04 jul 2017 06:00

04 jul 2017 06:00

En inblick i förkortningarnas underbara värld

KRÖNIKA: ALF EHN

Förkortningarnas värld är underbar.

Förra veckan dök ”OPF-KL respektive PBF för förtroendevalda” upp i regionstyrelsens handlingar.

Känn på den. Det krävs både kunskap, skicklighet, och tålamod att reda ut de kluriga bokstavskombinationerna.

För den som är intresserad, vill säga.

Jag klandrar inte de som tar till förkortningar för att beskriva saker och ting. Jag har full respekt för att förkortningarna används och är väl medveten om att de som läser handlingarna känner till vad de kryptiska bokstavskombinationerna står för. Samtidigt finns de i handlingar som är offentliga, vem som helst kan läsa och bör väl ha en chans att förstå.

I det här fallet, det handlade om ett beslut som ska underlätta tillämpningen och tolkningen av reglerna för omställningsstöd och pension för de som är förtroendevalda inom regionen. Reglerna är viktiga, utan dem skulle vi få ännu svårare att få personer att ställa upp som förtroendevalda för våra partier. Ytterst handlar det om en demokratifråga.

I mitt jobb, där bevakning av regionfrågor ingår, kommer jag i kontakt med massor av förkortningar. Oftast är det logiska bokstavskombinationer som dyker upp i dokumenten. Skaraborgs sjukhus är Skas, Södra Älvsborgs sjukhus är Säs och Sahlgrenska universitetssjukhuset är SU.


Nästa steg är roligare och kräver lite mer, men fortfarande finns det en tydlig logik. Att VÖK 2018 handlar om den överenskommelse om hur mycket och vilken, och framför allt vad den ska kosta, vård som invånarna i regionen har rätt till under 2018, går att räkna ut.

Att räkna ut vad KPP står för kan vara lite svårare, men det är en viktig faktor för framtidens vård. När den ska planeras är det självklart viktigt att veta Kostnad Per Patient. Det är siffror som både HSS (hälso- och sjukvårdsstyrelsen) och HSN (hälso- och sjukvårdsnämnden) har stor nytta av.

”OPF-KL respektive PBF för förtroendevalda” känns om överkurs, men jag ska försöka bena ut problemet.

OPF står för omställningsstöd och pension för förtroendevalda.

KL står för kommuner och landsting.

PBF avser pensionsbestämmesler för förtroendevalda.

Klart som korvspad.


I samma bunt med handlingar hittade jag förkortningen SLA i ett dokument om IT-kostnader (vad informationsteknik kostar, med andra ord). Det kan betyda mer än förkortningen på en av Skaraborgs tidningar.

Service Level Agreement står SLA för, men det visste väl alla?

 

 

 

Hiss:

IFK Skövde som uteslöt en klubb för rasistiska uttalanden under Skadevi cup.

 

Diss:

Klubben som uteslöts har lite att jobba med.

 

Förkortningarnas värld är underbar.

Förra veckan dök ”OPF-KL respektive PBF för förtroendevalda” upp i regionstyrelsens handlingar.

Känn på den. Det krävs både kunskap, skicklighet, och tålamod att reda ut de kluriga bokstavskombinationerna.

För den som är intresserad, vill säga.

Jag klandrar inte de som tar till förkortningar för att beskriva saker och ting. Jag har full respekt för att förkortningarna används och är väl medveten om att de som läser handlingarna känner till vad de kryptiska bokstavskombinationerna står för. Samtidigt finns de i handlingar som är offentliga, vem som helst kan läsa och bör väl ha en chans att förstå.

I det här fallet, det handlade om ett beslut som ska underlätta tillämpningen och tolkningen av reglerna för omställningsstöd och pension för de som är förtroendevalda inom regionen. Reglerna är viktiga, utan dem skulle vi få ännu svårare att få personer att ställa upp som förtroendevalda för våra partier. Ytterst handlar det om en demokratifråga.

I mitt jobb, där bevakning av regionfrågor ingår, kommer jag i kontakt med massor av förkortningar. Oftast är det logiska bokstavskombinationer som dyker upp i dokumenten. Skaraborgs sjukhus är Skas, Södra Älvsborgs sjukhus är Säs och Sahlgrenska universitetssjukhuset är SU.


Nästa steg är roligare och kräver lite mer, men fortfarande finns det en tydlig logik. Att VÖK 2018 handlar om den överenskommelse om hur mycket och vilken, och framför allt vad den ska kosta, vård som invånarna i regionen har rätt till under 2018, går att räkna ut.

Att räkna ut vad KPP står för kan vara lite svårare, men det är en viktig faktor för framtidens vård. När den ska planeras är det självklart viktigt att veta Kostnad Per Patient. Det är siffror som både HSS (hälso- och sjukvårdsstyrelsen) och HSN (hälso- och sjukvårdsnämnden) har stor nytta av.

”OPF-KL respektive PBF för förtroendevalda” känns om överkurs, men jag ska försöka bena ut problemet.

OPF står för omställningsstöd och pension för förtroendevalda.

KL står för kommuner och landsting.

PBF avser pensionsbestämmesler för förtroendevalda.

Klart som korvspad.


I samma bunt med handlingar hittade jag förkortningen SLA i ett dokument om IT-kostnader (vad informationsteknik kostar, med andra ord). Det kan betyda mer än förkortningen på en av Skaraborgs tidningar.

Service Level Agreement står SLA för, men det visste väl alla?

 

 

 

Hiss:

IFK Skövde som uteslöt en klubb för rasistiska uttalanden under Skadevi cup.

 

Diss:

Klubben som uteslöts har lite att jobba med.

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.