28 aug 2014 06:00

23 jan 2015 15:49

Niclas Lindstrand: Alla mot alla på affischerna

Floskler. Nejmenoj, behövs ALLA? Jag med? Och ska Sverige bli bättre för ALLA? Även för mig? Tänk om ALLA kunde rösta på både Socialdemokraterna och Moderaterna samtidigt, vilket paradis vi ALLA skulle kunna leva i sen.

När de tre musketörerna utbrast ”En för ALLA, ALLA för en!” syftade de bara på sitt eget lilla gäng (inklusive praktikanten d´Aratagnan). Vad S och M menar med ALLA på sina valaffischer har jag ingen aning om. Tur att det är olika färg på reklamen, vore jag färgblind på blått och rött (vilket är allt enklare att bli) så skulle jag inte fatta vilket som var vilket av budskapen om ALLA. Dessutom får islamofoberna en extremt lättköpt ordvits att använda i sitt ständiga krig bakom tangentbordet.

Att Socialdemokraterna vågar köra med ”Ett bättre Sverige. För ALLA.” efter det monumentala fiaskot med ”ALLA ska med” är antingen modigt, envetet, tecken på guldfiskminne eller alla tre. Att det inte nämns ett ord om hur detta ska gå till är bara i linje med den strategi som förts sedan Stefan Löfven tar över, säg och gör så lite som möjligt och vänta på självmål från andra sidan. Hittills är detta framgångsrikt.

Men bättre för ALLA? Riskkapitalister? Krogägare och deras anställda? För Fredrik Reinfeldt till och med?

Ändå känns det lite logiskt att socialdemokratin, med sina rötter i arbetarrörelsen och kollektivismen, är så förtjust i ordet ALLA. En blåögd typ som jag kommer ändå inte att rösta på dem förrän de båda stora partierna rört sig ännu mer mot mitten och slutligen passerat varandra efter en gemensam tid som Nygamla Socialmoderaterna. (Någonstans i maj 2016 i den här takten.)

Att Moderaterna tar till med ”ALLA behövs” är mer förvånande. Och för gammelmoderater (vi kommer snart på listan över hotade djurarter som det verkar) riktigt oroande. Inte minst som M lyckas med konststycket att vara ännu mer otydliga än S med vad i hela fridens namn de pratar om. Förvisso har partisekreterare Kent Persson skrivit en bok med samma titel som kanske förklarar vad som menas. Den är säkert en stark kandidat till Nobelpriset i litteratur, men prioriteras troligen lägre än telefonkatalogen för den genomsnittlige bokläsaren.

ALLA behövs alltså? Bara här i landet eller överallt? Behövs Medellinkartellen också? Och för den delen, vad är det vi ALLA behövs till? Att betala skatt? Rösta på Nya Moderaterna? Följa Carl Bildt på Twitter?

I min enfald trodde jag att även Nyaste Moderaterna fortfarande stod för individens frihet – och ansvar, de sakerna hänger alltid ihop. Tydligen hade jag fel, nu gäller det kollektiva ALLA där vi är till för samhällets skull, inte tvärtom.

Så från oss ALLA till er ALLA: Ett riktigt gott val!

Niclas Lindstrand

När de tre musketörerna utbrast ”En för ALLA, ALLA för en!” syftade de bara på sitt eget lilla gäng (inklusive praktikanten d´Aratagnan). Vad S och M menar med ALLA på sina valaffischer har jag ingen aning om. Tur att det är olika färg på reklamen, vore jag färgblind på blått och rött (vilket är allt enklare att bli) så skulle jag inte fatta vilket som var vilket av budskapen om ALLA. Dessutom får islamofoberna en extremt lättköpt ordvits att använda i sitt ständiga krig bakom tangentbordet.

Att Socialdemokraterna vågar köra med ”Ett bättre Sverige. För ALLA.” efter det monumentala fiaskot med ”ALLA ska med” är antingen modigt, envetet, tecken på guldfiskminne eller alla tre. Att det inte nämns ett ord om hur detta ska gå till är bara i linje med den strategi som förts sedan Stefan Löfven tar över, säg och gör så lite som möjligt och vänta på självmål från andra sidan. Hittills är detta framgångsrikt.

Men bättre för ALLA? Riskkapitalister? Krogägare och deras anställda? För Fredrik Reinfeldt till och med?

Ändå känns det lite logiskt att socialdemokratin, med sina rötter i arbetarrörelsen och kollektivismen, är så förtjust i ordet ALLA. En blåögd typ som jag kommer ändå inte att rösta på dem förrän de båda stora partierna rört sig ännu mer mot mitten och slutligen passerat varandra efter en gemensam tid som Nygamla Socialmoderaterna. (Någonstans i maj 2016 i den här takten.)

Att Moderaterna tar till med ”ALLA behövs” är mer förvånande. Och för gammelmoderater (vi kommer snart på listan över hotade djurarter som det verkar) riktigt oroande. Inte minst som M lyckas med konststycket att vara ännu mer otydliga än S med vad i hela fridens namn de pratar om. Förvisso har partisekreterare Kent Persson skrivit en bok med samma titel som kanske förklarar vad som menas. Den är säkert en stark kandidat till Nobelpriset i litteratur, men prioriteras troligen lägre än telefonkatalogen för den genomsnittlige bokläsaren.

ALLA behövs alltså? Bara här i landet eller överallt? Behövs Medellinkartellen också? Och för den delen, vad är det vi ALLA behövs till? Att betala skatt? Rösta på Nya Moderaterna? Följa Carl Bildt på Twitter?

I min enfald trodde jag att även Nyaste Moderaterna fortfarande stod för individens frihet – och ansvar, de sakerna hänger alltid ihop. Tydligen hade jag fel, nu gäller det kollektiva ALLA där vi är till för samhällets skull, inte tvärtom.

Så från oss ALLA till er ALLA: Ett riktigt gott val!

Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.