Jag sjönk ner i Medelhavet likt Titanic

KRÖNIKA: JOHANNA BEIJBOM

Tiden går fort när man har roligt, redan en vecka sedan jag satt på stranden på Mallorca.

Trots flygrädsla så älskar jag ju att resa, känslan att få komma till en helt ny plats och utforska stränder, gränder och restauranger är oerhört roligt. Som sagt var ju detta första gången i Palma. Jag hade hört massa gott om denna stad så jag såg verkligen fram emot att få skaffa mig en alldeles egen uppfattning.

Vi bodde inte helt inne i smeten utan ungefär tio minuter ifrån så för att ta sig dit så tog man antingen en taxi eller buss.

Andra kvällen så beställde vi en taxi för att ta oss in till den omtalade staden. Jag har ofta pratat om min rädsla för att flyga men har flera gånger insett att det jag egentligen borde vara rädd för är alla taxiresor man gör utomlands. Det är ofta man bara blundar och hoppas att allt ska gå bra, för herregud va de kör ibland. De kastar sig mellan filerna och tutar på varandra om någon är i vägen. Förmodligen är de väldigt vana och kan sin grej, men för en annan som sitter bredvid är det lite svettigt ibland.

Dock har jag faktiskt sagt ifrån några gånger, ibland när jag tycker att det går alldeles för fort så har jag bett dem att sakta ner lite, vilket de då självklart har gjort.

En av gångerna jag var i Grekland blev jag däremot väldigt arg på en taxichaufför som mitt ute i alla dessa galna filer tar upp sin mobil och går ut på Facebook för att kolla igenom flödet. Då kände jag att nej, det var droppen. Han bad om ursäkt och mumlade något ohörbart och sen var vi tysta resten av resan, men det var det värt för att han skulle förstå att det inte var okej.

Jag brukar oftast sitta och prata mycket med chaufförerna då de brukar kunna tipsa om guldkornen man inte får missa. Jag kan tänka mig att jag inte är den enda som sitter och tjötar så mycket med dem men trots det så är det alltid lika trevliga och hjälpsamma.

Palma var jättemysigt, katedralen var enorm, gränderna var fantastiska, maten var suverän och det fanns något för alla. Så min uppfattning var helt klart tummen upp för att återkomma.

Det jag älskar med Mallorca är de fina ständerna och det klara och ofta turkosa vattnet. Vi hade stranden bara några meter ifrån vårt hotell så dit gick vi varje dag för att sola och bada. Jag insåg snabbt att nästan alla hade köpt en egen luftmadrass som de låg och gungade på ute i vattnet vilket såg helt underbart ut.

Jag velade lite fram och tillbaka ifall jag skulle köpa en jag med. Jag gjorde det inte första och andra dagen men den tredje kände jag att nu var det dags. Det fanns en hel uppsjö med olika modeller och storlekar och efter lite letande hittade jag en perfekt, en ljusblå med prickar på. Stolt gick jag tillbaka till stranden där min mamma och moster som var med på resan satt och väntade. Äntligen sa jag när jag passerade dem för att gå rakt ut i vattnet.

Jag tog ett tag om madrassen och ett rejält kliv upp. Pang! Jag lyckades köra nageln rakt in i plasten så att den sprack. Jag sjönk likt Titanic ner i Medelhavet. Lite smått chockad och genomblöt reste jag mig, samlade ihop den sladdriga madrassen och vände för att gå upp. Då ser jag att både mamma och moster fullkomligt viker sig av skratt. Jag som var lite smått förbannad på mig själv brast tillslut också ut i ett härligt garv då jag kan erkänna att det måste sett väldigt roligt ut.

Nästa gång jag ska ut på ett sådant här äventyr ska jag försöka ta mig upp utan att ens röra madrassen med mina händer, det kan också bli en väldigt rolig syn men den kommer förmodligen att hålla längre än en minut.

 

Hiss: Att upptäcka nya platser

Diss: Att en vecka går alldeles för fort

  • JOHANNA BEIJBOM

11 okt 2017 04:00

11 okt 2017 04:00