03 okt 2014 04:00

23 jan 2015 15:51

Niclas Lindstrand: Hur Stefan & Gustaf blev moderater

Blåröd röra. Politik förbryllar mig ofta. Rödgrön politik än oftare. Men nu måste jag ha blivit färgblind. Stefan & Gustaf, våra nya stjärnskott på den politiska himlen, behåller både den halverade krogmomsen och rut-avdraget. Har de bytt parti? Eller kom ett raljant Twitter från Carl Bildt som fick duon kapitulera villkorslöst?

Missuppfatta mig inte, båda besluten är utomordentliga. Betydligt bättre än jag vågat hoppas på från någon av dem – särskilt från Fridolin, Löfven tenderar att ha kontakt med verkligheten och inse att den påverkar honom också. Unga kroganställda får behålla sina första – men knappast sista – jobb. Kvinnor (oftast) som tröttnat på att vara anställda eller arbetslösa kan bli entreprenörer och få stöd av staten i att skapa ännu fler jobb. Och min bedrövligt smutsiga lya kan äntligen bli städad.

Alliansen hade inte kunnat göra det bättre själv. Vänta lite, de gjorde ju just de sakerna. Stefan & Gustaf gick till vals på att ta bort dem för att... för att... krogjobb är dyra att skapa (men hittepåjobb för långtidsarbetslösa är förstås gratis) och att det är på något vis moraliskt fel att betala någon annan för att städa mitt hem. Tydligen är det även fel på dem som städar eftersom Jonas på Östermalm dömer ut dem som tjänstefolk. Något i den stilen lät det väl. Undrar om jag får ta hjälp av någon för att fixa stenskottet i vindrutan eller blir vederbörande kallad dräng då?

Verkligheten, den som Löfven känner till men som Fridolin och Sjöstedt mest verkar se som ett problem som säkert försvinner om man ignorerar det, har drabbat den store starke mannen som vill bli en liten svag statsminister. Rut är populärt. Och skapar jobb och får fler av de jobben att ske lagligt men moms, skatt och allt annat samhället mår bra av. Krogjobben är många. De kanske är dyra med den sänkta krogmomsen, men de är riktiga jobb. Inte en elektronisk folkboja vid en skolbänk i flera år till för att slippa klassas som arbetslös. (Detta förfarande är inte heller helt gratis om jag förstått lärarfackens inställning korrekt.)

Låt oss gissa att Jonas kommer att rösta med nästan-kompisarna Stefan & Gustaf även om han blev sur för att han inte fick vara med på deras kalas. Då har de 44 procent av rösterna i riksdagen. Sverige har en sund och välgrundad tradition i breda samarbeten, de stora frågorna kommer att passera med bred majoritet och ofta i underliga konstellationer.

Hjärtefrågorna ligger betydligt risigare till när Riksdagens övriga 56 procent ska fälla sin dom. Då krävs en kreativ lösning.

Som att plötsligt driva moderatpolitik i en rödgrön budget.

Missuppfatta mig inte, båda besluten är utomordentliga. Betydligt bättre än jag vågat hoppas på från någon av dem – särskilt från Fridolin, Löfven tenderar att ha kontakt med verkligheten och inse att den påverkar honom också. Unga kroganställda får behålla sina första – men knappast sista – jobb. Kvinnor (oftast) som tröttnat på att vara anställda eller arbetslösa kan bli entreprenörer och få stöd av staten i att skapa ännu fler jobb. Och min bedrövligt smutsiga lya kan äntligen bli städad.

Alliansen hade inte kunnat göra det bättre själv. Vänta lite, de gjorde ju just de sakerna. Stefan & Gustaf gick till vals på att ta bort dem för att... för att... krogjobb är dyra att skapa (men hittepåjobb för långtidsarbetslösa är förstås gratis) och att det är på något vis moraliskt fel att betala någon annan för att städa mitt hem. Tydligen är det även fel på dem som städar eftersom Jonas på Östermalm dömer ut dem som tjänstefolk. Något i den stilen lät det väl. Undrar om jag får ta hjälp av någon för att fixa stenskottet i vindrutan eller blir vederbörande kallad dräng då?

Verkligheten, den som Löfven känner till men som Fridolin och Sjöstedt mest verkar se som ett problem som säkert försvinner om man ignorerar det, har drabbat den store starke mannen som vill bli en liten svag statsminister. Rut är populärt. Och skapar jobb och får fler av de jobben att ske lagligt men moms, skatt och allt annat samhället mår bra av. Krogjobben är många. De kanske är dyra med den sänkta krogmomsen, men de är riktiga jobb. Inte en elektronisk folkboja vid en skolbänk i flera år till för att slippa klassas som arbetslös. (Detta förfarande är inte heller helt gratis om jag förstått lärarfackens inställning korrekt.)

Låt oss gissa att Jonas kommer att rösta med nästan-kompisarna Stefan & Gustaf även om han blev sur för att han inte fick vara med på deras kalas. Då har de 44 procent av rösterna i riksdagen. Sverige har en sund och välgrundad tradition i breda samarbeten, de stora frågorna kommer att passera med bred majoritet och ofta i underliga konstellationer.

Hjärtefrågorna ligger betydligt risigare till när Riksdagens övriga 56 procent ska fälla sin dom. Då krävs en kreativ lösning.

Som att plötsligt driva moderatpolitik i en rödgrön budget.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.