06 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:51

Hur svårt kan det vara egentligen?

Hur kan det bli så tokigt i Skövde när det gäller beslut om olika idrottsanläggningar? Visst, Skövde är en stad med ett rikt utbud för idrott och friluftsliv, men när det anläggningar av olika slag finns det mycket att fundera över.

I förra veckan avslöjade SLA att idrottshallen på nybyggda Billingsskolan inte håller det utlovade måttet. Kontrollmättning visade att spelplanen bara var 37x18 meter, det var ju beställt 40x20 meter som är måttet på en fullstor plan för handboll, futsal och innebandy.

Några meter hit eller dit, spelar det någon roll? Nej, inte för skolgympan och för gymnastikföreningen, men om man nu äntligen bygger en hall i handbollsstaden Skövde måste den naturligtvis hålla godkända mått. Nu väntar en skadeståndsprocess med beställaren Skövde kommun på ena sidan och arkitektfirman White på den andra. Nu talas det till och med om att flytta väggarna, hur dyrt blir inte det?

Detta är ett gigantiskt misstag som gör att många skrattar åt Skövde som vill vara så framåt och duktiga.

En fullstor hall hade varit mycket värdefull för kommunen och inte minst möjligheterna att dra folk till olika turneringar, handboll och innebandy bland annat. Även Billingehus hade ställt förhoppningar till hallen i sin marknadsföring av hotellet för träningsläger med mera.

Detta är inte första gången som krånglar. När Arenabadet tillfördes en 25-metersbassäng visade det sig att den både för kort och för smal för att man skall kunna arrangera större tävlingar.

Sedan kan vi även konstatera att det inte är smärtfritt att anlägga två konstgräsplaner på Lillegården. Först blev det bakläxa på grund av för dåligt underlag när det gällde miljöaspekterna. Något som nu mynnar ut i att konstgräset flyttas inom området och att hela kalaset blir två miljoner dyrare.

När det gäller kommunala anläggningar kan jag påminna om turerna kring Bilingehov, där taket läckte för några år sedan och publiken fick vända hem utan match när Skövde IK skulle spela. Sedan allt prat om att tillföra ytterligare en isyta. Här kan vi konstatera att Billingehov har haft två isar ända sedan invigningen 1984. Bara det att den lilla isen är svåranvänd. Här skulle man naturligtvis ha byggt två rinkar direkt. Då hade problemet varit löst redan från början.

Jag vill runda av med Arenabadet. Här fanns det ett utebad, men det togs bort när äventyrsbadet byggdes. Nu har man kommit på att man nog behöver en bassäng utomhus ändå.

Nu är det väl bara att hoppas att de planerade konstgräsplanerna inte blir för små och att den isyta i Billingehov som lovades av Alliansen i valrörelsen byggs med riktiga mått. Räkna med att ritningarna kommer att granskas i minsta detalj. För nu får det vara slut på dyrbara misstag.

I förra veckan avslöjade SLA att idrottshallen på nybyggda Billingsskolan inte håller det utlovade måttet. Kontrollmättning visade att spelplanen bara var 37x18 meter, det var ju beställt 40x20 meter som är måttet på en fullstor plan för handboll, futsal och innebandy.

Några meter hit eller dit, spelar det någon roll? Nej, inte för skolgympan och för gymnastikföreningen, men om man nu äntligen bygger en hall i handbollsstaden Skövde måste den naturligtvis hålla godkända mått. Nu väntar en skadeståndsprocess med beställaren Skövde kommun på ena sidan och arkitektfirman White på den andra. Nu talas det till och med om att flytta väggarna, hur dyrt blir inte det?

Detta är ett gigantiskt misstag som gör att många skrattar åt Skövde som vill vara så framåt och duktiga.

En fullstor hall hade varit mycket värdefull för kommunen och inte minst möjligheterna att dra folk till olika turneringar, handboll och innebandy bland annat. Även Billingehus hade ställt förhoppningar till hallen i sin marknadsföring av hotellet för träningsläger med mera.

Detta är inte första gången som krånglar. När Arenabadet tillfördes en 25-metersbassäng visade det sig att den både för kort och för smal för att man skall kunna arrangera större tävlingar.

Sedan kan vi även konstatera att det inte är smärtfritt att anlägga två konstgräsplaner på Lillegården. Först blev det bakläxa på grund av för dåligt underlag när det gällde miljöaspekterna. Något som nu mynnar ut i att konstgräset flyttas inom området och att hela kalaset blir två miljoner dyrare.

När det gäller kommunala anläggningar kan jag påminna om turerna kring Bilingehov, där taket läckte för några år sedan och publiken fick vända hem utan match när Skövde IK skulle spela. Sedan allt prat om att tillföra ytterligare en isyta. Här kan vi konstatera att Billingehov har haft två isar ända sedan invigningen 1984. Bara det att den lilla isen är svåranvänd. Här skulle man naturligtvis ha byggt två rinkar direkt. Då hade problemet varit löst redan från början.

Jag vill runda av med Arenabadet. Här fanns det ett utebad, men det togs bort när äventyrsbadet byggdes. Nu har man kommit på att man nog behöver en bassäng utomhus ändå.

Nu är det väl bara att hoppas att de planerade konstgräsplanerna inte blir för små och att den isyta i Billingehov som lovades av Alliansen i valrörelsen byggs med riktiga mått. Räkna med att ritningarna kommer att granskas i minsta detalj. För nu får det vara slut på dyrbara misstag.

  • Jan Larsson