03 okt 2017 04:00

03 okt 2017 04:00

Det otäcka våldet kryper allt närmare

ALF EHN

Oroligheter i turiststaden Barcelona under folkomröstningen om självständighet. Dödsskjutningar i turiststaden Las Vegas. Våldet fortsätter skaka om världen och frågan är om det går att åka någonstans och känna sig helt trygg.

Förra veckan hörde jag två damer diskutera sina närmaste semesterplaner. Båda skulle åka till just Barcelona. De tävlade nästan i att frossa i kunskap om den klassiska stadens skönhet och kulturella rikedom. Det skulle till och med kunna bli ett besök på den stora fotbollsarenan där Barcelona, ”med den där Messi, eller vad han nu heter”, bjuder på underhållning. Den ena kvinnans man skulle i alla fall åka dit.

Samma damer pratade om det kommande valet, men verkade inte ha insett betydelsen och konsekvenserna. Att hundratals, exakt hur många det handlade beror på vilken sida man lyssnar på, personer skadades, att den spanska polisen försökte stoppa valet med olika medel, och att valresultatet (90 procent röstade för självständighet) öppnar för ett ovisst scenario som kan sluta hur som helst, gör i alla mig osäker på att besöka Barcelona den närmaste framtiden.

Undrar hur damerna tänker?

Måndagsmorgonens dödsskjutningar i spel- och nöjescentrumet Las Vegas var ännu en påminnelse om hur våldet breder ut sig. Någon sköt med automatvapen längs paradgatan ”The Strip”, flera dog och bilden av det leende och trevliga Las Vegas fick en otäck törn.

London, Paris, Marseille, Berlin, Stockholm, Madrid, Oslo och New York är bara några exempel på stora städer, som i normala fall är stora turistmagneter, men som drabbats av terrordåd i olika omfattning.

Många tänker att ”det drabbar inte mig” och fortsätter åka på resa efter resa. Och visst, den matematiska sannolikheten att man ska drabbas är oerhört liten. Samtidigt råder lagen om alltings djävlighet, den som är på fel ställe vid fel tidpunkt riskerar att råka illa ut. Efter attentatet i Stockholm, då en lastbil körde in i en folkmassa på Drottninggatan, kom flera vittnesmål från personer som befunnit sig i närheten och varit sekunder eller minuter från att blivit inblandade.

Mycket känns dubbelt.

Ska vi ge efter för våldet och stanna hemma i vår skyddade kammare, eller ska vi fortsätta resa, utmana ödet och vägra att vika oss?

Å andra sidan, hur skyddad är vår kammare? Trygga och säkra Göteborg, åtminstone tror vi ju det, fick ju sin beskärda del av våldet i lördags. 17 november är det EU-toppmöte i ”Götet”. Vad händer då?

 

Hiss:

Helgens underbara väder.

 

Diss:

Våldet breder ut sig.

 

 

 

Förra veckan hörde jag två damer diskutera sina närmaste semesterplaner. Båda skulle åka till just Barcelona. De tävlade nästan i att frossa i kunskap om den klassiska stadens skönhet och kulturella rikedom. Det skulle till och med kunna bli ett besök på den stora fotbollsarenan där Barcelona, ”med den där Messi, eller vad han nu heter”, bjuder på underhållning. Den ena kvinnans man skulle i alla fall åka dit.

Samma damer pratade om det kommande valet, men verkade inte ha insett betydelsen och konsekvenserna. Att hundratals, exakt hur många det handlade beror på vilken sida man lyssnar på, personer skadades, att den spanska polisen försökte stoppa valet med olika medel, och att valresultatet (90 procent röstade för självständighet) öppnar för ett ovisst scenario som kan sluta hur som helst, gör i alla mig osäker på att besöka Barcelona den närmaste framtiden.

Undrar hur damerna tänker?

Måndagsmorgonens dödsskjutningar i spel- och nöjescentrumet Las Vegas var ännu en påminnelse om hur våldet breder ut sig. Någon sköt med automatvapen längs paradgatan ”The Strip”, flera dog och bilden av det leende och trevliga Las Vegas fick en otäck törn.

London, Paris, Marseille, Berlin, Stockholm, Madrid, Oslo och New York är bara några exempel på stora städer, som i normala fall är stora turistmagneter, men som drabbats av terrordåd i olika omfattning.

Många tänker att ”det drabbar inte mig” och fortsätter åka på resa efter resa. Och visst, den matematiska sannolikheten att man ska drabbas är oerhört liten. Samtidigt råder lagen om alltings djävlighet, den som är på fel ställe vid fel tidpunkt riskerar att råka illa ut. Efter attentatet i Stockholm, då en lastbil körde in i en folkmassa på Drottninggatan, kom flera vittnesmål från personer som befunnit sig i närheten och varit sekunder eller minuter från att blivit inblandade.

Mycket känns dubbelt.

Ska vi ge efter för våldet och stanna hemma i vår skyddade kammare, eller ska vi fortsätta resa, utmana ödet och vägra att vika oss?

Å andra sidan, hur skyddad är vår kammare? Trygga och säkra Göteborg, åtminstone tror vi ju det, fick ju sin beskärda del av våldet i lördags. 17 november är det EU-toppmöte i ”Götet”. Vad händer då?

 

Hiss:

Helgens underbara väder.

 

Diss:

Våldet breder ut sig.

 

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.