07 okt 2014 04:00

23 jan 2015 15:51

Vykort från semesterterrorister

FN är inte känt för sin snabbhet, men rör sig åtminstone fortare än Sverige. En ny resolution förbjuder semesterterrorister, precis som Fredrik Reinfeldt ville inför valrörelsen. Frågan är om det gör någon skillnad.

Vi lever i en underlig värld där gränser suddas ut. För det mesta är det på gott. Vi kan resa, göra affärer och interagera globalt på ett sätt som aldrig varit möjligt förut. Men som i allt annat finns det avarter. Svenskar passar på att ta en liten tripp till Islamiska Statens träningsläger, deltar i terrorangrepp och kommer hem utan att riskera åtal. För er kulturellt och etniskt svenska där ute så är det inte ett smack bättre när era blodsfränder med rakad skalle tar värvning på den fascistiska sidan i Ukraina.

Att strida i ett terrorförbands tjänst utomlands är besynnerligt nog lagligt. Jag kan sticka och ta värvning hos Jax Teller i Sons of Anarchy i pittoreska amerikanska Charming, skjuta några Niners tillsammans med Tig och Happy och sen åka hem igen utan att riskera straff i Sverige. (Däremot behöver jag nog vård för mina vanföreställningar eftersom det kriminella mc-gänget i fråga bara finns i en förvisso utmärkt tv-serie.)

FN tycker att detta är en dålig idé. Så dålig att en resolution förbjuder det. Fredrik Reinfeldt höll med, så länge han hade något att säga till om. Vänsterkanten håller inte med. Av några rimliga skäl den som redan är beredd att döda och dö i en sjuk ideologis namn struntar i några månader på en svensk semesteranstalt också. Men det är inte skäl nog att låta det vara lagligt, samhället de bor och verkar i till vardags måste också kunna straffa grova kriminella handlingar även om de begås utomlands, dessutom helt öppet och vilt skrytandes på sociala medier.

Att bevisa att de verkligen gjort något i terrorns tjänst kan bli svårt. Men att tillåta medlemskap och samverkan med terroristklassade organisationer är i sig rent vansinne. Även om stöder till att döda småbarn bara är passivt är det fortfarande ett stöd som är totalt förkastligt. Det är precis vad vi har lagar för att förhindra.

Men föreningsfriheten då, frågar sig oroligt den röda sidan? Den behöver inte ens röras. Är verkligen Islamiska Fronten en förening ens? Bakar de bullar och spelar folkmusik på äldreboenden? Är familjen Corleone (okej, också fiktiv men fascinerande) en ideell verksamhet som verkar för ett bättre samhälle eller en samling mördare?

De är samtliga samlingar av mördare. I religionens, politikens eller profitens namn. Att stödja dem är att bidra till brott och måste vara olagligt.

Fast jag behåller min Sons of Anarchy-tröja. Gränsen får ändå dras vid grupper som bara finns i min tv.

Vi lever i en underlig värld där gränser suddas ut. För det mesta är det på gott. Vi kan resa, göra affärer och interagera globalt på ett sätt som aldrig varit möjligt förut. Men som i allt annat finns det avarter. Svenskar passar på att ta en liten tripp till Islamiska Statens träningsläger, deltar i terrorangrepp och kommer hem utan att riskera åtal. För er kulturellt och etniskt svenska där ute så är det inte ett smack bättre när era blodsfränder med rakad skalle tar värvning på den fascistiska sidan i Ukraina.

Att strida i ett terrorförbands tjänst utomlands är besynnerligt nog lagligt. Jag kan sticka och ta värvning hos Jax Teller i Sons of Anarchy i pittoreska amerikanska Charming, skjuta några Niners tillsammans med Tig och Happy och sen åka hem igen utan att riskera straff i Sverige. (Däremot behöver jag nog vård för mina vanföreställningar eftersom det kriminella mc-gänget i fråga bara finns i en förvisso utmärkt tv-serie.)

FN tycker att detta är en dålig idé. Så dålig att en resolution förbjuder det. Fredrik Reinfeldt höll med, så länge han hade något att säga till om. Vänsterkanten håller inte med. Av några rimliga skäl den som redan är beredd att döda och dö i en sjuk ideologis namn struntar i några månader på en svensk semesteranstalt också. Men det är inte skäl nog att låta det vara lagligt, samhället de bor och verkar i till vardags måste också kunna straffa grova kriminella handlingar även om de begås utomlands, dessutom helt öppet och vilt skrytandes på sociala medier.

Att bevisa att de verkligen gjort något i terrorns tjänst kan bli svårt. Men att tillåta medlemskap och samverkan med terroristklassade organisationer är i sig rent vansinne. Även om stöder till att döda småbarn bara är passivt är det fortfarande ett stöd som är totalt förkastligt. Det är precis vad vi har lagar för att förhindra.

Men föreningsfriheten då, frågar sig oroligt den röda sidan? Den behöver inte ens röras. Är verkligen Islamiska Fronten en förening ens? Bakar de bullar och spelar folkmusik på äldreboenden? Är familjen Corleone (okej, också fiktiv men fascinerande) en ideell verksamhet som verkar för ett bättre samhälle eller en samling mördare?

De är samtliga samlingar av mördare. I religionens, politikens eller profitens namn. Att stödja dem är att bidra till brott och måste vara olagligt.

Fast jag behåller min Sons of Anarchy-tröja. Gränsen får ändå dras vid grupper som bara finns i min tv.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.