08 mar 2017 04:00

08 mar 2017 04:00

När jag blev listetta på Jannes Vax

JOHANNA BEIJBOM

Jag får ofta frågan om jag själv skriver låtar, då svarar jag nästan alltid att jag inte gör det men om jag ska erkänna så händer det att jag ibland sitter och pillar med lite låttexter som kommer in i mitt huvud.

När jag var yngre satt jag med en anteckningsbok och skrev ner ord som blev till meningar och som sedan kanske blev till en refräng. Man såg tydligt i boken när jag började förstå mer och mer engelska, då var det mycket I love you och Never leave me som cirkulerade bland raderna. Klyschigt och bra. Jag har sedan 14-års ålder jobbat med några av landets duktigaste låtskrivare så då har det blivit att jag låter dem sköta texterna och jag står för att sjunga det som de har knåpat ihop. Jag beundrar verkligen människor som bara kan slänga ihop en text på bara ett litet kick som sedan kan bli världens hit. Jag glömmer aldrig när jag och vår Melodifestivalkung Thomas G:son skulle spela in en låt till mig där vi också behövde en helt ny text. Vi pratade ihop oss lite om vad den skulle handla om och bara någon timme senare fick jag en helt underbar text i min inkorg. Sådant imponerar verkligen på mig. Det är ju inte för inte som han är en av Sveriges bästa om man säger så.

2002 var året då jag skulle fylla femton år. Då fick jag även kontakt med en annan Melodifestivalvinnare, Henrik Sethson. Han skrev bland annat Lyssna till ditt hjärta tillsammans med G:son. Henrik gjorde en låt som hette En sång för alla människor som jag skulle lägga min sång på. Jag minns att både mamma och pappa åkte med mig till hans studio när jag skulle spela in. Jag var riktigt pirrig då allt detta var väldigt nytt för mig. Låten skulle även släppas som singel så efter inspelningen fick jag träffa en fotograf som skulle fota till omslaget och efter bara några veckor skulle jag få åka till Eskilstuna och UNICEF-galan där jag skulle få uppträda med artister som Lill-Babs, Roger Pontare och Jan Johansen. Jag kommer ihåg att jag var så otroligt nervös, jag hade ju enbart sjungit på skolavslutningar innan och nu skulle jag upp på en riktig scen och tillsammans med riktiga artister. Jag kunde inte äta något på hela dagen, enbart dricka vatten. Fjärilarna var riktigt galan i min stackars mage. Alla artisterna gick in en och en på scenen och spelade sina låtar, jag skulle gå ut sist och avsluta hela showen då min låt var UNICEF:s officiella det året. Jag stod i kulisserna och riktigt skakade i kroppen. Helt plötsligt dyker världens bästa Lill-Babs upp för att peppa mig. Hon kramade om mig och önskade mig all lycka till och att jag skulle gå ut och ge järnet. Precis innan jag går in på scenen ger hon mig en redig spark i baken. Vilken underbar människa! Framträdandet gick bra trots att jag nästan svimmade innan. Nu skulle låten släppas och den skulle finnas att köpa i hela landet. Mamma och pappas kompisar uppe i Jämtland köpte den på deras stormarknad i Östersund. Och här hemma i Skövde fanns den både på Åhléns och Jannes Vax. Och kan ni tänka er, en av veckorna låg jag etta på försäljningslistan på Jannes Vax, jag sålde mer än Robyn, Shakira och Nickelback som låg på samma singellista. Man kan ju önska att det hade vart för att min låt skulle vart större än deras men orsaken var att min kära morfar gick in i affären och köpte minst 20-30 stycken för att spara hemma. Haha, älskade morfar! Nuförtiden sprider man sin musik på sidor som Spotify och iTunes och där finns nu även min Melodi Grand Prix låt A.S.A.P. att lyssna på. Om morfar hade funnits kvar så hade den förmodligen gått varm hemma hos honom men nu får jag hoppas att han hör när andra spelar den istället.

 

Hiss: Låtskrivare

Diss: Att cd-skivorna enbart samlar damm nu

När jag var yngre satt jag med en anteckningsbok och skrev ner ord som blev till meningar och som sedan kanske blev till en refräng. Man såg tydligt i boken när jag började förstå mer och mer engelska, då var det mycket I love you och Never leave me som cirkulerade bland raderna. Klyschigt och bra. Jag har sedan 14-års ålder jobbat med några av landets duktigaste låtskrivare så då har det blivit att jag låter dem sköta texterna och jag står för att sjunga det som de har knåpat ihop. Jag beundrar verkligen människor som bara kan slänga ihop en text på bara ett litet kick som sedan kan bli världens hit. Jag glömmer aldrig när jag och vår Melodifestivalkung Thomas G:son skulle spela in en låt till mig där vi också behövde en helt ny text. Vi pratade ihop oss lite om vad den skulle handla om och bara någon timme senare fick jag en helt underbar text i min inkorg. Sådant imponerar verkligen på mig. Det är ju inte för inte som han är en av Sveriges bästa om man säger så.

2002 var året då jag skulle fylla femton år. Då fick jag även kontakt med en annan Melodifestivalvinnare, Henrik Sethson. Han skrev bland annat Lyssna till ditt hjärta tillsammans med G:son. Henrik gjorde en låt som hette En sång för alla människor som jag skulle lägga min sång på. Jag minns att både mamma och pappa åkte med mig till hans studio när jag skulle spela in. Jag var riktigt pirrig då allt detta var väldigt nytt för mig. Låten skulle även släppas som singel så efter inspelningen fick jag träffa en fotograf som skulle fota till omslaget och efter bara några veckor skulle jag få åka till Eskilstuna och UNICEF-galan där jag skulle få uppträda med artister som Lill-Babs, Roger Pontare och Jan Johansen. Jag kommer ihåg att jag var så otroligt nervös, jag hade ju enbart sjungit på skolavslutningar innan och nu skulle jag upp på en riktig scen och tillsammans med riktiga artister. Jag kunde inte äta något på hela dagen, enbart dricka vatten. Fjärilarna var riktigt galan i min stackars mage. Alla artisterna gick in en och en på scenen och spelade sina låtar, jag skulle gå ut sist och avsluta hela showen då min låt var UNICEF:s officiella det året. Jag stod i kulisserna och riktigt skakade i kroppen. Helt plötsligt dyker världens bästa Lill-Babs upp för att peppa mig. Hon kramade om mig och önskade mig all lycka till och att jag skulle gå ut och ge järnet. Precis innan jag går in på scenen ger hon mig en redig spark i baken. Vilken underbar människa! Framträdandet gick bra trots att jag nästan svimmade innan. Nu skulle låten släppas och den skulle finnas att köpa i hela landet. Mamma och pappas kompisar uppe i Jämtland köpte den på deras stormarknad i Östersund. Och här hemma i Skövde fanns den både på Åhléns och Jannes Vax. Och kan ni tänka er, en av veckorna låg jag etta på försäljningslistan på Jannes Vax, jag sålde mer än Robyn, Shakira och Nickelback som låg på samma singellista. Man kan ju önska att det hade vart för att min låt skulle vart större än deras men orsaken var att min kära morfar gick in i affären och köpte minst 20-30 stycken för att spara hemma. Haha, älskade morfar! Nuförtiden sprider man sin musik på sidor som Spotify och iTunes och där finns nu även min Melodi Grand Prix låt A.S.A.P. att lyssna på. Om morfar hade funnits kvar så hade den förmodligen gått varm hemma hos honom men nu får jag hoppas att han hör när andra spelar den istället.

 

Hiss: Låtskrivare

Diss: Att cd-skivorna enbart samlar damm nu

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.