18 maj 2017 06:00

18 maj 2017 06:00

När arrangemangen är som bäst

KRÖNIKA

Idrottsmästerskap ska helt klart upplevas på plats. Efter att ha sett några ishockeymatcher i VM i Lanxess arena i Köln går det inte att säga emot. Det är en imponerande arena och Tyskland kan verkligen det här med att arrangera mästerkap. Nu får vi bara hålla tummarna på att Sverige går hela vägen. Ikväll smäller det för Tre Kronor när det är dags för kvartsfinal. Ett redan hett mästerskap blir då än mer hett.

Det är festligt, folkligt och alldeles fantastiskt.

Mästerskap och Tyskland är en utmärkt kombination.

Det har ånyo visat sig när det kommer till ishockey-VM som just nu pågår för fullt när Paris, Frankrike och Köln, Tyskland delar på arrangemanget.

Häromdagen bevistade jag just Köln och mäktiga Lanxess arena där jag hann med att se tre VM-matcher.

Sverige stod givetvis i fokus. Resultatmässigt slutade det då med två segrar (Lettland och Italien) för Tre Kronor och även om spelet inte övertygade fullt ut kompenserades det av den härliga atmosfären och de fina faciliteterna i och omkring arenan.

Fans från olika delar av världen, inte minst otaligt blågula anhängare, samsas här iklädandes allehanda matchtröjor för att stötta just sitt land. Det dricks öl, äts mat och samspråkas supportrar emellan. Det sker verkligen i en öppenhjärtig anda.

För mig är idrott mer än bara en match eller en tävling. Lika viktigt är arrangemanget i sig och inramningen som följer därav. God stämning, bra mat och dryck är också viktiga inslag för att förhöja atmosfären.

Jag har varit i Lanxess arena tidigare och sett finalspelet i Champions league i handboll för några år sedan. Ett arrangemang som återkommer år efter år i arenan och som verkligen sticker ut. Mer handbollskultur än så blir det förmodligen inte.

Lanxess arena är den största hockeyarenan utanför Nordamerika med en publikkapacitet på över 18 000 åskådare. När Danmark besegrade värdnationen Tyskland med 3–2 i förlängning i fredags uppgick publiksiffran till 18 629 personer i en kokande arena. Det var något alldeles extra. Det är idrott när det är som bäst.

Det är inte bara arenan som sticker ut. Efter matcherna är det sedan bara att vandra ner från arenan mot floden Rhen och ta sig över någon av broarna för att fortsätta festen på andra sidan i den gamla staden. Köln är Tysklands fjärde största stad och där är historien närvarande i statsbildning med den medeltida innerstaden. Domen i Köln som mäter 157 meter och tog över 600 år att färdigställa ligger mitt i hjärtat av staden och är ett tydligt landmärke och något utöver det vanliga.

Det är som jag har skrivit tidigare i den här spalten något speciellt med tyska städer och särskilt städer med ett omfattande kulturarv. I den meningen utgör Köln inget undantag. Att flanera, stanna till och shoppa i någon av alla butiker eller slå sig ned på någon av alla uteserveringar i den gamla stadskärnan är svårslaget.

Att Köln inte bara är Tyskland äldsta storstad utan dessutom en stor idrottsmetropol med lokala lag såsom FC Köln, Kölner Haie och VfL Gummersbach inom olika sporter gör staden än mer intressant.

Det bjuds på gott om publikfester och nu är det alltså världsmästerskap i ishockey i staden precis som 2010 när arenan också stod värd för mästerskapet.

Då vann Tjeckien finalen över Ryssland medan Sverige fick nöja sig med brons. Den här gången får vi hoppas på en annan utgång.

Ikväll börjar allvaret när turneringen går in i ett avgörande skeende när det är dags för kvartsfinaler.

Lagom till det har Sverige toppat upp laget med ytterligare förstärkningar från NHL.

Efter två raka mästerskap utan svensk medalj är förväntningarna på Tre Kronor stora, inte minst när alla ingredienser finns där med hela 19 NHL-stjärnor i den blågula truppen.

En av dem är ju vår egen Anton Strålman, till vardags i Tampa Bay Lightning i NHL och med Tibro IK som moderklubb, som får stort förtroende av landslagsledningen.

Bara Strålmans framfart på isen ger anledning att nu följa VM ifrån tv-soffan. Det usla vädret här hemma erbjuder inte heller så många alternativ.

Det är festligt, folkligt och alldeles fantastiskt.

Mästerskap och Tyskland är en utmärkt kombination.

Det har ånyo visat sig när det kommer till ishockey-VM som just nu pågår för fullt när Paris, Frankrike och Köln, Tyskland delar på arrangemanget.

Häromdagen bevistade jag just Köln och mäktiga Lanxess arena där jag hann med att se tre VM-matcher.

Sverige stod givetvis i fokus. Resultatmässigt slutade det då med två segrar (Lettland och Italien) för Tre Kronor och även om spelet inte övertygade fullt ut kompenserades det av den härliga atmosfären och de fina faciliteterna i och omkring arenan.

Fans från olika delar av världen, inte minst otaligt blågula anhängare, samsas här iklädandes allehanda matchtröjor för att stötta just sitt land. Det dricks öl, äts mat och samspråkas supportrar emellan. Det sker verkligen i en öppenhjärtig anda.

För mig är idrott mer än bara en match eller en tävling. Lika viktigt är arrangemanget i sig och inramningen som följer därav. God stämning, bra mat och dryck är också viktiga inslag för att förhöja atmosfären.

Jag har varit i Lanxess arena tidigare och sett finalspelet i Champions league i handboll för några år sedan. Ett arrangemang som återkommer år efter år i arenan och som verkligen sticker ut. Mer handbollskultur än så blir det förmodligen inte.

Lanxess arena är den största hockeyarenan utanför Nordamerika med en publikkapacitet på över 18 000 åskådare. När Danmark besegrade värdnationen Tyskland med 3–2 i förlängning i fredags uppgick publiksiffran till 18 629 personer i en kokande arena. Det var något alldeles extra. Det är idrott när det är som bäst.

Det är inte bara arenan som sticker ut. Efter matcherna är det sedan bara att vandra ner från arenan mot floden Rhen och ta sig över någon av broarna för att fortsätta festen på andra sidan i den gamla staden. Köln är Tysklands fjärde största stad och där är historien närvarande i statsbildning med den medeltida innerstaden. Domen i Köln som mäter 157 meter och tog över 600 år att färdigställa ligger mitt i hjärtat av staden och är ett tydligt landmärke och något utöver det vanliga.

Det är som jag har skrivit tidigare i den här spalten något speciellt med tyska städer och särskilt städer med ett omfattande kulturarv. I den meningen utgör Köln inget undantag. Att flanera, stanna till och shoppa i någon av alla butiker eller slå sig ned på någon av alla uteserveringar i den gamla stadskärnan är svårslaget.

Att Köln inte bara är Tyskland äldsta storstad utan dessutom en stor idrottsmetropol med lokala lag såsom FC Köln, Kölner Haie och VfL Gummersbach inom olika sporter gör staden än mer intressant.

Det bjuds på gott om publikfester och nu är det alltså världsmästerskap i ishockey i staden precis som 2010 när arenan också stod värd för mästerskapet.

Då vann Tjeckien finalen över Ryssland medan Sverige fick nöja sig med brons. Den här gången får vi hoppas på en annan utgång.

Ikväll börjar allvaret när turneringen går in i ett avgörande skeende när det är dags för kvartsfinaler.

Lagom till det har Sverige toppat upp laget med ytterligare förstärkningar från NHL.

Efter två raka mästerskap utan svensk medalj är förväntningarna på Tre Kronor stora, inte minst när alla ingredienser finns där med hela 19 NHL-stjärnor i den blågula truppen.

En av dem är ju vår egen Anton Strålman, till vardags i Tampa Bay Lightning i NHL och med Tibro IK som moderklubb, som får stort förtroende av landslagsledningen.

Bara Strålmans framfart på isen ger anledning att nu följa VM ifrån tv-soffan. Det usla vädret här hemma erbjuder inte heller så många alternativ.

  • LINUS HELLMAN

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.