22 aug 2014 06:00

23 jan 2015 15:48

Inget valfläsk på Matfestivalen

Jag struntar i om det är Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Kalle Anka-partiet eller en återuppstånden Maximilien de Robespierre som planerar att utnyttja Matfestivalen. Det är inte ett tillfälle för politisk propaganda. Förhoppningsvis slår det tillbaka mot partierna som inte kan hålla tassarna borta.

Än så länge är det bara de två förstnämnda som bestämt sig för att det festivalbesökarna mest av allt är sugna på är valfläsk. Förhoppningsvis blir det inte någon lavineffekt så att hela centrala Skövde förvandlas till en vallokal med en förskrämd liten matfestival i centrum där Plura desperat försöker höras över gapandet om vinster i välfärden.

Men lyssnar man på Leif Walterum i gårdagens SLA så verkar det som det kommer smyga runt valarbetare lite varstans under festivalen. Det är ett risktagande. De här båda dagarna är bland de bästa vi har i Skövde, att skrämma bort besökare vore en katastrof för kommunen. Och partierna borde tänka sig för var och hur de marknadsför sig kommer någon och stör mig medan jag ser en Arsenalmatch så kommer de aldrig mer få min röst någonsin, oavsett parti.

På festivalområdet råder rimligt nog politikförbud. En frizon behövs, likaså förbudet; idén är inte ny. 2010 stod Göran Hägglund och lekte grillmästare, vilket var den direkta orsaken till att politiken bannlystes. (Om det hade något med Hägglunds kvalitet som kock att göra eller ej vet jag inte.) I stället slår sig röstfiskarna ned i närheten, men inte på själva området.

Smart marknadsföring? Förhoppningsvis inte. Visst är det säkert lätt att få någon som smakat mer på flytande föda än fast dito att stå och hålla med om allting. Men om vederbörande ens minns det nästa dag är det troligen i samband med både illamående och ångest oavsett om det diskuterats flyktingkvoter eller rut-avdrag.

Kombinationen alkohol och politik brukar dessutom vara väldigt dålig för den som vill diskutera politik på ett seriöst sätt. Polisen har tillräckligt mycket just dessa två dagar att göra utan att behöva slå järnringar kring propagandister som egentligen inte har där att göra.

Men mest och kanske bäst av allt kan tilltaget slå tillbaka mot kuppmakarna. För närvarande tvångsmatas vi med intetsägande politiska floskler så fort vi slår på tv:n eller tittar ut genom fönstret. Är det ett plus eller ett minus för det parti som tycker att vi ska få ännu mer på väg till och från festivalen? Är det verkligen fler som lockas av budskapet, utöver de redan frälsta, än som blir irriterade och konstaterar att det där partiet är då inte ett alternativ?

Matfestivalen är ett tillfälle för samling. Inte splittring. Det kan vi ägna oss åt övriga 365 dagar per år om det nu ska vara nödvändigt.

Än så länge är det bara de två förstnämnda som bestämt sig för att det festivalbesökarna mest av allt är sugna på är valfläsk. Förhoppningsvis blir det inte någon lavineffekt så att hela centrala Skövde förvandlas till en vallokal med en förskrämd liten matfestival i centrum där Plura desperat försöker höras över gapandet om vinster i välfärden.

Men lyssnar man på Leif Walterum i gårdagens SLA så verkar det som det kommer smyga runt valarbetare lite varstans under festivalen. Det är ett risktagande. De här båda dagarna är bland de bästa vi har i Skövde, att skrämma bort besökare vore en katastrof för kommunen. Och partierna borde tänka sig för var och hur de marknadsför sig kommer någon och stör mig medan jag ser en Arsenalmatch så kommer de aldrig mer få min röst någonsin, oavsett parti.

På festivalområdet råder rimligt nog politikförbud. En frizon behövs, likaså förbudet; idén är inte ny. 2010 stod Göran Hägglund och lekte grillmästare, vilket var den direkta orsaken till att politiken bannlystes. (Om det hade något med Hägglunds kvalitet som kock att göra eller ej vet jag inte.) I stället slår sig röstfiskarna ned i närheten, men inte på själva området.

Smart marknadsföring? Förhoppningsvis inte. Visst är det säkert lätt att få någon som smakat mer på flytande föda än fast dito att stå och hålla med om allting. Men om vederbörande ens minns det nästa dag är det troligen i samband med både illamående och ångest oavsett om det diskuterats flyktingkvoter eller rut-avdrag.

Kombinationen alkohol och politik brukar dessutom vara väldigt dålig för den som vill diskutera politik på ett seriöst sätt. Polisen har tillräckligt mycket just dessa två dagar att göra utan att behöva slå järnringar kring propagandister som egentligen inte har där att göra.

Men mest och kanske bäst av allt kan tilltaget slå tillbaka mot kuppmakarna. För närvarande tvångsmatas vi med intetsägande politiska floskler så fort vi slår på tv:n eller tittar ut genom fönstret. Är det ett plus eller ett minus för det parti som tycker att vi ska få ännu mer på väg till och från festivalen? Är det verkligen fler som lockas av budskapet, utöver de redan frälsta, än som blir irriterade och konstaterar att det där partiet är då inte ett alternativ?

Matfestivalen är ett tillfälle för samling. Inte splittring. Det kan vi ägna oss åt övriga 365 dagar per år om det nu ska vara nödvändigt.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.