25 aug 2014 06:00

23 jan 2015 15:49

Satsningen på Billingen känns rätt

Jag har alltid gillat Billingens friluftsområde. Därför noterar jag med glädjande att Alliansen är villig att under 2015 avsätta en miljon kronor till en förstudie om hur området skall utvecklas.

Målet är högt ställt, det är att göra området till det mest besökta i hela Sydsverige. Hur man skall lyckas med det står fortfarande skrivet i stjärnorna. Intressant också att det inte handlar om skattepengar utan allianspolitikerna hoppas på näringslivet och privata aktörer. Onekligen en utmaning att få till det.

I sammanhanget vore det naturligtvis bra om hotellet kunde hänga med. Visserligen har det gjorts en del, men det är ingen hemlighet att det finns ett renoveringsbehov. Skall Billingen utvecklas är det en förutsättning att hotellet följer med. Jag vet också att hotelldirektören Johan Hedihn inget hellre vill än att presentera en satsning. Hedihns strävan att föra tillbaka Billingehus till Arne och Maja Sandbergs ursprungsidé att satsa på idrott och friluftsliv är mycket bra. ”Back to basic” är aldrig fel.

Jag är tillräckligt gammal för att minnas Billingehus när det var nytt. En imponerande satsning av bensinkungen Sandberg som satte Skövde på kartan. Då uppfyllde anläggningen alla krav och lite till med sin sittlift i slalombacken, elbelyst skidspår på 7.5 km, utomhusbad, konstfryst bandybana med mera. Det var inte svårt att locka stora evenemang till Billingen, där skid-SM 1982 är kronjuvelen. En succé med såväl Kung Carl XVI Gustaf som skidkung Thomas Wassberg på plats.

Nu har tidens tand gnagt på anläggningen och kommunen har inte alltid varit så positiv till Billingehus. Badet drivs i dag av hotellet och bandybanan var nära att läggas ner, men räddades av Skövde Bandy vars ideella insatser aldrig nog kan berömmas.

Att sedan kommunen har bekostat en renovering av isanläggningen är givetvis mycket positivt. Det var ju nära att isbanan försvann i ett sparpaket.

Nu är det helt andra tongångar och nu pratas det om utveckling av området istället. Vad som skall göras skall utredas och jag hoppas att det inte bara blir en skrivbordsprodukt.

Personligen tror jag på en skidtunnel och en förlängd slalombacke. Varför inte öppna för att bygga bostäder där uppe. Det skulle ge området ett helt annat liv och ställa större krav på kommunal service.

Jag har skrivit det förut och gör det igen. Ett café med utsikt över Skövde och bygden är något att satsa på. Jag minns Alphyddan med sin uteservering. Byggnaden finns kvar och varför inte försöka öppna igen? Det skulle tillföra mycket.

Målet är högt ställt, det är att göra området till det mest besökta i hela Sydsverige. Hur man skall lyckas med det står fortfarande skrivet i stjärnorna. Intressant också att det inte handlar om skattepengar utan allianspolitikerna hoppas på näringslivet och privata aktörer. Onekligen en utmaning att få till det.

I sammanhanget vore det naturligtvis bra om hotellet kunde hänga med. Visserligen har det gjorts en del, men det är ingen hemlighet att det finns ett renoveringsbehov. Skall Billingen utvecklas är det en förutsättning att hotellet följer med. Jag vet också att hotelldirektören Johan Hedihn inget hellre vill än att presentera en satsning. Hedihns strävan att föra tillbaka Billingehus till Arne och Maja Sandbergs ursprungsidé att satsa på idrott och friluftsliv är mycket bra. ”Back to basic” är aldrig fel.

Jag är tillräckligt gammal för att minnas Billingehus när det var nytt. En imponerande satsning av bensinkungen Sandberg som satte Skövde på kartan. Då uppfyllde anläggningen alla krav och lite till med sin sittlift i slalombacken, elbelyst skidspår på 7.5 km, utomhusbad, konstfryst bandybana med mera. Det var inte svårt att locka stora evenemang till Billingen, där skid-SM 1982 är kronjuvelen. En succé med såväl Kung Carl XVI Gustaf som skidkung Thomas Wassberg på plats.

Nu har tidens tand gnagt på anläggningen och kommunen har inte alltid varit så positiv till Billingehus. Badet drivs i dag av hotellet och bandybanan var nära att läggas ner, men räddades av Skövde Bandy vars ideella insatser aldrig nog kan berömmas.

Att sedan kommunen har bekostat en renovering av isanläggningen är givetvis mycket positivt. Det var ju nära att isbanan försvann i ett sparpaket.

Nu är det helt andra tongångar och nu pratas det om utveckling av området istället. Vad som skall göras skall utredas och jag hoppas att det inte bara blir en skrivbordsprodukt.

Personligen tror jag på en skidtunnel och en förlängd slalombacke. Varför inte öppna för att bygga bostäder där uppe. Det skulle ge området ett helt annat liv och ställa större krav på kommunal service.

Jag har skrivit det förut och gör det igen. Ett café med utsikt över Skövde och bygden är något att satsa på. Jag minns Alphyddan med sin uteservering. Byggnaden finns kvar och varför inte försöka öppna igen? Det skulle tillföra mycket.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.