10 jan 2017 06:00

10 jan 2017 06:00

God fortplantning på det nya året

KRÖNIKA: RICKARD ERIKSSON

– God fortsättning! säger någon.

– Tack, svarar man.

Det har man ju lärt sig att man ska svara på sådana former av lyckönskningar. Annars är man i bästa fall ouppfostrad, i värsta fall social analfabet som inte behärskar det så fundamentala kallpratet som vårt samhälle bygger på.

Men det vettiga vore väl istället att svara ”På vaddå?”.

– Ja, god fortsättning på året”, säger de då.

– Jaha ja. Men... va?”

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing säger i DN att ”'Gott nytt år' säger man främst efter tolvslaget på nyårsafton. Sedan kan man säga ”god fortsättning” dagarna efter det. I det fallet menar man att man önskar en god fortsättning på det nya året”.

Det måste vara den mest ospecifika hälsningen som finns. Då kan man väl lika gärna säga ”God fortsättning på det låga vattenståndet”. Eller på medelåldern. Eller på fågelinfluensan.

Folkvett sa Bill.

Nu har det ju dessutom gått mer än några dagar efter nyår. Så nu är det enligt lex Ribbing alltså slut på alla önskningar om en god fortsättning på året. Det kan man ju förstå, året är ju snart slut så det är ingen idé. Eller så har året redan gått åt helvete för de allra flesta. Någon god fortsättning är det då definitivt inte att vänta i alla fall.

Folkvett sa Bull.

På tal om ouppfostrad så blev jag farsa för ett par år sedan. Då öppnar sig en helt ny värld av sådana här uttryck, talesätt och floskler. Att få gå upp mitt i natten och att byta blöjor är ju ingenting mot att för hundrade gången nicka, le och säga ”Så är det förstås” när någon säger ”Små barn små problem, stora barn stora problem”.

Det folkvettiga borde ju vara ”Vara förälder, små problem. Andra föräldrar - stort problem”.

Föräldrar säger också ”vad gjorde vi egentligen när vi inte hade barn?”. Mm, bra fråga. Förhoppningsvis hade ni ett liv. Eller som vi tydligen säger, en god fortsättning.

Sen kommer man på sig själv att man står där och säger att ”tiden går så fort, de blir stora så snabbt”. Och tro mig, det är det definitivt tillåtet att säga mer än dagarna efter nyår.

Men jag ska sluta. Och hör ni mig säga om sisådär 18 år att ”Barnen föddes, sen blinkade man och när man tittade igen så hade de flyttat hemifrån” så ber jag er se till att jag inte får någon god fortsättning. Helst inte någon fortsättning alls.

Nu byter vi ut lyckönskningen till ”God fortplantning”. Där behövs det betydligt mer stöd.

 

Hiss: Podden ”Snedtänkt” med Kalle Lind.

Diss: I fredags hade svenska toppdirektörer tjänat in en arbetares årslön. God fortsättning.

– God fortsättning! säger någon.

– Tack, svarar man.

Det har man ju lärt sig att man ska svara på sådana former av lyckönskningar. Annars är man i bästa fall ouppfostrad, i värsta fall social analfabet som inte behärskar det så fundamentala kallpratet som vårt samhälle bygger på.

Men det vettiga vore väl istället att svara ”På vaddå?”.

– Ja, god fortsättning på året”, säger de då.

– Jaha ja. Men... va?”

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing säger i DN att ”'Gott nytt år' säger man främst efter tolvslaget på nyårsafton. Sedan kan man säga ”god fortsättning” dagarna efter det. I det fallet menar man att man önskar en god fortsättning på det nya året”.

Det måste vara den mest ospecifika hälsningen som finns. Då kan man väl lika gärna säga ”God fortsättning på det låga vattenståndet”. Eller på medelåldern. Eller på fågelinfluensan.

Folkvett sa Bill.

Nu har det ju dessutom gått mer än några dagar efter nyår. Så nu är det enligt lex Ribbing alltså slut på alla önskningar om en god fortsättning på året. Det kan man ju förstå, året är ju snart slut så det är ingen idé. Eller så har året redan gått åt helvete för de allra flesta. Någon god fortsättning är det då definitivt inte att vänta i alla fall.

Folkvett sa Bull.

På tal om ouppfostrad så blev jag farsa för ett par år sedan. Då öppnar sig en helt ny värld av sådana här uttryck, talesätt och floskler. Att få gå upp mitt i natten och att byta blöjor är ju ingenting mot att för hundrade gången nicka, le och säga ”Så är det förstås” när någon säger ”Små barn små problem, stora barn stora problem”.

Det folkvettiga borde ju vara ”Vara förälder, små problem. Andra föräldrar - stort problem”.

Föräldrar säger också ”vad gjorde vi egentligen när vi inte hade barn?”. Mm, bra fråga. Förhoppningsvis hade ni ett liv. Eller som vi tydligen säger, en god fortsättning.

Sen kommer man på sig själv att man står där och säger att ”tiden går så fort, de blir stora så snabbt”. Och tro mig, det är det definitivt tillåtet att säga mer än dagarna efter nyår.

Men jag ska sluta. Och hör ni mig säga om sisådär 18 år att ”Barnen föddes, sen blinkade man och när man tittade igen så hade de flyttat hemifrån” så ber jag er se till att jag inte får någon god fortsättning. Helst inte någon fortsättning alls.

Nu byter vi ut lyckönskningen till ”God fortplantning”. Där behövs det betydligt mer stöd.

 

Hiss: Podden ”Snedtänkt” med Kalle Lind.

Diss: I fredags hade svenska toppdirektörer tjänat in en arbetares årslön. God fortsättning.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.