09 jun 2017 04:00

09 jun 2017 04:00

Naeem Mohammad måste få stanna i Skövde

FLEMMING MOURITSEN

Ibland blir jag fullständigt rasande när jag läser tidningarna eller tittar på tv. Det handlar då ofta om när människor fattar totalt vansinniga beslut. Beslut som en normalbegåvad femåring skulle begripa var fel.

Det värsta är att människorna som tar dessa beslut ofta stödjer sig på ett regelverk och menar på att beslutet de fattat är helt enligt reglerna och därför inte kan ändras. Vaddå inte kan ändras? Det är klart att det i varje regelverk måste finnas något litet utrymme där man kan justera besluten om man inser att de är fullständigt uppåt väggarna och helt omänskliga.

Som i fallet med Naeem Mohammad. Han är precis en sådan person som landet Sverige ropar efter. En ung ambitiös människa som utbildar sig till undersköterska, han har redan fixat sommarjobb på ett äldreboende och han ser ut att ha en ljus framtid i Sverige. Han kom hit för tio år sedan när han var nio år gammal och innan dess flyttade familjen från Afghanistan till Pakistan när han var ett år. Så han har inga kopplingar till Afghanistan.

Den pojken tänker Migrationsverket nu utvisa, eventuellt dagarna innan han tar studenten, till Afghanistan som han inte känner till och där terrorn regerar på gatorna. Och detta på grund av någon byråkratisk teknikalitet.

Jamen vad faan?

När en handläggare sitter och tittar på ett sådant ärende så vore det väl på plats att vederbörande tänker efter två varv till och frågar sig om detta verkligen är rätt beslut. Men nejdå, för fegheten råder och man är mer intresserad av att inte göra fel (och eventuellt få kritik av chefen) än man är av att göra rätt.

Jag vet inte hur det kommer att gå, men jag hoppas verkligen att Naeem får stanna och sköta om våra gamla i sommar och sedan fortsätta att bidra till vårt samhälle under många år. Och inte minst att han får vara tillsammans med sin familj och sina kamrater för de finns här i Skövde.

Nu inser även jag att Migrationsverket inte har någon lätt uppgift och jag inser även att de måste finnas och att de flesta utvisningsbeslut de tar är korrekta och bör tas. Men när ett samhälle reagerar, tidningen skriver om fallet och tusentals människor skriver under en namninsamling på nätet för att personen bör få vara kvar så borde väl även en byråkrat stanna upp och tänka till lite?

Vi har på kort tid haft två sådana fall i Skövde (som jag känner till). De flesta minns väl kocken på Mangos som utvisades för att arbetsgivaren missat att höja hans lön en period, något som han rättade till när han upptäckte det. Då kunde Migrationsverket med att påstå att regeln är till för att utsatta invandrare skall skyddas från att utnyttjas och att det därför var rätt att kasta ut den här personen.

Vad i h....e?

Det måste väl ändå vara viktigare att göra rätt än att inte göra fel? Väl?

 

Hiss: Internetkomikern Carl Stanley som gått ut på sin humorblogg och stöttat Naeem.

Diss: Fyrkantiga byråkrater.

 

Det värsta är att människorna som tar dessa beslut ofta stödjer sig på ett regelverk och menar på att beslutet de fattat är helt enligt reglerna och därför inte kan ändras. Vaddå inte kan ändras? Det är klart att det i varje regelverk måste finnas något litet utrymme där man kan justera besluten om man inser att de är fullständigt uppåt väggarna och helt omänskliga.

Som i fallet med Naeem Mohammad. Han är precis en sådan person som landet Sverige ropar efter. En ung ambitiös människa som utbildar sig till undersköterska, han har redan fixat sommarjobb på ett äldreboende och han ser ut att ha en ljus framtid i Sverige. Han kom hit för tio år sedan när han var nio år gammal och innan dess flyttade familjen från Afghanistan till Pakistan när han var ett år. Så han har inga kopplingar till Afghanistan.

Den pojken tänker Migrationsverket nu utvisa, eventuellt dagarna innan han tar studenten, till Afghanistan som han inte känner till och där terrorn regerar på gatorna. Och detta på grund av någon byråkratisk teknikalitet.

Jamen vad faan?

När en handläggare sitter och tittar på ett sådant ärende så vore det väl på plats att vederbörande tänker efter två varv till och frågar sig om detta verkligen är rätt beslut. Men nejdå, för fegheten råder och man är mer intresserad av att inte göra fel (och eventuellt få kritik av chefen) än man är av att göra rätt.

Jag vet inte hur det kommer att gå, men jag hoppas verkligen att Naeem får stanna och sköta om våra gamla i sommar och sedan fortsätta att bidra till vårt samhälle under många år. Och inte minst att han får vara tillsammans med sin familj och sina kamrater för de finns här i Skövde.

Nu inser även jag att Migrationsverket inte har någon lätt uppgift och jag inser även att de måste finnas och att de flesta utvisningsbeslut de tar är korrekta och bör tas. Men när ett samhälle reagerar, tidningen skriver om fallet och tusentals människor skriver under en namninsamling på nätet för att personen bör få vara kvar så borde väl även en byråkrat stanna upp och tänka till lite?

Vi har på kort tid haft två sådana fall i Skövde (som jag känner till). De flesta minns väl kocken på Mangos som utvisades för att arbetsgivaren missat att höja hans lön en period, något som han rättade till när han upptäckte det. Då kunde Migrationsverket med att påstå att regeln är till för att utsatta invandrare skall skyddas från att utnyttjas och att det därför var rätt att kasta ut den här personen.

Vad i h....e?

Det måste väl ändå vara viktigare att göra rätt än att inte göra fel? Väl?

 

Hiss: Internetkomikern Carl Stanley som gått ut på sin humorblogg och stöttat Naeem.

Diss: Fyrkantiga byråkrater.

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.