19 jul 2017 04:00

19 jul 2017 04:00

Främling, vad döljer du för mig

KRÖNIKA: JOHANNA BEIJBOM

Mina föräldrar, släktingar, lärare, kompisar och helt utomstående personer har genom min uppväxt fått stå ut med mycket hopprepssång.

Jag uppträdde på varenda tillställning vi hade i släkten. Var det kalas så bjöds det på show eller var det tacoskväll med grannarna bjöds det även då på show. Jättegulligt och mysigt tänker ni med en glad liten sprallig tjej som sjöng sång på sång. Om man frågar mina föräldrar så svarar de givetvis att det var mysigt men kanske till en viss gräns. För jag slutade ju aldrig och jag växlade bara mellan tre låtar. Vem vet med Lisa Ekdal, I will always love you med Whitney Houston och sist men inte minst Främling med Carola.

Det var inte så att jag inte kunde några andra låtar men dessa tre var mina absoluta favoriter. På den tiden hade man kassettband, och jag hade givetvis alla tre låtar på tre helt olika band så mamma eller pappa fick snällt agera som bandbytare. Och hade de riktigt otur ville jag ta samma låt igen direkt efter att jag var klar och då var det bara att snällt sitta och spola tillbaka till början.

Jag glömmer aldrig när mamma visade bilder på en ung Carola Häggkvist i sin gula dress i Melodifestivalen. Jag ville bli som hon sa jag. Hennes kända slutpose övade jag in och den satt som ett smäck varenda gång. Främling vad döljer du för mig i dina mörka ögon, ja det är väl nästan ingen här i landet som inte kan tralla med i denna text. För någon månad sedan fick jag en förfrågan om att spela tillsammans med Lasse Holm. Redan då när jag sa ja pirrade det till lite extra i magen. Lasse, den Lasse, han som man såg varje fredag i rutan som programledare till ett av mina favorit tv-program Sikta mot stjärnorna, han som startade den fantastiska turnén Diggiloo som sommar efter sommar gör succé på scener runt om i landet, och framförallt den Lasse Holm var med och skrev låten Främling till Carola. Låten som jag kopplar till hela min barndom och mitt bitna intresse till musiken.

Förra veckan skulle vi ses för att repa ihop oss inför vår spelning tillsammans på Torgfesten i Hjo. Jag fick en vägbeskrivning till Lasse men åkte ändå helt fel ett par gånger innan jag hittade in på en liten grusväg som ledde fram till århundradets mysigaste torp som såg ut att vara hämtad ur en somrig reklam för sköljmedel, ni vet den som man blir helt varm i hjärtat av. Idyllen, grönskan, den röda stugan med vita knutar, trädgårdsmöbeln i vitt trä som har en blommig bricka med nybakta bullar och några koppar rykande kaffe på, ja precis så var det. Solen sken och ut på farstun kommer en sprudlande och solbränd Lasse Holm. Han öppnar upp sina armar och säger välkommen hit Johanna Beijbom. Jag kan inget mer än att le med hela ansiktet, vilken smittande energi han har den mannen. Han visade in mig och vår pianist i huset, och när vi kliver innanför dörrarna var det som att gå in i musikhithimlen. Det satt skivor på alla väggar och där precis framför mina ögon satt den, Främling.

Lasse var och är en av de mest musikaliska själar jag träffat. Och att sedan få stå och sjunga just den där låten som startade allt för mig för självaste låtskrivaren var både pirrigt och alldeles fantastiskt häftigt. Tack för en av de låtar som betytt så oerhört mycket för mig. I torsdags bjöd vi på en hel kavalkad av melodifestivalhits, bland annat Främling. Och till er som missade detta och hellre vill ha låten på repet så är ni mer än välkomna hem till oss på jul, kanske hinner leta fram det där kassettbandet till dess.

 

Hiss: Låtar som skapar historia.

Diss: Att jag inte var född när Carola slog igenom över en natt.

 

Jag uppträdde på varenda tillställning vi hade i släkten. Var det kalas så bjöds det på show eller var det tacoskväll med grannarna bjöds det även då på show. Jättegulligt och mysigt tänker ni med en glad liten sprallig tjej som sjöng sång på sång. Om man frågar mina föräldrar så svarar de givetvis att det var mysigt men kanske till en viss gräns. För jag slutade ju aldrig och jag växlade bara mellan tre låtar. Vem vet med Lisa Ekdal, I will always love you med Whitney Houston och sist men inte minst Främling med Carola.

Det var inte så att jag inte kunde några andra låtar men dessa tre var mina absoluta favoriter. På den tiden hade man kassettband, och jag hade givetvis alla tre låtar på tre helt olika band så mamma eller pappa fick snällt agera som bandbytare. Och hade de riktigt otur ville jag ta samma låt igen direkt efter att jag var klar och då var det bara att snällt sitta och spola tillbaka till början.

Jag glömmer aldrig när mamma visade bilder på en ung Carola Häggkvist i sin gula dress i Melodifestivalen. Jag ville bli som hon sa jag. Hennes kända slutpose övade jag in och den satt som ett smäck varenda gång. Främling vad döljer du för mig i dina mörka ögon, ja det är väl nästan ingen här i landet som inte kan tralla med i denna text. För någon månad sedan fick jag en förfrågan om att spela tillsammans med Lasse Holm. Redan då när jag sa ja pirrade det till lite extra i magen. Lasse, den Lasse, han som man såg varje fredag i rutan som programledare till ett av mina favorit tv-program Sikta mot stjärnorna, han som startade den fantastiska turnén Diggiloo som sommar efter sommar gör succé på scener runt om i landet, och framförallt den Lasse Holm var med och skrev låten Främling till Carola. Låten som jag kopplar till hela min barndom och mitt bitna intresse till musiken.

Förra veckan skulle vi ses för att repa ihop oss inför vår spelning tillsammans på Torgfesten i Hjo. Jag fick en vägbeskrivning till Lasse men åkte ändå helt fel ett par gånger innan jag hittade in på en liten grusväg som ledde fram till århundradets mysigaste torp som såg ut att vara hämtad ur en somrig reklam för sköljmedel, ni vet den som man blir helt varm i hjärtat av. Idyllen, grönskan, den röda stugan med vita knutar, trädgårdsmöbeln i vitt trä som har en blommig bricka med nybakta bullar och några koppar rykande kaffe på, ja precis så var det. Solen sken och ut på farstun kommer en sprudlande och solbränd Lasse Holm. Han öppnar upp sina armar och säger välkommen hit Johanna Beijbom. Jag kan inget mer än att le med hela ansiktet, vilken smittande energi han har den mannen. Han visade in mig och vår pianist i huset, och när vi kliver innanför dörrarna var det som att gå in i musikhithimlen. Det satt skivor på alla väggar och där precis framför mina ögon satt den, Främling.

Lasse var och är en av de mest musikaliska själar jag träffat. Och att sedan få stå och sjunga just den där låten som startade allt för mig för självaste låtskrivaren var både pirrigt och alldeles fantastiskt häftigt. Tack för en av de låtar som betytt så oerhört mycket för mig. I torsdags bjöd vi på en hel kavalkad av melodifestivalhits, bland annat Främling. Och till er som missade detta och hellre vill ha låten på repet så är ni mer än välkomna hem till oss på jul, kanske hinner leta fram det där kassettbandet till dess.

 

Hiss: Låtar som skapar historia.

Diss: Att jag inte var född när Carola slog igenom över en natt.

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.