02 jun 2017 04:00

02 jun 2017 04:00

Dessa dagliga degklumpar i trafiken

FLEMMING MOURITSEN

Det är härligt att Skövde börjar närma sig att bli en storstad. Tyvärr är det mest storstadsaktiga som vi invånare upplever än så länge trafiken.

En gång på morgonen och en gång på eftermiddagen kan man nästan få känslan av att man sitter i kö på Essingeleden en tisdagsmorgon på väg in till centrala Stockholm när man står still ensam i sin bil... länge.

Trååååkigt!

Men det är väl priset vi får betala för att växa. Det och frustrationen när man försöker hitta en parkeringsplats i centrum. Jag har ofta suttit i min bil och tänkt: Jag vet vad jag gör här och det behövs göras, men alla ni andra, varför måste ni åka här just nu? Åk hem!

Men så inser jag att det är just det som de försöker göra, precis lika frustrerade över alla som står i vägen för dem. Det kanske vore dags för trängselavgift i Skövde också nu... eller nej, jag avskyr trängselavgift så det skall vi inte ha, men kanske ett annat system. Varför inte dela upp oss? Bilar med jämn slutsiffra på registreringsplåten får köras jämt datum och udda slutsiffra på udda datum. Det vore väl fiffigt? Och då slapp vi alla med personlig reg.skylt som inte har någon siffra alls i slutet. De skulle överhuvudtaget inte få köra sin bil. Hehe!

Jaja, jag vet att det inte är genomförbart men visst är det irriterande med dessa dagliga degklumpar av trafik som segar sig fram? På sikt kommer väl kommunen att få till trafikplaneringen så att den moderna staden Skövdes trafik någon gång kommer att flyta på hyfsat smärtfritt. Men inte förrän vi fått genomlida ett otal vägarbeten som segar ner trafiken ännu mer medan problemen löses.

Men så kan man ibland få oförståeliga upplevelser också. Jag skrev för en tid sedan om det märkliga som tämligen ofta händer när jag kör bil på en söndag när det nästan inte finns någon annan trafik på vägarna. Jag kommer fram till en korsning. På väg dit syns inga bilar passera, men väl framme kommer en lång bilkö krypande som jag får vänta in. Det kommer omväxlande bilar från höger och vänster och det känns som om jag aldrig skall komma ut på vägen. Men när det väl sker så finns inga bilar i sikte, vaken framåt eller bakåt. Obegripligt.

Något liknande hände i tisdags när jag skulle ut ur staden. Från Mörkekorset var det långsam kö ut mot Tibro. Förbi gamla X-enia, rondellen med kulan, Hasslum och vidare ut mot den nya Hjorondellen var det krypande kö. Men så när jag kom in i rondellen såg jag knappt några bilar på väg mot Hjo och efter rondellen var vägen mot Tibro framför mig helt tom också. Vart tog alla vägen?

Efter detta mysterium vill jag avsluta med att även om trafiken retar mig så är jag medveten om att min upprördhet över att det tar tio minuter längre tid att ta sig igenom Skövde vid rusningstid är ett försumbart I-landsproblem. I alla fall om man jämför med alla människor på olika platser på jorden som till fots släpar sina tillhörigheter i kärror eller på ryggen för att fly från krig, terror eller hunger.

 

Hiss: Jag äger en bil, som någon påpekade när jag gnällde över ombesiktningen.

Diss: Vi bortskämda gnälliga västerlänningar. Ja, jag med!

En gång på morgonen och en gång på eftermiddagen kan man nästan få känslan av att man sitter i kö på Essingeleden en tisdagsmorgon på väg in till centrala Stockholm när man står still ensam i sin bil... länge.

Trååååkigt!

Men det är väl priset vi får betala för att växa. Det och frustrationen när man försöker hitta en parkeringsplats i centrum. Jag har ofta suttit i min bil och tänkt: Jag vet vad jag gör här och det behövs göras, men alla ni andra, varför måste ni åka här just nu? Åk hem!

Men så inser jag att det är just det som de försöker göra, precis lika frustrerade över alla som står i vägen för dem. Det kanske vore dags för trängselavgift i Skövde också nu... eller nej, jag avskyr trängselavgift så det skall vi inte ha, men kanske ett annat system. Varför inte dela upp oss? Bilar med jämn slutsiffra på registreringsplåten får köras jämt datum och udda slutsiffra på udda datum. Det vore väl fiffigt? Och då slapp vi alla med personlig reg.skylt som inte har någon siffra alls i slutet. De skulle överhuvudtaget inte få köra sin bil. Hehe!

Jaja, jag vet att det inte är genomförbart men visst är det irriterande med dessa dagliga degklumpar av trafik som segar sig fram? På sikt kommer väl kommunen att få till trafikplaneringen så att den moderna staden Skövdes trafik någon gång kommer att flyta på hyfsat smärtfritt. Men inte förrän vi fått genomlida ett otal vägarbeten som segar ner trafiken ännu mer medan problemen löses.

Men så kan man ibland få oförståeliga upplevelser också. Jag skrev för en tid sedan om det märkliga som tämligen ofta händer när jag kör bil på en söndag när det nästan inte finns någon annan trafik på vägarna. Jag kommer fram till en korsning. På väg dit syns inga bilar passera, men väl framme kommer en lång bilkö krypande som jag får vänta in. Det kommer omväxlande bilar från höger och vänster och det känns som om jag aldrig skall komma ut på vägen. Men när det väl sker så finns inga bilar i sikte, vaken framåt eller bakåt. Obegripligt.

Något liknande hände i tisdags när jag skulle ut ur staden. Från Mörkekorset var det långsam kö ut mot Tibro. Förbi gamla X-enia, rondellen med kulan, Hasslum och vidare ut mot den nya Hjorondellen var det krypande kö. Men så när jag kom in i rondellen såg jag knappt några bilar på väg mot Hjo och efter rondellen var vägen mot Tibro framför mig helt tom också. Vart tog alla vägen?

Efter detta mysterium vill jag avsluta med att även om trafiken retar mig så är jag medveten om att min upprördhet över att det tar tio minuter längre tid att ta sig igenom Skövde vid rusningstid är ett försumbart I-landsproblem. I alla fall om man jämför med alla människor på olika platser på jorden som till fots släpar sina tillhörigheter i kärror eller på ryggen för att fly från krig, terror eller hunger.

 

Hiss: Jag äger en bil, som någon påpekade när jag gnällde över ombesiktningen.

Diss: Vi bortskämda gnälliga västerlänningar. Ja, jag med!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.