Hur kommer vi att fira Glenn Hyséns död?

KRÖNIKA

Så är ännu en påsk förbi. Återigen kunde vi alla minnas hur en kille för 2 000 år sedan torterades och korsfästes och följaktligen har vi därför ätit ägg som vi har målat med tuschpennor på.

Där har vi en riktig story som det nuförtiden är populärt bland kvällstidningar och viralsajter att marknadsföra genom den återkommande frasen ”XX gjorde xx – du kan aldrig gissa vad som hände sedan”.

Om vi tänker oss att Facebook funnits vid tidpunkten när guds son gick hädan hade det då antagligen låtit något i stil med ”Jesus, 22, blev korsfäst – du kan aldrig gissa vad som hände sedan”. Att han skulle återuppstå får man ändå se som en långsökt gissning på den frågan. Att folk 2 000 år senare gömmer ägg fyllda med godis för att fira det är i alla fall inte det första jag skulle ha chansat på.

Nu fanns ju inte Facebook och kvällstidningar för 2 000 år sedan. Däremot har ju Nya testamentet dokumenterat den tiden, och är det så stor skillnad? Är inte Paulus bara den första bloggaren? Och är inte Matteus sammanställning av Jesu ord samma jobb som Glenn Hyséns spökskrivare? Sen är det väl kanske färre nakenchocker men att förändra vatten till vin och gå på vattnet får man ju ändå klassas som sensationella nyheter. ”Så gick det sen för Judas - exklusivt dokument i Bibeln PLUS” känns inte för långt bort.

Oavsett om det handlar om avslöjanden, skvaller eller falska nyheter kan man ju faktiskt fundera över vad som överlever historien. Bibeln, tillsammans med andra skrifter såklart, är ju en stor del av materialet som gjort att vi anser oss veta vad som hände under den här tiden. Vad innebär det när historiker om 2 000 år ska läsa sig till vad mänskligheten gjorde under början av 2000-talet?

Fynden kanske kommer bestå av skärmdumpar från Facebook och Instagram? Och arkeologerna konstaterar att ”Människorna som levde runt år 2017 levde ett primitivt liv där man främst ägnade sig åt crossfit och bakade surdegsbröd. Kommunikationen skedde främst genom så kallade emojis där man skickade små bilder av hjärtan och bajskorvar till varandra”.

Det brukar ju heta att det är vinnarna som skriver historien. Men vem är egentligen samtidens vinnare i historieböckerna? Kommer 2000-talets frälsare om 2 000 år vara just Glenn Hysén? Och inte minst, vad kommer framtidens folk äta för att minnas hans död?

HISS: Fotbollspremiär i division 6.

DISS: Enkla politiska poänger på komplexa tragiska händelser.

  • RICKARD ERIKSSON

18 apr 2017 06:00

18 apr 2017 06:00