28 jun 2017 04:00

28 jun 2017 04:00

Vi hade i alla fall inte tur med vädret

KRÖNIKA

Jag vet inte om det bara är jag men jag har nästan inga regniga minnen ifrån midsommar när jag var liten, fast jag har inga minnen ifrån snöfria jular heller. Sådana detaljer kanske man inte riktigt reflekterade över när man var yngre. Då fokuserade man mest på dansen runt stången, jordgubbstårtan, lekarna eller tomten, paketen och Kalle Anka. Regn eller sol, Snö eller barmark var nog inte så intressant.

Nuförtiden när man är äldre så är man ju extremt beroende av hur vädret är eller blir. Det är det man måste ha i åtanke så fort man ska planera någon tillställning. Kommer det att ösa ner så att vi inte kan sitta ute? Kommer solen att skina alldeles för mycket så att vi måste sätta upp ett tält så att ingen får solsting? Kommer det att snöa en massa så att vi noga måste planera och skotta gårdsplanen så att alla gästers bilar får plats? Eller ska vi hålla oss inne helt och hållet för att slippa ge oss ut i den farliga ishalkan? Vi planerar helt enkelt mycket efter vädret.

Förra årets midsommar var helt otroligt fin, solen sken hela dagen och den lätta och blommiga sommarklänningen var ett perfekt val för dagen. Allas humör var på topp och dagens enda problem var att se till så att tårtan inte smälte bort innan vi hann äta upp den. I år var det väl inte riktigt lika fint väder om man säger så.

Sommarklänningen var inte ens ett förslag som lades fram på sängen, nej det blev ett par långbyxor och en långärmad blus. I väskan packades det ner tröja efter tröja, tjocka och varma strumpor och en regnjacka. Jag var laddad för en regnig midsommar med andra ord.

Alla packade in sig i bilen och sen begav vi oss mot firandet vid en väns stuga som låg precis vid en sjö. Trots att vindrutetorkarna gick för fullt så vevade vi ned rutorna och slängde på låten Vi är på gång med Tomas Ledin på högsta volym när vi svängde in på grusvägen som ledde ner mot stugan. Vi hade ju vart där året innan och jag tyckte att jag hade bra koll på vilken stuga det var, och mycket riktigt satt det ett stort gäng med människor i trädgården när vi stannade bilen och vred upp volymen ännu ett steg för att sprida lite glad och härlig stämning.

Men när jag tittade lite närmre så var det inte direkt någon som jag kände igen i sällskapet som satt som fågelholkar och undrade vilka galningarna var som tydligen var helt frälsta i Tomas Ledin och hade kört in på deras parkering. Oj då, fel hus. Vi vinkade ändå glatt mot det stora och okända sällskapet och åkte en bit till men nu med svansen mellan benen och väldigt mycket lägre musik denna gång.

Väl framme vid rätt stuga så möttes vi av ett stort och fint partytält, och de hade planerat väl med infravärme då det blåste lite snålt nere vid sjön. Folk tog undan för undan på sig mer och mer kläder och allt fler väggar byggdes på tältet för att skydda oss mot regn och blåst. Inne i tältet var det riktigt mysigt och där frös man inte alls så mycket. Vi fick dock styra om lite i tävlingarna som vi hade planerat för att leka utomhus var inget att rekommendera om man nu inte ville bli helt dyngsur. Fast vi hann faktiskt med en stafett utomhus när det snällt blev lite uppehåll. Vi gjorde det bästa av situationen helt enkelt och bra blev det också. Fast om jag fick välja så skulle jag hellre vilja ha en varm och solig midsommar med smältande tårta och svettig panna än regn, blåst och rusk, men det tror jag inte att jag är ensam om. Nästa år hoppas vi på att vädergudarna är på vår sida och ger oss en riktig midsommardröm som vi sent kommer att glömma.

 

Hiss: Myggmedel, tusen tack för denna spray

Diss: Regn och blåst på samma gång, ingen skön kombo

 

Nuförtiden när man är äldre så är man ju extremt beroende av hur vädret är eller blir. Det är det man måste ha i åtanke så fort man ska planera någon tillställning. Kommer det att ösa ner så att vi inte kan sitta ute? Kommer solen att skina alldeles för mycket så att vi måste sätta upp ett tält så att ingen får solsting? Kommer det att snöa en massa så att vi noga måste planera och skotta gårdsplanen så att alla gästers bilar får plats? Eller ska vi hålla oss inne helt och hållet för att slippa ge oss ut i den farliga ishalkan? Vi planerar helt enkelt mycket efter vädret.

Förra årets midsommar var helt otroligt fin, solen sken hela dagen och den lätta och blommiga sommarklänningen var ett perfekt val för dagen. Allas humör var på topp och dagens enda problem var att se till så att tårtan inte smälte bort innan vi hann äta upp den. I år var det väl inte riktigt lika fint väder om man säger så.

Sommarklänningen var inte ens ett förslag som lades fram på sängen, nej det blev ett par långbyxor och en långärmad blus. I väskan packades det ner tröja efter tröja, tjocka och varma strumpor och en regnjacka. Jag var laddad för en regnig midsommar med andra ord.

Alla packade in sig i bilen och sen begav vi oss mot firandet vid en väns stuga som låg precis vid en sjö. Trots att vindrutetorkarna gick för fullt så vevade vi ned rutorna och slängde på låten Vi är på gång med Tomas Ledin på högsta volym när vi svängde in på grusvägen som ledde ner mot stugan. Vi hade ju vart där året innan och jag tyckte att jag hade bra koll på vilken stuga det var, och mycket riktigt satt det ett stort gäng med människor i trädgården när vi stannade bilen och vred upp volymen ännu ett steg för att sprida lite glad och härlig stämning.

Men när jag tittade lite närmre så var det inte direkt någon som jag kände igen i sällskapet som satt som fågelholkar och undrade vilka galningarna var som tydligen var helt frälsta i Tomas Ledin och hade kört in på deras parkering. Oj då, fel hus. Vi vinkade ändå glatt mot det stora och okända sällskapet och åkte en bit till men nu med svansen mellan benen och väldigt mycket lägre musik denna gång.

Väl framme vid rätt stuga så möttes vi av ett stort och fint partytält, och de hade planerat väl med infravärme då det blåste lite snålt nere vid sjön. Folk tog undan för undan på sig mer och mer kläder och allt fler väggar byggdes på tältet för att skydda oss mot regn och blåst. Inne i tältet var det riktigt mysigt och där frös man inte alls så mycket. Vi fick dock styra om lite i tävlingarna som vi hade planerat för att leka utomhus var inget att rekommendera om man nu inte ville bli helt dyngsur. Fast vi hann faktiskt med en stafett utomhus när det snällt blev lite uppehåll. Vi gjorde det bästa av situationen helt enkelt och bra blev det också. Fast om jag fick välja så skulle jag hellre vilja ha en varm och solig midsommar med smältande tårta och svettig panna än regn, blåst och rusk, men det tror jag inte att jag är ensam om. Nästa år hoppas vi på att vädergudarna är på vår sida och ger oss en riktig midsommardröm som vi sent kommer att glömma.

 

Hiss: Myggmedel, tusen tack för denna spray

Diss: Regn och blåst på samma gång, ingen skön kombo

 

  • JOHANNA BEIJBOM

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.