26 aug 2014 04:00

23 jan 2015 15:49

Niclas Lindstrand: Tysta inte extremisterna, sluta lyssna

Dags för nya extremistkravaller och nya anklagelser mot alla utom vit makttyperna som demonstrerar, polisen får ta smällen åt dem. Och dags för nya rop om förbud. Men det vore att låta extremisterna vinna. Bättre att sluta lyssna på dumheterna.

Med risk att själv bli kallad nazist, vilket inte hänt på flera dagar, så går det för övrigt att ifrågasätta om Svenskarnas Parti är nazister över huvud taget. Partiprogrammet är fullständigt vidrigt och stundtals ofrivilligt komisk läsning. Men likheterna med tyska NSDAP på 30-talet är faktiskt inte så stora att det går att sätta likhetstecken. Svenskarnas Parti hör snarare till samma gäng som vit makt-nissarna på 80- och 90-talen med rasismen som fana och gamla repiga Ultima Thule-skivor som soundtrack. (Några av dessa har numera kostym och sitter i riksdagen.) Rasismen är första och sista punkten i ideologin.

Ursäkta detta försök till folkbildning, men bara för att stora delar av min egen yrkeskår bestämt sig för att SvP är nazister betyder det faktiskt inte att det är sant. Att klumpa ihop alla vedervärdiga ideologier till en enda är faktiskt bara kontraproduktivt, de har olika bakgrund, mål och metoder.

Men ändå mycket gemensamt, fascister eller anarkister. Kärntrupperna är unga våldsdyrkande män som desperat söker efter en grupptillhörighet, gillar våld och lika gärna kunde varit fotbollshuliganer (ett antal är det också som hobby när de inte skriver partiprogram).

De grupperna när varandra med sitt hat. Mot varandra och mot etablissemanget. Jag befann mig några kilometer från händelserna i Limhamn, så jag vet inte vad som hände. Antingen stormade polisen oskyldiga vänsterdemonstranter, som kvällstidning X säger. Eller också kastades sten på polisen från ”antirasisterna” som även angrep ordningsmaktens personal, hästar och bilar, som kvällstidning Y skriver. Ska vi gissa att sanningen ligger mittemellan eller möjligen att båda delar är sanna, i folksamlingar där det blir upplopp kommer tyvärr oskyldiga alltid i kläm.

I riksdagen sitter Jimmie Åkesson och myser. Operation rumsren har skickat över tillräckligt många ”Extremister, rasister, bonnläppar” med mera som partiledningen kallat dem till SvP för att SD ska kunna peka på dem och säga att ”Nej, DÄR har ni rasisterna”.

Jonas Sjöstedt och Gudrun Schyman borde känna sig mer ängsliga. De har hopplöst svårt att ta tydligt avstånd från sina egna svansar jodå, min herre och min dam, det är delvis era väljare som står på den andra sidan.

Det bästa vore att låta den försvinnande lilla klicken SvP-typer gapa sig hesa utan att någon lyssnade. Det är uppmärksamhet de vill ha, precis som fiendesidan.

Det dummaste vi kan göra vore att förbjuda dem att föra fram sitt budskap, hur vidrigt det än är.

Då har de ändå fått igenom en punkt på sitt partiprogram.

Med risk att själv bli kallad nazist, vilket inte hänt på flera dagar, så går det för övrigt att ifrågasätta om Svenskarnas Parti är nazister över huvud taget. Partiprogrammet är fullständigt vidrigt och stundtals ofrivilligt komisk läsning. Men likheterna med tyska NSDAP på 30-talet är faktiskt inte så stora att det går att sätta likhetstecken. Svenskarnas Parti hör snarare till samma gäng som vit makt-nissarna på 80- och 90-talen med rasismen som fana och gamla repiga Ultima Thule-skivor som soundtrack. (Några av dessa har numera kostym och sitter i riksdagen.) Rasismen är första och sista punkten i ideologin.

Ursäkta detta försök till folkbildning, men bara för att stora delar av min egen yrkeskår bestämt sig för att SvP är nazister betyder det faktiskt inte att det är sant. Att klumpa ihop alla vedervärdiga ideologier till en enda är faktiskt bara kontraproduktivt, de har olika bakgrund, mål och metoder.

Men ändå mycket gemensamt, fascister eller anarkister. Kärntrupperna är unga våldsdyrkande män som desperat söker efter en grupptillhörighet, gillar våld och lika gärna kunde varit fotbollshuliganer (ett antal är det också som hobby när de inte skriver partiprogram).

De grupperna när varandra med sitt hat. Mot varandra och mot etablissemanget. Jag befann mig några kilometer från händelserna i Limhamn, så jag vet inte vad som hände. Antingen stormade polisen oskyldiga vänsterdemonstranter, som kvällstidning X säger. Eller också kastades sten på polisen från ”antirasisterna” som även angrep ordningsmaktens personal, hästar och bilar, som kvällstidning Y skriver. Ska vi gissa att sanningen ligger mittemellan eller möjligen att båda delar är sanna, i folksamlingar där det blir upplopp kommer tyvärr oskyldiga alltid i kläm.

I riksdagen sitter Jimmie Åkesson och myser. Operation rumsren har skickat över tillräckligt många ”Extremister, rasister, bonnläppar” med mera som partiledningen kallat dem till SvP för att SD ska kunna peka på dem och säga att ”Nej, DÄR har ni rasisterna”.

Jonas Sjöstedt och Gudrun Schyman borde känna sig mer ängsliga. De har hopplöst svårt att ta tydligt avstånd från sina egna svansar jodå, min herre och min dam, det är delvis era väljare som står på den andra sidan.

Det bästa vore att låta den försvinnande lilla klicken SvP-typer gapa sig hesa utan att någon lyssnade. Det är uppmärksamhet de vill ha, precis som fiendesidan.

Det dummaste vi kan göra vore att förbjuda dem att föra fram sitt budskap, hur vidrigt det än är.

Då har de ändå fått igenom en punkt på sitt partiprogram.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.