30 aug 2014 04:00

23 jan 2015 15:49

Niclas Lindstrand. Den som är satt i skola är inte fri

Rydsborna såg ett hoppets ljus tändas när frågan om Rydskolans högstadium nu blivit aktuell igen. Sist var protesterna massiva. Men för hela Skövde finns en baksida i att ingen friskola på högstadienivå verkar dyka upp i staden. Även kommunen mår bra av att utsättas för konkurrens och kämpa för att behålla sina kunder på högstadierna.

För er som hajade till över att jag kallade elever som kunder, nej, det är inte fult att bli kallad kund. Tvärtom. Kunder har makt. Kunder kan agera både kollektivt och individuellt om de är missnöjda med en tjänst eller en vara. En fastnitad elev sitter där hon eller han sitter. En fritt väljande kund kan välja att gå på en annan skola. Detsamma gäller för övrigt alla kommuninvånare. Tröttnar jag på att vara kund åt Skövde kommun av något skäl så kan jag välja Kiruna i stället. (Risken är dock mikroskopisk, jag trivdes inte så bra där sist.)

Det stora skolbråket i Ryd för tre år sedan, då det beslutades att högstadiet skulle flyttas från skolan, rev upp djupa sår i stadsdelen. Nu utreds frågan på nytt, bland annat efter att en friskola dragit sig ur Skövde i sista stund. Förklaringen var den ständiga vinstdebatten och oron den skapat. Men även om Rydsborna blir hoppfulla så kan alla Skövdebor på sikt ha skäl att oroa sig i stället. Inte på grund av Rydskolan, utan för att det inte kommer någon friskola som alternativ.

Friskolor och fria skolval har fått klä skott för sjunkande resultat i skolan. Det är en slutsats med hål som det går att köra en Boeing 737 igenom. Dålig uppföljning och kontroll är de stora bovarna i just den delen av skoldramat. Frihet anses annars i allmänhet vara något bra. Till och med revolutionären Bakunin, som jag annars inte sympatiserar särskilt mycket med, konstaterade att ”Alla andras frihet utvidgar min egen frihet till det oändliga”.

Med friskolor på plats utsätts alla de offentliga skolorna för konkurrens. Alla vill vara bäst för att få flest kunder och mest resurser. De som är sämst måste skärpa sig, de som är bäst måste ändå alltid höja sin nivå för att inte tappa förstaplatsen. Den som tror att alla skolor automatiskt blir lika bra för att kommunen (eller staten för att glädja Jan Björklund) driver allihop har förmodligen inte sett en skola på vykort ens.

För friskolehatarna finns det lugnande besked: ingen tvingas gå på en friskola. Att det redan finns fria gymnasieskolor i Skövde har inte gjort att Västerhöjd och Kavelbro försvunnit. Men förhoppningsvis har det gjort att de känner av konkurrensen på bästa sätt – genom att själva bli bättre.

Kunden har kanske inte alltid rätt, men ska alltid ha rätt att välja själv.

För er som hajade till över att jag kallade elever som kunder, nej, det är inte fult att bli kallad kund. Tvärtom. Kunder har makt. Kunder kan agera både kollektivt och individuellt om de är missnöjda med en tjänst eller en vara. En fastnitad elev sitter där hon eller han sitter. En fritt väljande kund kan välja att gå på en annan skola. Detsamma gäller för övrigt alla kommuninvånare. Tröttnar jag på att vara kund åt Skövde kommun av något skäl så kan jag välja Kiruna i stället. (Risken är dock mikroskopisk, jag trivdes inte så bra där sist.)

Det stora skolbråket i Ryd för tre år sedan, då det beslutades att högstadiet skulle flyttas från skolan, rev upp djupa sår i stadsdelen. Nu utreds frågan på nytt, bland annat efter att en friskola dragit sig ur Skövde i sista stund. Förklaringen var den ständiga vinstdebatten och oron den skapat. Men även om Rydsborna blir hoppfulla så kan alla Skövdebor på sikt ha skäl att oroa sig i stället. Inte på grund av Rydskolan, utan för att det inte kommer någon friskola som alternativ.

Friskolor och fria skolval har fått klä skott för sjunkande resultat i skolan. Det är en slutsats med hål som det går att köra en Boeing 737 igenom. Dålig uppföljning och kontroll är de stora bovarna i just den delen av skoldramat. Frihet anses annars i allmänhet vara något bra. Till och med revolutionären Bakunin, som jag annars inte sympatiserar särskilt mycket med, konstaterade att ”Alla andras frihet utvidgar min egen frihet till det oändliga”.

Med friskolor på plats utsätts alla de offentliga skolorna för konkurrens. Alla vill vara bäst för att få flest kunder och mest resurser. De som är sämst måste skärpa sig, de som är bäst måste ändå alltid höja sin nivå för att inte tappa förstaplatsen. Den som tror att alla skolor automatiskt blir lika bra för att kommunen (eller staten för att glädja Jan Björklund) driver allihop har förmodligen inte sett en skola på vykort ens.

För friskolehatarna finns det lugnande besked: ingen tvingas gå på en friskola. Att det redan finns fria gymnasieskolor i Skövde har inte gjort att Västerhöjd och Kavelbro försvunnit. Men förhoppningsvis har det gjort att de känner av konkurrensen på bästa sätt – genom att själva bli bättre.

Kunden har kanske inte alltid rätt, men ska alltid ha rätt att välja själv.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.