20 maj 2018 17:25

20 maj 2018 17:25

När filmer och serier påverkar yrkesval

JOACIM F KAIBERGER

När man befinner sig i en diskussion om varför unga börjar röka så brukar man förr eller senare hamna vid att filmer och tv-serier kan vara en påverkande faktor.

Men det är inte bara beteenden som rökning som kan påverkas av vad vi har för favoritserier, utan det kan handla om helt andra livsval också.

För visst kan en tv-serie exempelvis också bidra till att man lutar åt ett visst yrke i tonåren för att det glamouriseras i ens huvud.

Jag började tänka på det här i mitten av maj då jag började titta på tv-serien ”Vita huset” som visas på en av alla de streamingtjänster som finns idag.

Tv-serien skildrar en grupp människor som arbetar i vita huset och den sändes från och med år 2000 och några år framåt. I samband med att jag själv tittade på ”Vita huset” för första gången snubblade jag över en intervju med en av skådespelarna i serien.

Han beskrev hur personer hade kommit fram till honom när han besökte det riktiga vita huset och konstaterat att han var en av anledningarna till att de själva faktiskt arbetade i denna kända byggnad. Det kan man ju både förundras över och skratta lite åt. Men faktum är att det antagligen är vanligare än vad man tror att en serie eller en film påverkar personer på det sättet. Det kanske inte är helt avgörande för ett sådant stort livsbeslut men det kan säkert ”hjälpa till” en hel del.

I samband med att jag själv skulle bestämma vad jag skulle bli hade Aaron Sorkin, skaparen av ”Vita huset”, skrivit en ny serie vid namn ”The Newsroom” som glamoriserade arbetet på en redaktion som arbetade med ett amerikanskt nyhetsprogram.

Jag säger inte att det är en stor anledning till att jag började studera journalistik men det hjälpte säkert till lite att jag följde serien när beslutet skulle fattas. Jag har också alltid fascinerats över filmer som ”Alla presidentens män” och ”Good night , and good luck.” och i tonåren tänkt att journalistik säkert är ett spännande yrke.

Men det måste finnas så många fler yrken som har lyckats locka personer med hjälp av Hollywood. Jag kan ju bara ana att det finns en och annan arkeolog som i sin ungdom idoliserade Indiana Jones eller Dr Alan Grant från Jurassic Park.

När det kommer till läkaryrket finns det även där en hel del material att utgå ifrån om man vill elda på sitt intresse för att hjälpa andra. Exempelvis har vi ju alla 90-talister som växt upp när ”Grey's Anatomy” gått som varmast.

Sedan har vi alla krigsfilmer som ges ut i tid och otid som helt klart måste ha förstärkt många ungas vilja att göra lumpen och bli yrkesmilitärer. Det måste exempelvis finnas några piloter här i världen som har sett en viss film med Tom Cruise från 1986 när de vuxit upp. Det hade varit väldigt konstigt annars.

Men det är inte bara beteenden som rökning som kan påverkas av vad vi har för favoritserier, utan det kan handla om helt andra livsval också.

För visst kan en tv-serie exempelvis också bidra till att man lutar åt ett visst yrke i tonåren för att det glamouriseras i ens huvud.

Jag började tänka på det här i mitten av maj då jag började titta på tv-serien ”Vita huset” som visas på en av alla de streamingtjänster som finns idag.

Tv-serien skildrar en grupp människor som arbetar i vita huset och den sändes från och med år 2000 och några år framåt. I samband med att jag själv tittade på ”Vita huset” för första gången snubblade jag över en intervju med en av skådespelarna i serien.

Han beskrev hur personer hade kommit fram till honom när han besökte det riktiga vita huset och konstaterat att han var en av anledningarna till att de själva faktiskt arbetade i denna kända byggnad. Det kan man ju både förundras över och skratta lite åt. Men faktum är att det antagligen är vanligare än vad man tror att en serie eller en film påverkar personer på det sättet. Det kanske inte är helt avgörande för ett sådant stort livsbeslut men det kan säkert ”hjälpa till” en hel del.

I samband med att jag själv skulle bestämma vad jag skulle bli hade Aaron Sorkin, skaparen av ”Vita huset”, skrivit en ny serie vid namn ”The Newsroom” som glamoriserade arbetet på en redaktion som arbetade med ett amerikanskt nyhetsprogram.

Jag säger inte att det är en stor anledning till att jag började studera journalistik men det hjälpte säkert till lite att jag följde serien när beslutet skulle fattas. Jag har också alltid fascinerats över filmer som ”Alla presidentens män” och ”Good night , and good luck.” och i tonåren tänkt att journalistik säkert är ett spännande yrke.

Men det måste finnas så många fler yrken som har lyckats locka personer med hjälp av Hollywood. Jag kan ju bara ana att det finns en och annan arkeolog som i sin ungdom idoliserade Indiana Jones eller Dr Alan Grant från Jurassic Park.

När det kommer till läkaryrket finns det även där en hel del material att utgå ifrån om man vill elda på sitt intresse för att hjälpa andra. Exempelvis har vi ju alla 90-talister som växt upp när ”Grey's Anatomy” gått som varmast.

Sedan har vi alla krigsfilmer som ges ut i tid och otid som helt klart måste ha förstärkt många ungas vilja att göra lumpen och bli yrkesmilitärer. Det måste exempelvis finnas några piloter här i världen som har sett en viss film med Tom Cruise från 1986 när de vuxit upp. Det hade varit väldigt konstigt annars.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.