13 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:50

Niclas Lindstrand: Nu är det du som bestämmer

Nästa gång vi ses i SLA så är valet avgjort. Så hur ska jag utnyttja en sista chans att få skriva om det innan dess? Genom att överlåta valet helt till dig, för nu är det du som bestämmer.

Jag skulle kunna skriva om att det blir spännande som värsta Hitchcock i både riksdag och region. I Skövde så kommer garanterat i någon form Skövdeandan att segra som i varje val sedan Carl von Linné var här och vände.

Jag skulle kunna skriva om att den borgerliga taktikröstaren, denna fina men veliga lilla fågel, bestämt sig för att förtidsrösta och sedan kunde dra en lättnadens suck av att äntligen ha slutat vara en taktikröstare och ge sig till känna som en alldeles vanlig blåmes.

Jag skulle kunna konstatera att valrörelsen varit ovanligt blek på alla fronter och inte innehållit någon stor överraskning från något håll. Det mest minnesvärda från debatterna var länge en småsur Göran Hägglund som när han till sist kom till tals i Ekots partiledarutfrågning ursäktade att han lät rosslig med att han inte fått prata sedan 16-nyheterna. Tills Stefan Löfvens folklighet slog över i bufflighet när han föste bort en framfusig Annie Lööf, det såg föga landsfaderligt ut.

Jag skulle också lätt uppgivet kunna muttra över att skolan fortsätter att kramas till döds. Alla tycker om den och vill den väl men några genidrag är svåra att hitta.

Jag skulle kunna skriva exakt samma sak om arbetsmarknaden.

Men i morgon är det inte politikernas dag. Det är din dag. Och min dag. Och alla andra väljares dag. Den enda dagen på fyra år då vi på fullt allvar har lika mycket att säga till om, statsminister, proffstyckare, pensionär, dagislärare, arbetslös, modebloggare, rättshaverist, Zlatan och alla andra har bara en röst var. (Till och med Carl Bildt får nöja sig med en enda.)

Hur du lägger den är helt upp till dig, ingen kan eller ska bestämma dig att lägga den på ett eller annat vis. Men ta chansen. Även om du tycker att alla alternativ är exakt lika dåliga, passa på att visa det genom att blankrösta eller skriva något roligt på valsedeln. Kommer du inte på något så får alltid Kalle Anka-partiet en handfull röster trots att det inte finns med i opinionsundersökningarna.

Tycker du att den där enda rösten du har inte spelar någon roll? Det stämmer faktiskt inte. Just för det vackra i demokratin att alla andra också bara har en var. Se till att göra den hörd, även om det bara är en rösträknare som får se just din åsikt så påverkar den exakt lika mycket som alla andras.

Visst har du även rätten att inte utnyttja den, men det verkar ganska dumt av ett enkelt skäl:

Det är fyra år till nästa gång du får chansen.

Niclas Lindstrand

Jag skulle kunna skriva om att det blir spännande som värsta Hitchcock i både riksdag och region. I Skövde så kommer garanterat i någon form Skövdeandan att segra som i varje val sedan Carl von Linné var här och vände.

Jag skulle kunna skriva om att den borgerliga taktikröstaren, denna fina men veliga lilla fågel, bestämt sig för att förtidsrösta och sedan kunde dra en lättnadens suck av att äntligen ha slutat vara en taktikröstare och ge sig till känna som en alldeles vanlig blåmes.

Jag skulle kunna konstatera att valrörelsen varit ovanligt blek på alla fronter och inte innehållit någon stor överraskning från något håll. Det mest minnesvärda från debatterna var länge en småsur Göran Hägglund som när han till sist kom till tals i Ekots partiledarutfrågning ursäktade att han lät rosslig med att han inte fått prata sedan 16-nyheterna. Tills Stefan Löfvens folklighet slog över i bufflighet när han föste bort en framfusig Annie Lööf, det såg föga landsfaderligt ut.

Jag skulle också lätt uppgivet kunna muttra över att skolan fortsätter att kramas till döds. Alla tycker om den och vill den väl men några genidrag är svåra att hitta.

Jag skulle kunna skriva exakt samma sak om arbetsmarknaden.

Men i morgon är det inte politikernas dag. Det är din dag. Och min dag. Och alla andra väljares dag. Den enda dagen på fyra år då vi på fullt allvar har lika mycket att säga till om, statsminister, proffstyckare, pensionär, dagislärare, arbetslös, modebloggare, rättshaverist, Zlatan och alla andra har bara en röst var. (Till och med Carl Bildt får nöja sig med en enda.)

Hur du lägger den är helt upp till dig, ingen kan eller ska bestämma dig att lägga den på ett eller annat vis. Men ta chansen. Även om du tycker att alla alternativ är exakt lika dåliga, passa på att visa det genom att blankrösta eller skriva något roligt på valsedeln. Kommer du inte på något så får alltid Kalle Anka-partiet en handfull röster trots att det inte finns med i opinionsundersökningarna.

Tycker du att den där enda rösten du har inte spelar någon roll? Det stämmer faktiskt inte. Just för det vackra i demokratin att alla andra också bara har en var. Se till att göra den hörd, även om det bara är en rösträknare som får se just din åsikt så påverkar den exakt lika mycket som alla andras.

Visst har du även rätten att inte utnyttja den, men det verkar ganska dumt av ett enkelt skäl:

Det är fyra år till nästa gång du får chansen.

Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.