27 feb 2017 04:00

27 feb 2017 04:00

Ett dåligt köp som blev bra ändå

KRÖNIKA

När jag ändå skulle åka slalom för första gången sedan 1823 (typ) så bestämde jag mig för att även slå till på en ny skidjacka.

För att hitta någon snygg (viktigt) så googlade jag ”skidjacka dam” och hittade jackor som fanns i butik. Men jag ramlade också in på en sida där man kunde beställa jackor.

Så efter att ha tänkt ett par dagar (jag gör faktiskt det ibland, även om det är svårt att tro) så beställde jag en jacka. Priset var misstänkt billigt. Den fanns i rosa, någon röd färg som inte var röd för mig, ljusblå och militärgrön. Jag valde en militärgrön som av mystiska omständigheter inte fanns i small utan bara från medium och uppåt. Jag tog en medium.

– Varför går du inte till en affär och köper en jacka i stället? frågade en jag känner och som inte handlar på det sättet som jag gör när jag berättade om vad jag beställt.

– För att den inte fanns där! sa jag.

Så till frakten. Vanlig frakt skulle ta mellan 10 och 18 arbetsdagar. Det tyckte jag var galet lång tid och köpte expressfrakt som skulle gå på 2-5 arbetsdagar. Tur var väl det för hade jag valt det första alternativet hade jag haft jackan i april eftersom 2-5 arbetsdagar tog över två veckor. Paketet gick att spåra och jag kunde spänt se hur det närmade sig. Från Hongkong! Vilket ju förklarar att även expressfrakten tog lång tid.

Så plingade det till i mobilen och i och med det blev den misstänkt billiga jackan betydligt dyrare eftersom jag var tvungen att betala moms och tull också då den inte kom från ett EU-land. Den försäkringen hade man kunnat köpa till, men det gjorde inte jag. Jag nöjde mig med leveransförsäkring eftersom det kändes värre om jackan kom bort på vägen.

– Hm, intressant att höra hur andra gör, sa hon jag känner och som inte handlar som jag när jag berättade att jag nog läst det finstilta lite dåligt, men att jag struntade i det bara jackan passade.

– Så där skulle jag också kunnat ha gjort, sa en annan jag känner och som är lite mer lik mig i spontanitet.

När jag kom hem dagen därpå hade jag fått ett paket. Jag slet upp kartongen, rev ut jackan ur plastpåsen och provade den. Hm, ja! Den såg inte ut som på tjejen på bilden. På etiketten som hängde på jackan var det bara män och krumelurtecken som jag inte kunde läsa. Inuti jacka stod det ”man”.

Om jag glömt kryssa i någon ruta eller om grön jacka helt enkelt bara är för män vet jag inte. Inte för att jag bryr mig om det, jag kan använda den ändå. Men någon skidjacka är det inte. Inte minst för att den lilla fickan på ärmen som man numera ska ha sin liftkorts-blipp i, inte finns. Det är nog snarare en regnjacka (med tillhörande fleecejacka som man kan ta ur) och det behövde jag ju å andra sidan också en ny. Resultat: En dåligt dyrt köp som blev bra på något sätt ändå.

 

Hiss

Jag har åkt 9,6 kilometer på skidor, 600 kilometer längre än jag ska åka på stafettvasan.

Diss

Att jag eventuellt borde ha tränat mer på längdskidor. Men jag skyller på snöbristen.

För att hitta någon snygg (viktigt) så googlade jag ”skidjacka dam” och hittade jackor som fanns i butik. Men jag ramlade också in på en sida där man kunde beställa jackor.

Så efter att ha tänkt ett par dagar (jag gör faktiskt det ibland, även om det är svårt att tro) så beställde jag en jacka. Priset var misstänkt billigt. Den fanns i rosa, någon röd färg som inte var röd för mig, ljusblå och militärgrön. Jag valde en militärgrön som av mystiska omständigheter inte fanns i small utan bara från medium och uppåt. Jag tog en medium.

– Varför går du inte till en affär och köper en jacka i stället? frågade en jag känner och som inte handlar på det sättet som jag gör när jag berättade om vad jag beställt.

– För att den inte fanns där! sa jag.

Så till frakten. Vanlig frakt skulle ta mellan 10 och 18 arbetsdagar. Det tyckte jag var galet lång tid och köpte expressfrakt som skulle gå på 2-5 arbetsdagar. Tur var väl det för hade jag valt det första alternativet hade jag haft jackan i april eftersom 2-5 arbetsdagar tog över två veckor. Paketet gick att spåra och jag kunde spänt se hur det närmade sig. Från Hongkong! Vilket ju förklarar att även expressfrakten tog lång tid.

Så plingade det till i mobilen och i och med det blev den misstänkt billiga jackan betydligt dyrare eftersom jag var tvungen att betala moms och tull också då den inte kom från ett EU-land. Den försäkringen hade man kunnat köpa till, men det gjorde inte jag. Jag nöjde mig med leveransförsäkring eftersom det kändes värre om jackan kom bort på vägen.

– Hm, intressant att höra hur andra gör, sa hon jag känner och som inte handlar som jag när jag berättade att jag nog läst det finstilta lite dåligt, men att jag struntade i det bara jackan passade.

– Så där skulle jag också kunnat ha gjort, sa en annan jag känner och som är lite mer lik mig i spontanitet.

När jag kom hem dagen därpå hade jag fått ett paket. Jag slet upp kartongen, rev ut jackan ur plastpåsen och provade den. Hm, ja! Den såg inte ut som på tjejen på bilden. På etiketten som hängde på jackan var det bara män och krumelurtecken som jag inte kunde läsa. Inuti jacka stod det ”man”.

Om jag glömt kryssa i någon ruta eller om grön jacka helt enkelt bara är för män vet jag inte. Inte för att jag bryr mig om det, jag kan använda den ändå. Men någon skidjacka är det inte. Inte minst för att den lilla fickan på ärmen som man numera ska ha sin liftkorts-blipp i, inte finns. Det är nog snarare en regnjacka (med tillhörande fleecejacka som man kan ta ur) och det behövde jag ju å andra sidan också en ny. Resultat: En dåligt dyrt köp som blev bra på något sätt ändå.

 

Hiss

Jag har åkt 9,6 kilometer på skidor, 600 kilometer längre än jag ska åka på stafettvasan.

Diss

Att jag eventuellt borde ha tränat mer på längdskidor. Men jag skyller på snöbristen.

  • Petra Lundgren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.