13 jun 2017 17:13

13 jun 2017 17:13

Helt uppslukad av vackra Florens

LINUS HELLMAN

Det finns städer som fullständigt uppslukar en. Ni vet när man blir ihärdigt förtjust i dem men kan inte riktigt förklara varför. Kalla det gärna kärlek vid första ögonkastet. Utan att egentligen veta varför kommer en närmast förförisk känsla över mig och helt plötsligt betyder inte den andra världen utanför något längre. Senast det inträffade var bara för några dagar sedan när jag besökte Florens i Italien. Det är en stad som hämtad ifrån en vacker målning av Michelangelo men där verkligheten otvetydigt överträffar dikten.

Tåget från Pisa rullar så sakteliga in på Firenze Santa Maria Novella. Det är fredag morgon och fortfarande molnligt. Solen har ännu inte till fullo brutit igenom och utanför tågfönstret är det bara ljummet i luften. Om bara någon timme ska atmosfären vara helt annorlunda.

Endast några kvarter och en kort promenad ifrån centralstationen ligger Santa Maria del Fiore med dess stora kupol. Den syns tydligt från olika platser runt om i staden. Alla vägar bär i stort sett till och från katedralen.

Den berömda byggnaden är verkligen en imponerande skapelse. Kyrkan påbörjades på 1200-talet men stod klar långt senare, först på 1400-talet och tillhörde världens största katedraler en gång i tiden. Florens innersta stadskärna är berikande på många sätt med alla sina byggnader, gator, torg och palats.

Kulturstaden Florens är huvudstad i regionen Toscana och är en av de vackraste städer som världen kommit att anta. Det går igen på det mesta i denna ljuva pärla. Florens är belägen mitt mellan kullar i det toskanska landskapet och mycket av staden är bevarat sedan storhetstiden under 1400- och 1500-talet.

Under ledning av den mäktige familjen Medici utvecklades staden till Europas centrum beträffande ekonomi och konst. Medicis betydelse och förehavande under renässansen beskrivs på ett bra sätt i författaren Göran Häggs bok från 2014, ”Medici: Miljonärer, maktspelare, mecenater och mördare”. Karla Werners nyligen utgivna bok ”Utsökt i Florens” visar på hur renässansen anda lever kvar och även finns närvarande i det moderna livet i dagens Florens.

Det går att frossa i kultur, konst och historia. Allt finns samlat här. Från innerstaden går färden sedan över en alla broar upp mot Piazzale Michelangelo på andra sidan flodbanken. Att sitta och härifrån blicka ut över Florens är verkligen magiskt. Det är en magnifik utsikt. Nedanför flyter floden Arno och på andra sidan breder den gamla stadskärnan ut sig. Panoramabilden är vackrare än alla vykort, tavlor eller målningar som finns. Det är en alldeles speciell vy och att bara insupa atmosfären, njuta av landskapet och avsmaka ett glas vin är verkligen en höjdare.

Några kilometer ifrån innerstaden på en av kullarna kring staden ligger den högt belägna byn Fiesole med historiska anor från romartiden. Den erbjuder en annan utsikt med andra perspektiv än nere i staden. Här är allt helt stilla och skänker tillvaron lugn samtidigt som den ger själen ro och frid.

Kvällen är annalkande och det börjar snart bli dags att återvända till centralstationen. När tåget lämnar perrongen på centralstationen vill intrycken från Florens inte riktigt släppa taget om mina tankar.

Svetten rinner längs mina kinder i den överhettade tågkupén. Utanför skiner en sol utan nåd från en klarblå himmel. Det är samma infernaliska värme som under de tidigare dagarna i Italien. Det känns olidligt när tåget sakta börjar få fart och väl lämnar Florens bakom sig. Trots den plågsamma temperaturen i tågvagnen och vetskapen om att det är en dryg timme kvar innan jag åter få kliva av återvänder mina tankar till alla intrycken ifrån Florens.

Jag inbillar mig att det snart kommer att gå över. Även om upplevelser och minnen suddas ut med tiden och att jag kommer att möta nya platser i framtiden förblir Florens en stad som alltid kommer att ha en given plats i mitt hjärta. Florens plockar fram det bästa i tillvaron och det är omöjligt att inte falla för dess dragningskraft. Du kommer alltid att vara min stad.

Tåget från Pisa rullar så sakteliga in på Firenze Santa Maria Novella. Det är fredag morgon och fortfarande molnligt. Solen har ännu inte till fullo brutit igenom och utanför tågfönstret är det bara ljummet i luften. Om bara någon timme ska atmosfären vara helt annorlunda.

Endast några kvarter och en kort promenad ifrån centralstationen ligger Santa Maria del Fiore med dess stora kupol. Den syns tydligt från olika platser runt om i staden. Alla vägar bär i stort sett till och från katedralen.

Den berömda byggnaden är verkligen en imponerande skapelse. Kyrkan påbörjades på 1200-talet men stod klar långt senare, först på 1400-talet och tillhörde världens största katedraler en gång i tiden. Florens innersta stadskärna är berikande på många sätt med alla sina byggnader, gator, torg och palats.

Kulturstaden Florens är huvudstad i regionen Toscana och är en av de vackraste städer som världen kommit att anta. Det går igen på det mesta i denna ljuva pärla. Florens är belägen mitt mellan kullar i det toskanska landskapet och mycket av staden är bevarat sedan storhetstiden under 1400- och 1500-talet.

Under ledning av den mäktige familjen Medici utvecklades staden till Europas centrum beträffande ekonomi och konst. Medicis betydelse och förehavande under renässansen beskrivs på ett bra sätt i författaren Göran Häggs bok från 2014, ”Medici: Miljonärer, maktspelare, mecenater och mördare”. Karla Werners nyligen utgivna bok ”Utsökt i Florens” visar på hur renässansen anda lever kvar och även finns närvarande i det moderna livet i dagens Florens.

Det går att frossa i kultur, konst och historia. Allt finns samlat här. Från innerstaden går färden sedan över en alla broar upp mot Piazzale Michelangelo på andra sidan flodbanken. Att sitta och härifrån blicka ut över Florens är verkligen magiskt. Det är en magnifik utsikt. Nedanför flyter floden Arno och på andra sidan breder den gamla stadskärnan ut sig. Panoramabilden är vackrare än alla vykort, tavlor eller målningar som finns. Det är en alldeles speciell vy och att bara insupa atmosfären, njuta av landskapet och avsmaka ett glas vin är verkligen en höjdare.

Några kilometer ifrån innerstaden på en av kullarna kring staden ligger den högt belägna byn Fiesole med historiska anor från romartiden. Den erbjuder en annan utsikt med andra perspektiv än nere i staden. Här är allt helt stilla och skänker tillvaron lugn samtidigt som den ger själen ro och frid.

Kvällen är annalkande och det börjar snart bli dags att återvända till centralstationen. När tåget lämnar perrongen på centralstationen vill intrycken från Florens inte riktigt släppa taget om mina tankar.

Svetten rinner längs mina kinder i den överhettade tågkupén. Utanför skiner en sol utan nåd från en klarblå himmel. Det är samma infernaliska värme som under de tidigare dagarna i Italien. Det känns olidligt när tåget sakta börjar få fart och väl lämnar Florens bakom sig. Trots den plågsamma temperaturen i tågvagnen och vetskapen om att det är en dryg timme kvar innan jag åter få kliva av återvänder mina tankar till alla intrycken ifrån Florens.

Jag inbillar mig att det snart kommer att gå över. Även om upplevelser och minnen suddas ut med tiden och att jag kommer att möta nya platser i framtiden förblir Florens en stad som alltid kommer att ha en given plats i mitt hjärta. Florens plockar fram det bästa i tillvaron och det är omöjligt att inte falla för dess dragningskraft. Du kommer alltid att vara min stad.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.