22 aug 2017 04:00

22 aug 2017 04:00

Dyrgriparna kom som svampar ur jorden

ALF EHN

Efter regn kommer solsken.

Men även svampar och nu dyker sopp efter sopp upp i skogen.

Att plocka svamp är egentligen inget för mig, men under de senaste åren har jag lärt mig att uppskatta jakten efter de, åtminstone för mig, svårupptäckta organismerna i skog och mark. Kanske har rädslan att få med sig någon giftig svamp påverkat mig? Logiskt i så fall, men i takt med ökad kunskap om vad som går att plocka och framför allt äta så känns det roligare att leta.

Men i år har det inte blivit så mycket letande eller hittande. Torkan gjorde att det knappt blev några sommarkantareller för oss. Det har knappast varit någon idé att spana efter dyrgriparna.

Undantaget var under semestervistelsen i Skåne, där det regnat rejält i sommar, då vi hittade rejält med svamp under en skogspromenad.

Efter den senaste tidens regnande ökade vår optimism och i lördags gav vi oss ut på höstens första seriösa (svampkorgen och den speciella kniven plockades fram) svampplockning på hemmaplan. Jag hade inga förväntningar men det kändes bra att vara rustad om vi skulle hitta något. Det viktigaste var ju själva promenaden, eventuell svamp vi skulle få med oss hem var bonus.

Efter en kort stund hittade vi de första svamparna. Ingen kantarell, som är min personliga favorit, men väl flera soppar. I en glänta stod karljohansvamparna nästan på rad och väntade. De flesta var lagom stora och i stort sett fria från maskangrepp eller vad det nu är som äter upp svamparna.. Det var bara att ta upp svampen, borsta av jorden och mossan och lägga den i korgen. Precis som det ska vara men oftast brukar man få skära bort stora delar av svampen.

Troligen hade de, intet ont anande, trängt genom det skyddande skiktet av mossa bara någon dag tidigare, och inte upptäckts av de glupska maskarna, eller vad det nu är som käkar på svampen.

Så fortsatte det och när vi, efter några timmar härligt letande och sökande, börja vandra hemåt var korgen fylld med svamp. Ändå skippade vi en hel del av de soppar som anses vara utfyllnadssvamp.

Plockningen erbjuder massor av kontemplation och under sökandet började jag fundera på varför det växer svamp på ett ställe, men inte på ett annat som ser precis likadant ut och som erbjuder liknande förutsättningarna.

Jag kom inte på något bra svar.

Lika bra det. Tänk att gå ut i skogen och veta precis var svampen finns?

Hiss:

Chelseas 2-1 mot Tottenham var välkommet efter vurpan (2-3 mot Burnley) i premiären.

Diss:

Självupptagenheten och egoismen breder ut sig.

Efter regn kommer solsken.

Men även svampar och nu dyker sopp efter sopp upp i skogen.

Att plocka svamp är egentligen inget för mig, men under de senaste åren har jag lärt mig att uppskatta jakten efter de, åtminstone för mig, svårupptäckta organismerna i skog och mark. Kanske har rädslan att få med sig någon giftig svamp påverkat mig? Logiskt i så fall, men i takt med ökad kunskap om vad som går att plocka och framför allt äta så känns det roligare att leta.

Men i år har det inte blivit så mycket letande eller hittande. Torkan gjorde att det knappt blev några sommarkantareller för oss. Det har knappast varit någon idé att spana efter dyrgriparna.

Undantaget var under semestervistelsen i Skåne, där det regnat rejält i sommar, då vi hittade rejält med svamp under en skogspromenad.

Efter den senaste tidens regnande ökade vår optimism och i lördags gav vi oss ut på höstens första seriösa (svampkorgen och den speciella kniven plockades fram) svampplockning på hemmaplan. Jag hade inga förväntningar men det kändes bra att vara rustad om vi skulle hitta något. Det viktigaste var ju själva promenaden, eventuell svamp vi skulle få med oss hem var bonus.

Efter en kort stund hittade vi de första svamparna. Ingen kantarell, som är min personliga favorit, men väl flera soppar. I en glänta stod karljohansvamparna nästan på rad och väntade. De flesta var lagom stora och i stort sett fria från maskangrepp eller vad det nu är som äter upp svamparna.. Det var bara att ta upp svampen, borsta av jorden och mossan och lägga den i korgen. Precis som det ska vara men oftast brukar man få skära bort stora delar av svampen.

Troligen hade de, intet ont anande, trängt genom det skyddande skiktet av mossa bara någon dag tidigare, och inte upptäckts av de glupska maskarna, eller vad det nu är som käkar på svampen.

Så fortsatte det och när vi, efter några timmar härligt letande och sökande, börja vandra hemåt var korgen fylld med svamp. Ändå skippade vi en hel del av de soppar som anses vara utfyllnadssvamp.

Plockningen erbjuder massor av kontemplation och under sökandet började jag fundera på varför det växer svamp på ett ställe, men inte på ett annat som ser precis likadant ut och som erbjuder liknande förutsättningarna.

Jag kom inte på något bra svar.

Lika bra det. Tänk att gå ut i skogen och veta precis var svampen finns?

Hiss:

Chelseas 2-1 mot Tottenham var välkommet efter vurpan (2-3 mot Burnley) i premiären.

Diss:

Självupptagenheten och egoismen breder ut sig.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.