25 sep 2014 04:00

23 jan 2015 15:50

Niclas Lindstrand: Stephen King hade varit stolt

Något smutsigt val fick vi inte, såvida man inte räknar tortyren av tittarna genom att kasta oförståeliga siffror i huvudena på dem. Men efterdyningarna verkar bli desto smutsigare. De mest befängda kampanjer och konspirationsteorier sprids nu på nätet.

Internet är förvisso fantastiskt som teknisk landvinning, men det är också en gigantisk elektronisk soptunna. Det finns mycket värdefullt där, men man känner sig ganska smutsig efter att ha grävt fram det bland allt skräp. Det senaste modet är koordinerade och fullständigt skruvade kampanjer mot vår eventuella statsminister Stefan Löfven.

I identiska mail som sprids över hela mediesfären och åtminstone delar av den politiska världen uppmanas vi i rubrikraden att sparka Löfven. Det är smickrande att någon tror att jag har makten att göra det, men det är inte med sanningen överensstämmande även om jag gjorde mitt för att han inte skulle bli vald genom att rösta på ett annat parti. (Nej, ni vinner inte ens en SLA-reflex för att gissa vilket.)

Sedan följer en lång rad mer eller mindre förvirrande anklagelser, där även svetsare används som ett fult ord. (Vad är det för fel på att vara svetsare? Jag är hemskt glad att sådana yrkesmän finns i stället för att bränna händerna av mig som den fumliga kontorsråtta jag är.)

Spårar man initiativtagarna kommer man till en riktigt mysko hemsida som sammankopplar Stefan Löfven med terrorattentaten mot USA den 11 september 2001. Det är lite av en besvikelse. Varför inte dra till med morden på Erik XIV och Gustaf III när man ändå är igång? Och sågs han verkligen inte vid Fredrikshald 1718 i färd med att ladda sin musköt med en knapp i Karl XII:s omedelbara närhet?

Det är lätt (och sunt) att skratta åt dumheterna. Men det är skrämmande att uppenbarligen många engagerar sig i att sprida det vidare. Förhoppningsvis tycker några av dem att de är roliga. Och det är de, även om lyteskomik över sig själva kanske inte var tanken. Ändå verkar åtminstone några tro på denna jättesammansvärjning. Socialdemokratin, media, Illuminaterna, Sions Vise, Bilderbergergruppen, Stephens Kings antikrist Randall Flagg, Ringarnas Herre Sauron, och James Bonds dödsfiender SPECTRE verkar tävla om att ta över världen först. Att flera av dessa inte existerar är inget hinder, det är deras fel i alla fall.

Någonstans här finns förklaringen till föraktet mot politiker, journalister, tjänstemän, näringsliv, Erik Hamrén och alla andra som klassas som etablissemanget. Om något är jäkligt kan det ju inte vara mitt fel, det måste vara någon annans. Helst något stort och jätteelakt som jag inte rår på.

Sanningen är ännu mer skrämmande. Det är du och jag och vi alla vanliga andra som bestämmer. Vi fick göra det alldeles nyligen. Nu får vi leva med det. Utan att Den Mörke Mannen Randall Flagg behövt röra ett finger.

Internet är förvisso fantastiskt som teknisk landvinning, men det är också en gigantisk elektronisk soptunna. Det finns mycket värdefullt där, men man känner sig ganska smutsig efter att ha grävt fram det bland allt skräp. Det senaste modet är koordinerade och fullständigt skruvade kampanjer mot vår eventuella statsminister Stefan Löfven.

I identiska mail som sprids över hela mediesfären och åtminstone delar av den politiska världen uppmanas vi i rubrikraden att sparka Löfven. Det är smickrande att någon tror att jag har makten att göra det, men det är inte med sanningen överensstämmande även om jag gjorde mitt för att han inte skulle bli vald genom att rösta på ett annat parti. (Nej, ni vinner inte ens en SLA-reflex för att gissa vilket.)

Sedan följer en lång rad mer eller mindre förvirrande anklagelser, där även svetsare används som ett fult ord. (Vad är det för fel på att vara svetsare? Jag är hemskt glad att sådana yrkesmän finns i stället för att bränna händerna av mig som den fumliga kontorsråtta jag är.)

Spårar man initiativtagarna kommer man till en riktigt mysko hemsida som sammankopplar Stefan Löfven med terrorattentaten mot USA den 11 september 2001. Det är lite av en besvikelse. Varför inte dra till med morden på Erik XIV och Gustaf III när man ändå är igång? Och sågs han verkligen inte vid Fredrikshald 1718 i färd med att ladda sin musköt med en knapp i Karl XII:s omedelbara närhet?

Det är lätt (och sunt) att skratta åt dumheterna. Men det är skrämmande att uppenbarligen många engagerar sig i att sprida det vidare. Förhoppningsvis tycker några av dem att de är roliga. Och det är de, även om lyteskomik över sig själva kanske inte var tanken. Ändå verkar åtminstone några tro på denna jättesammansvärjning. Socialdemokratin, media, Illuminaterna, Sions Vise, Bilderbergergruppen, Stephens Kings antikrist Randall Flagg, Ringarnas Herre Sauron, och James Bonds dödsfiender SPECTRE verkar tävla om att ta över världen först. Att flera av dessa inte existerar är inget hinder, det är deras fel i alla fall.

Någonstans här finns förklaringen till föraktet mot politiker, journalister, tjänstemän, näringsliv, Erik Hamrén och alla andra som klassas som etablissemanget. Om något är jäkligt kan det ju inte vara mitt fel, det måste vara någon annans. Helst något stort och jätteelakt som jag inte rår på.

Sanningen är ännu mer skrämmande. Det är du och jag och vi alla vanliga andra som bestämmer. Vi fick göra det alldeles nyligen. Nu får vi leva med det. Utan att Den Mörke Mannen Randall Flagg behövt röra ett finger.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.