur skulle annars gamla Egypten ha kunnat bygga pyramiderna? Och dessutom har alla religioner utomjordiskt ursprung. Såväl Jesus som Buddha och Quetzalcóatl var alla rymdfarare som kom till Jorden för att predika etiska riktlinjer. I alla fall om man vill tro på Erich von Dänikens vildsinta teorier. Hur tror ni förresten att Moses delade på Röda havet? Med utomjordisk antigravitation givetvis!

Alla trovärdiga förklaringar på olika händelser är ofta så tråkiga att vi inte har lust att tro på dem. Nä, då är en saftig konspirationsteori mycket roligare om det nu skulle ges minsta utrymme för det.

Och se, nu har det återigen givits utrymme för konspirationsteorier och det dessutom här i vårt eget lilla samhälle. För i måndags lades plötsligt locket på och offentlighetsprincipen sattes åt sidan när kommunfullmäktige skulle få information om något som gällde kommunens planer uppe på Billingen. Åskådare och press visades på dörren och sedan kunde man bakom lyckta dörrar framföra det oerhört väldigt extremt hemliga meddelandet.

Alla som vet något om psykologin bakom konspirationsteorier vet att det var kört direkt efter att åskådarna hade visats ut. Nu spelar det ingen roll vad Conny Brännberg eller någon annan ivrigt bedyrar att informationen handlade om. Vi kommer nämligen inte att tro dem. Nä, nu drar den vilda fantasin igång istället och vilka vansinniga rykten som helst kommer att te sig som mer trovärdiga än det som troligen är sanningen, när den så småningom väl kommer fram.

Man kommer att säga:

– Jojo, det vet man ju hur politiker är, de bara ljuger allihop och nu har de hunnit snacka ihop sig om en lögn igen, jojo!

Så jag ser med glädje fram emot vilka vilda rykten som kommer att sprida sig: Har Cementa något med det hela att göra? Eller är det egentligen Billingehus som har köpt Biogasanläggningen? Och är då den officiella köparen bara en fasad... och dessutom av utomjordiskt ursprung?

Nä, det hade nog varit bättre att låta åskådarna sitta kvar. För... hur hemligt kan det vara?

 

Hiss: Offentlighetsprincipen. Vi kan begära ut vartenda papper från kommunen.

Diss: Det börjar bli oroande halkigt på vägarna. Kör försiktigt!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.