09 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:49

Niclas Lindstrand: Upplagt för returmatch

Två förlorare möts nu i rond efter rond och nöter ut varandra. När veckan är över kommer ändå en av dem att kora sig själv till vinnare. Om inte alla förlorar till sist.

Att köra rond-för-rond-referat av alla debatter mellan herrarna Reinfeldt och Löfven känns meningslöst. De skiftar visserligen i intensitet rejält, men det är talande att den första kommentaren man får höra om söndagskvällens rond är varför Löfven stod på en låda. Han var tydligen ganska irriterad själv över påfundet för att få kombattanterna i ögonhöjd med varandra inför kamerorna. (Lite som när kortvuxna filmhjältar som Tom Cruise och Sylvester Stallone växer en halvmeter framför kameran hela tiden.)

Samtidigt vräks det ut myller av opinionssiffror som säger emot varandra på alla tänkbara punkter. Utom en. Varken Moderaterna eller Socialdemokraterna kommer att göra något bra val. Moderaterna verkar tappa upp till tio procentenheter till runt 20 procent av rösterna. Historiskt sett en bra siffra, men då jämför vi gamla moderater med nya. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan Moses gick i kortbyxor för fyra år sedan och ligger ungefär kvar och trampar vatten.

Utifrån det ska ett av partierna ändå försöka bilda regering. Hur det nu ska gå till. Löfvens tydliga regeringsalternativ ”vi och vem som helst utom SD” verkar få en 85-90 procent av rösterna med alla variationer räknade. Hade bara övriga hållit med om att de ingick i det regeringsalternativet så hade det varit imponerande.

I verkligheten vet vi hur ett alternativ ser ut. Ganska precis som den regering vi har nu, med några ministrar hit eller dit. Det andra är höljt i dunkel mer än att Miljöpartiet är både S favoritkompis och att de bråkar som ett gammalt gift par när känsliga frågor som kärnkraft kommer upp. En massa tågmiljarder ur tomma luften på måndagen var väl Löfvens sätt att komma med en bukett rosor efter grälet.

Detta kommer förmodligen att avgöras på poäng från domarna, inte med någon knockout. Skulle det vara Stefan Löfven som vinner där återstår en match till, den om att först bilda en regering, sedan få en budget att passera riksdagen. Där väntar Moderaterna på att få ge igen för den förra budgeten där oppositionen, inklusive SD denna gång, drev igenom att det går att bryta ut delar av budgeten och underkänna dem.

Alternativen är få som det ser ut nu. Alliansen kan resa sig på 9 efter att ha nöjt sig med att ta räkning till 8 förra valet. Ett röd-rödare-grönt-rosa alternativ med Fi i riksdagen kan få egen majoritet. Någon (det vill säga Fp eller C) kan byta sida.

Eller så blir det en returmatch. Nyval heter det visst i den politiska världen. Undrar vad det ger för odds?

Niclas Lindstrand

Att köra rond-för-rond-referat av alla debatter mellan herrarna Reinfeldt och Löfven känns meningslöst. De skiftar visserligen i intensitet rejält, men det är talande att den första kommentaren man får höra om söndagskvällens rond är varför Löfven stod på en låda. Han var tydligen ganska irriterad själv över påfundet för att få kombattanterna i ögonhöjd med varandra inför kamerorna. (Lite som när kortvuxna filmhjältar som Tom Cruise och Sylvester Stallone växer en halvmeter framför kameran hela tiden.)

Samtidigt vräks det ut myller av opinionssiffror som säger emot varandra på alla tänkbara punkter. Utom en. Varken Moderaterna eller Socialdemokraterna kommer att göra något bra val. Moderaterna verkar tappa upp till tio procentenheter till runt 20 procent av rösterna. Historiskt sett en bra siffra, men då jämför vi gamla moderater med nya. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan Moses gick i kortbyxor för fyra år sedan och ligger ungefär kvar och trampar vatten.

Utifrån det ska ett av partierna ändå försöka bilda regering. Hur det nu ska gå till. Löfvens tydliga regeringsalternativ ”vi och vem som helst utom SD” verkar få en 85-90 procent av rösterna med alla variationer räknade. Hade bara övriga hållit med om att de ingick i det regeringsalternativet så hade det varit imponerande.

I verkligheten vet vi hur ett alternativ ser ut. Ganska precis som den regering vi har nu, med några ministrar hit eller dit. Det andra är höljt i dunkel mer än att Miljöpartiet är både S favoritkompis och att de bråkar som ett gammalt gift par när känsliga frågor som kärnkraft kommer upp. En massa tågmiljarder ur tomma luften på måndagen var väl Löfvens sätt att komma med en bukett rosor efter grälet.

Detta kommer förmodligen att avgöras på poäng från domarna, inte med någon knockout. Skulle det vara Stefan Löfven som vinner där återstår en match till, den om att först bilda en regering, sedan få en budget att passera riksdagen. Där väntar Moderaterna på att få ge igen för den förra budgeten där oppositionen, inklusive SD denna gång, drev igenom att det går att bryta ut delar av budgeten och underkänna dem.

Alternativen är få som det ser ut nu. Alliansen kan resa sig på 9 efter att ha nöjt sig med att ta räkning till 8 förra valet. Ett röd-rödare-grönt-rosa alternativ med Fi i riksdagen kan få egen majoritet. Någon (det vill säga Fp eller C) kan byta sida.

Eller så blir det en returmatch. Nyval heter det visst i den politiska världen. Undrar vad det ger för odds?

Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.