22 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:50

Jan Larsson: Inte så vänligt för Friends Arena

Sveriges nya nationalarena för fotboll Friends Arena i Solna har det tungt. Ekonomin knarrar och har vållat Svenska Fotbollförbundet huvudbry.

Nu var det meningen att EM 2020 skulle ge Friends en knuff åt rätt håll, men när Uefa på fredagen presenterade spelplatserna för det första uppdelade mästerskapet fanns inte Sverige och Friends Arena med. 18 länder var intresserade, men fem valdes bort. Bland annat Sverige som av någon anledning rankades sist. Ett hårt slag för Svenska Fotbollförbundet som kom till korta mot bland annat Baku i Azerbajdzjan, Bukarest, Budapest, Dublin. Inga stora metropoler för fotboll precis och dit räknas väl knappast Stockholm heller.

Köpenhamn blev den skandinaviska representantens trots att Parken inte uppfyller kraven på publikkapacitet. Den arenan tar 38 000 åskådare och kravet ligger 50 000. Nu gav Uefas exekutivkommitté dispens. Sedan finns tydligen Danmark representerat i exekutivkommittén vars medlemmar röstar om var matcherna skall förläggas. Jag behöver knappast tillägga att Sverige inte finns med där...

Nej, risken finns att det blir rätt ödsligt vid Friends Arena. Visst, det blir landskamper och allsvenska matcher, men det stora evenemangen lär bli lätträknade. Frågan är vad det får för konsekvenser på sikt? Hur det påverkar det franska företag som enligt plan skall ta över driften, vilket lättar Svenska Fotbollförbundets börda åtskilligt. Friends är redan en riktig kvarnsten runt halsen på förbundet.

Istället handlar mycket om Tele 2 Arena vid Globenområdet. Med sin publikkapacitet på runt 30 000 känns den mer hanterbar. Bandyn har redan beslutat att flytta finalen från Friends till Tele 2.

Sedan kom det i lördags glädjande besked om handbolls-EM 2020 och att medaljmatcherna skall spelas där. Den något oväntade kombinationen Sverige, Norge och Österrike (!) skall arrangera ett mästerskap som första gången skall innehålla 24 länder. Sverige har dessutom fått dam-EM 2016, så handbollen står sig bra i konkurrensen.

När det gäller Svenska Fotbollförbundet så kom det ett positivt besked om att Arena Skövde har upphöjts till nationalarena i futsal. Kul för Skövde, även om det inte skall övervärderas. Jag tror inte kön var så lång, men det kvittar. Ju mer Skövde får chansen att synas desto bättre är det. Redan i oktober blir det ju damlandskamp i kombination med en herrelitmatchen mellan IFK Skövde och Sävehof. Allt skall sändas i TV 4:s kanal 12. Det känns som en konsekvens av det hårt kritiserade TV-avtalet där TV 4 nästan helt ställt damernas elitserie åt sidan. Nu får i alla fall landslaget TV-tid.

Nu var det meningen att EM 2020 skulle ge Friends en knuff åt rätt håll, men när Uefa på fredagen presenterade spelplatserna för det första uppdelade mästerskapet fanns inte Sverige och Friends Arena med. 18 länder var intresserade, men fem valdes bort. Bland annat Sverige som av någon anledning rankades sist. Ett hårt slag för Svenska Fotbollförbundet som kom till korta mot bland annat Baku i Azerbajdzjan, Bukarest, Budapest, Dublin. Inga stora metropoler för fotboll precis och dit räknas väl knappast Stockholm heller.

Köpenhamn blev den skandinaviska representantens trots att Parken inte uppfyller kraven på publikkapacitet. Den arenan tar 38 000 åskådare och kravet ligger 50 000. Nu gav Uefas exekutivkommitté dispens. Sedan finns tydligen Danmark representerat i exekutivkommittén vars medlemmar röstar om var matcherna skall förläggas. Jag behöver knappast tillägga att Sverige inte finns med där...

Nej, risken finns att det blir rätt ödsligt vid Friends Arena. Visst, det blir landskamper och allsvenska matcher, men det stora evenemangen lär bli lätträknade. Frågan är vad det får för konsekvenser på sikt? Hur det påverkar det franska företag som enligt plan skall ta över driften, vilket lättar Svenska Fotbollförbundets börda åtskilligt. Friends är redan en riktig kvarnsten runt halsen på förbundet.

Istället handlar mycket om Tele 2 Arena vid Globenområdet. Med sin publikkapacitet på runt 30 000 känns den mer hanterbar. Bandyn har redan beslutat att flytta finalen från Friends till Tele 2.

Sedan kom det i lördags glädjande besked om handbolls-EM 2020 och att medaljmatcherna skall spelas där. Den något oväntade kombinationen Sverige, Norge och Österrike (!) skall arrangera ett mästerskap som första gången skall innehålla 24 länder. Sverige har dessutom fått dam-EM 2016, så handbollen står sig bra i konkurrensen.

När det gäller Svenska Fotbollförbundet så kom det ett positivt besked om att Arena Skövde har upphöjts till nationalarena i futsal. Kul för Skövde, även om det inte skall övervärderas. Jag tror inte kön var så lång, men det kvittar. Ju mer Skövde får chansen att synas desto bättre är det. Redan i oktober blir det ju damlandskamp i kombination med en herrelitmatchen mellan IFK Skövde och Sävehof. Allt skall sändas i TV 4:s kanal 12. Det känns som en konsekvens av det hårt kritiserade TV-avtalet där TV 4 nästan helt ställt damernas elitserie åt sidan. Nu får i alla fall landslaget TV-tid.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.