23 dec 2016 04:00

23 dec 2016 04:00

Oj, oj, oj – hur ska man hinna?

KRÖNIKA

Det är julafton i morgon.
Den meningen räcker i dessa dagar till för att rätt många personer skall drabbas av hjärtflimmer och akut väsande andning.

Det är snart jul och mycket av det som skall/borde fixas är inte fixat än. Oj oj oj, hur skall man hinna? Huset skall städas, skinkan skall griljeras, klapparna skall slås in... och märkas. Rimmen skall rimmas (tur att skinkan redan är rimmad), köttbullarna rullas, doppet skall doppas, sillen skall fångas, jansson skall spärras in i ugnen och laxen skall begravas. Granen! Vi har glömt granen!

Det som borde vara fridens och hoppets högtid har för många blivit en enda källa till stress och prestationsångest. Och jag kan sitta här bakom mitt tangentbord och predika hur mycket jag vill om att vi borde tagga ner lite och framförallt ägna oss åt mötet med människorna då det är det viktigaste av allt, men jag vet att det är svårt att ta till sig... just nu. Efter jul däremot, då kan vi i teorin resonera hur mycket som helst om det och alla lär ge mig rätt. Men inte nu.

Det är julafton i morgon.

Den meningen betyder tyvärr för många människor att det är dags att sitta ensam igen och försöka fördriva tiden bäst man kan. Tv är en hjälp men kan inte ersätta mänskligt sällskap fullt ut. Då väntar man mer på att julen äntligen skall ta slut så att det blir som vanligt igen... vad det nu än innebär.

Det är julafton i morgon.

Den meningen struntar 67% av världens befolkning fullständigt i då de inte tror på den kristna religionen. De struntar lika mycket i vår jul som vi struntar i deras högtider. Det är helt ömsesidigt. Med undantag då för de människor av annan religion som tjänar fina pengar på att galna kristna i den rika västvärlden köper varor i absurda mängder inför julhelgen. De tycker om att vi firar jul.

Det är julafton i morgon.

Den meningen är egentligen helt bisarr då resten av den kristna världen firar Jesus födelse den tjugofemte december. Det är bara vi i Norden som firar i morgon och det för att kristna missionärer bara kunde få oss vildsinta nordbor att sluta med vårt midvinterblot genom att flytta Jesus födelsedag till den dagen. Men lite justeringar fick man väl göra för att få ett gäng galna vikingar att lyssna till missionärernas berättelser istället för att slå ihjäl sagda missionärer.

Det är julafton i morgon.

Den meningen får mig att minnas min barndoms lyckliga jular. Och det är ännu en sak som får mig att inse hur privilegierad jag är. Därför vill jag sända ut en tanke över världen där jag önskar alla välgång och glädje dagarna som kommer och framöver... oavsett om man är kristen, muslim, jude, eller tillhör någon av de otaliga andra religionerna som finns, eller för den delen är ateist.

 

Hiss: Jansson. Visst, annan julmat också, men framförallt jansson.

Diss: Att så många människor upplever julen stressande eller ensamma.

Det är snart jul och mycket av det som skall/borde fixas är inte fixat än. Oj oj oj, hur skall man hinna? Huset skall städas, skinkan skall griljeras, klapparna skall slås in... och märkas. Rimmen skall rimmas (tur att skinkan redan är rimmad), köttbullarna rullas, doppet skall doppas, sillen skall fångas, jansson skall spärras in i ugnen och laxen skall begravas. Granen! Vi har glömt granen!

Det som borde vara fridens och hoppets högtid har för många blivit en enda källa till stress och prestationsångest. Och jag kan sitta här bakom mitt tangentbord och predika hur mycket jag vill om att vi borde tagga ner lite och framförallt ägna oss åt mötet med människorna då det är det viktigaste av allt, men jag vet att det är svårt att ta till sig... just nu. Efter jul däremot, då kan vi i teorin resonera hur mycket som helst om det och alla lär ge mig rätt. Men inte nu.

Det är julafton i morgon.

Den meningen betyder tyvärr för många människor att det är dags att sitta ensam igen och försöka fördriva tiden bäst man kan. Tv är en hjälp men kan inte ersätta mänskligt sällskap fullt ut. Då väntar man mer på att julen äntligen skall ta slut så att det blir som vanligt igen... vad det nu än innebär.

Det är julafton i morgon.

Den meningen struntar 67% av världens befolkning fullständigt i då de inte tror på den kristna religionen. De struntar lika mycket i vår jul som vi struntar i deras högtider. Det är helt ömsesidigt. Med undantag då för de människor av annan religion som tjänar fina pengar på att galna kristna i den rika västvärlden köper varor i absurda mängder inför julhelgen. De tycker om att vi firar jul.

Det är julafton i morgon.

Den meningen är egentligen helt bisarr då resten av den kristna världen firar Jesus födelse den tjugofemte december. Det är bara vi i Norden som firar i morgon och det för att kristna missionärer bara kunde få oss vildsinta nordbor att sluta med vårt midvinterblot genom att flytta Jesus födelsedag till den dagen. Men lite justeringar fick man väl göra för att få ett gäng galna vikingar att lyssna till missionärernas berättelser istället för att slå ihjäl sagda missionärer.

Det är julafton i morgon.

Den meningen får mig att minnas min barndoms lyckliga jular. Och det är ännu en sak som får mig att inse hur privilegierad jag är. Därför vill jag sända ut en tanke över världen där jag önskar alla välgång och glädje dagarna som kommer och framöver... oavsett om man är kristen, muslim, jude, eller tillhör någon av de otaliga andra religionerna som finns, eller för den delen är ateist.

 

Hiss: Jansson. Visst, annan julmat också, men framförallt jansson.

Diss: Att så många människor upplever julen stressande eller ensamma.

  • Flemming Mouritsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.