17 aug 2017 04:00

17 aug 2017 04:00

Ett farligt ordkrig på hög nivå

LINUS HELLMAN

”De kommer att bemötas med eld och raseri som världen aldrig tidigare har skådat”. President Donald Trumps kraftfulla uttalande efter Nordkoreas senaste framsteg i landets kärnvapenprogram gör att konflikten mellan USA och Nordkorea trappas upp och risken är givetvis att utvecklingen eskalerar. Det är ett farligt ordkrig på hög nivå med stora potentiella risker.

Det är en ny herre i Vita Huset sedan sisådär sju månader tillbaka. Det har blivit tydligt på många sätt under det dryga halvår som har passerat. Donald Trumps presidentperiod har hittills blivit lika osäker och oförutsägbar som förutspåtts. I parti och minut nås vi av nya utspel på Twitter från Trump. Det är ofta kort och koncist men också tillspetsat som mikrobloggens format tenderar att inbjuda till.

Samtidigt läcks det information från Vita Huset om interna stridigheter och flera personer har fått lämna sina positioner. Det får dokusåpan med samma namn att framstå som rena paradiset i mötet med det som utspelar sig i verkligheten i Vita Huset. Det är en plågsam utveckling och ett oroväckande tillstånd i ledningen för världens viktigaste land.

Som om detta inte redan vore nog har den senaste veckan bjudit på nya stora utspel ifrån Trump. I förra veckan skrädde presidenten inte orden. Han fördömde Nordkoreas senaste framsteg i sina kärnvapenambitioner i skarpaste ordalag. På en pressträff talade han om att Nordkoreas skulle mötas med ”eld och raseri” på ett sätt som ”världen aldrig tidigare har skådat”.

Svaret från Nordkorea lät inte vänta på sig och efter det har vi fått se nya hårda kommentarer från Trump och diktatorn Kim Jong-un. Återigen i ett mycket högt och uppskruvat tonläge i en synnerligen infekterad fråga där oerhört mycket står på spel. De senaste dagarna har konflikten stegrats och nya hot har uttalats från Trump samtidigt som diktatorn i Pyongyang har svarat med samma mynt.

Det är alarmerande att Nordkorea närmar sig den dag då de kan sända iväg kärnvapenbestyckade robotar mot USA. Förr eller senare kommer de att nå det stadiet om inget oförutsett inträffar som kan få landets utveckling att krackelera innan dess. Inget talar för det.

Nordkorea har genomfört upprepade robottester och har bemöts med fördömande och sanktioner ifrån världssamfundet men trots allt har den kommunistiska diktaturen alltjämnt bestått. Inget har hittills hjälpt för att världens mest slutna land där befolkningen är helt indoktrinerade ska kollapsa och de nya sanktionerna lär inte förändra på den saken heller.

På senare tid har landet skjutit upp långdistansrobotar som har möjlighet att nå USA. Enligt de resolutioner som har ratificerats i FN får landet inte avfyra ballistiska robotar eller genomföra kärnvapentester. Nordkorea har nu även hotat att avlossa robotar mot de amerikanska baserarna på ön Guam i Stilla havet.

Det är mot den här bakgrunden man ska se president Trumps skarpa uttalande i förra veckan. Relationerna mellan de båda länderna var frostiga redan innan och nu förstärks det spända förhållandet. En militär konflikt på den koreanska halvön kan få ödesdigra konsekvenser. I dess dagar planer dessutom USA och Sydkorea för en årlig militärövning i området i nästa vecka.

Vad kan USA och omvärlden i realiteten göra för att stoppa Nordkoreas planer på kärnvapenområdet? Hittills har landet successivt flyttat fram sina positioner. Med den nuvarande ledningen i Pyongyang fortsätter denna utveckling. Vad händer den dag Nordkorea blir en reell kärnvapenstat? Ska USA tillåta att Nordkorea kan hota landet med kärnvapen eller kommer världens mäktigaste land att förhindra det med sina väldiga militära resurser? Det finns olika alternativ men inget ter sig bra och en militär konflikt på den koreanska halvön avskräcker.

Det är glädjande att se hur USA:s demokratiska system med maktdelning fungerar i prövningens svåra stund med en nyckfull president. Men den maktbalansen gäller endast på den inrikespolitiska arenan. Utrikespolitiskt har den amerikanske presidenten åtskilliga befogenheter som överbefälhavare. I den rollen innehar han makten över landets kärnvapen. Med Trump vid knappen inger det inte någon trygghet.

Det är en ny herre i Vita Huset sedan sisådär sju månader tillbaka. Det har blivit tydligt på många sätt under det dryga halvår som har passerat. Donald Trumps presidentperiod har hittills blivit lika osäker och oförutsägbar som förutspåtts. I parti och minut nås vi av nya utspel på Twitter från Trump. Det är ofta kort och koncist men också tillspetsat som mikrobloggens format tenderar att inbjuda till.

Samtidigt läcks det information från Vita Huset om interna stridigheter och flera personer har fått lämna sina positioner. Det får dokusåpan med samma namn att framstå som rena paradiset i mötet med det som utspelar sig i verkligheten i Vita Huset. Det är en plågsam utveckling och ett oroväckande tillstånd i ledningen för världens viktigaste land.

Som om detta inte redan vore nog har den senaste veckan bjudit på nya stora utspel ifrån Trump. I förra veckan skrädde presidenten inte orden. Han fördömde Nordkoreas senaste framsteg i sina kärnvapenambitioner i skarpaste ordalag. På en pressträff talade han om att Nordkoreas skulle mötas med ”eld och raseri” på ett sätt som ”världen aldrig tidigare har skådat”.

Svaret från Nordkorea lät inte vänta på sig och efter det har vi fått se nya hårda kommentarer från Trump och diktatorn Kim Jong-un. Återigen i ett mycket högt och uppskruvat tonläge i en synnerligen infekterad fråga där oerhört mycket står på spel. De senaste dagarna har konflikten stegrats och nya hot har uttalats från Trump samtidigt som diktatorn i Pyongyang har svarat med samma mynt.

Det är alarmerande att Nordkorea närmar sig den dag då de kan sända iväg kärnvapenbestyckade robotar mot USA. Förr eller senare kommer de att nå det stadiet om inget oförutsett inträffar som kan få landets utveckling att krackelera innan dess. Inget talar för det.

Nordkorea har genomfört upprepade robottester och har bemöts med fördömande och sanktioner ifrån världssamfundet men trots allt har den kommunistiska diktaturen alltjämnt bestått. Inget har hittills hjälpt för att världens mest slutna land där befolkningen är helt indoktrinerade ska kollapsa och de nya sanktionerna lär inte förändra på den saken heller.

På senare tid har landet skjutit upp långdistansrobotar som har möjlighet att nå USA. Enligt de resolutioner som har ratificerats i FN får landet inte avfyra ballistiska robotar eller genomföra kärnvapentester. Nordkorea har nu även hotat att avlossa robotar mot de amerikanska baserarna på ön Guam i Stilla havet.

Det är mot den här bakgrunden man ska se president Trumps skarpa uttalande i förra veckan. Relationerna mellan de båda länderna var frostiga redan innan och nu förstärks det spända förhållandet. En militär konflikt på den koreanska halvön kan få ödesdigra konsekvenser. I dess dagar planer dessutom USA och Sydkorea för en årlig militärövning i området i nästa vecka.

Vad kan USA och omvärlden i realiteten göra för att stoppa Nordkoreas planer på kärnvapenområdet? Hittills har landet successivt flyttat fram sina positioner. Med den nuvarande ledningen i Pyongyang fortsätter denna utveckling. Vad händer den dag Nordkorea blir en reell kärnvapenstat? Ska USA tillåta att Nordkorea kan hota landet med kärnvapen eller kommer världens mäktigaste land att förhindra det med sina väldiga militära resurser? Det finns olika alternativ men inget ter sig bra och en militär konflikt på den koreanska halvön avskräcker.

Det är glädjande att se hur USA:s demokratiska system med maktdelning fungerar i prövningens svåra stund med en nyckfull president. Men den maktbalansen gäller endast på den inrikespolitiska arenan. Utrikespolitiskt har den amerikanske presidenten åtskilliga befogenheter som överbefälhavare. I den rollen innehar han makten över landets kärnvapen. Med Trump vid knappen inger det inte någon trygghet.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.