08 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:49

Jan Larsson: Vart tog damhandbollen vägen i TV-avtalet?

TV 4 har förvärvat rättigheterna till elitserien i handboll och alla matcher skall sändas. Idel glada miner på upptaktsträffen i Göteborg i onsdags när TV 4 var på plats och presenterade nyheten. Bland herrarna är det bäst att tillägga. Dameliten får minimalt av kakan.

Visst, jag kan förstå att handbollen tycker det är bra att fyran skall sända mycket handboll. Mycket läggs visserligen i betalkanaler på webben, men cirka 70 matcher skall visas i TV 12 och TV 4 Sport och SM-finalen i TV 4.

När det gäller damerna sägs det att bara runt tio elitseriematcher skall sändas. I det perspektivet har jag svårt att ta till mig Svensk Elithandbolls VD:s ordförande Peter Gentzels ord i ett pressmeddelande. ”Det känns fantastiskt roligt att kunna presentera detta avtal för alla handbollsintresserade. TV4 har ju under många år varit en ”handbollskanal” och jag är övertygad om att de med denna storsatsning kommer att hjälpa oss att lyfta handbollen ytterligare”.

Visst, TV 4 jobbar med kommersiella villkor och herrelitserien drar mer publik och större intresse och sådant har säkert spelat in när fyran har gjort sina bedömningar, men handbollens företrädare måste verka även för damhandbollens bästa. När det exempelvis gäller damfinalen skall den tydligen visas i någon större kanal, eller av annan aktör än TV 4.

Nu är det många som reagerat och det skall bli spännande att se hur de ansvariga tar till sig kritiken. Visst, jag kan också tycka att det är befogat att visa mer herr än damhandboll i rutan med tanke på allmänintresset, men jag tycker att 60/40 vore en mer rättvist mix. När är det väl 90/10, om inte mer.

I sammanhanget kan det vara intressant att nämna hur fördelningen var i fjol när SVT hade rättigheterna. Då sändes elva matcher i SVT 1/SVT 2 och åtta matcher i SVT Play. Snittsiffran för antal tittare låg på drygt 104 000. På herrsidan var motsvarande siffror 17 matcher i SVT 1/SVT 2 och elva i SVT Play. Snittsiffran låg på nästan 146 000. 28-19 till herrhandbollen i antal sända matcher. Nog borde det nya treårsavtalet åtminstone nå upp till liknande siffror.

Minskade antalet TV-sända matcher kommer att betyda ekonomiskt avbräck för damlagen. Att kunna locka sponsorer med TV-exponering är ju något extra. I Team Eslöv, som reagerat starkt, pratas det om minskade intäkter på i storleksordningen 70 000 kronor. Stora pengar för de allra flesta, även på herrsidan skall tilläggas.

Nu känns det som de ansvariga för avtalet har fått kalla fötter och öppnar för att det kan bli fler matcher. Alla avtal är tydligen inte undertecknade. Mer detaljer skall komma innan premiären den 17 september. Ingen djärvare gissning att det blir fler än tio matcher efter protesterna.

I Skövde, som har lag både på herr- och damsidan, är det bara gratulera IFK Skövde och deras anhängare att det nu finns möjlighet att se alla lagets matcher på webb-TV. Sedan hoppas jag verkligen att det blir mer TV för Skövde HF som är det av våra lag som på förhand har största chans att hänga med i toppen.

Visst, jag kan förstå att handbollen tycker det är bra att fyran skall sända mycket handboll. Mycket läggs visserligen i betalkanaler på webben, men cirka 70 matcher skall visas i TV 12 och TV 4 Sport och SM-finalen i TV 4.

När det gäller damerna sägs det att bara runt tio elitseriematcher skall sändas. I det perspektivet har jag svårt att ta till mig Svensk Elithandbolls VD:s ordförande Peter Gentzels ord i ett pressmeddelande. ”Det känns fantastiskt roligt att kunna presentera detta avtal för alla handbollsintresserade. TV4 har ju under många år varit en ”handbollskanal” och jag är övertygad om att de med denna storsatsning kommer att hjälpa oss att lyfta handbollen ytterligare”.

Visst, TV 4 jobbar med kommersiella villkor och herrelitserien drar mer publik och större intresse och sådant har säkert spelat in när fyran har gjort sina bedömningar, men handbollens företrädare måste verka även för damhandbollens bästa. När det exempelvis gäller damfinalen skall den tydligen visas i någon större kanal, eller av annan aktör än TV 4.

Nu är det många som reagerat och det skall bli spännande att se hur de ansvariga tar till sig kritiken. Visst, jag kan också tycka att det är befogat att visa mer herr än damhandboll i rutan med tanke på allmänintresset, men jag tycker att 60/40 vore en mer rättvist mix. När är det väl 90/10, om inte mer.

I sammanhanget kan det vara intressant att nämna hur fördelningen var i fjol när SVT hade rättigheterna. Då sändes elva matcher i SVT 1/SVT 2 och åtta matcher i SVT Play. Snittsiffran för antal tittare låg på drygt 104 000. På herrsidan var motsvarande siffror 17 matcher i SVT 1/SVT 2 och elva i SVT Play. Snittsiffran låg på nästan 146 000. 28-19 till herrhandbollen i antal sända matcher. Nog borde det nya treårsavtalet åtminstone nå upp till liknande siffror.

Minskade antalet TV-sända matcher kommer att betyda ekonomiskt avbräck för damlagen. Att kunna locka sponsorer med TV-exponering är ju något extra. I Team Eslöv, som reagerat starkt, pratas det om minskade intäkter på i storleksordningen 70 000 kronor. Stora pengar för de allra flesta, även på herrsidan skall tilläggas.

Nu känns det som de ansvariga för avtalet har fått kalla fötter och öppnar för att det kan bli fler matcher. Alla avtal är tydligen inte undertecknade. Mer detaljer skall komma innan premiären den 17 september. Ingen djärvare gissning att det blir fler än tio matcher efter protesterna.

I Skövde, som har lag både på herr- och damsidan, är det bara gratulera IFK Skövde och deras anhängare att det nu finns möjlighet att se alla lagets matcher på webb-TV. Sedan hoppas jag verkligen att det blir mer TV för Skövde HF som är det av våra lag som på förhand har största chans att hänga med i toppen.

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.