18 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Niclas Lindstrand: Visionen bakom bytesaffären

Bytt bytt, kommer aldrig igen! Centern får ta hand om nya superskolnämnden i Skövde medan Moderaterna tar över byggnadsnämnden. På papperet ser det ut som att Centern flyttar fram positionerna. I verkligheten kan det vara precis tvärtom.

Skolnämnden i sin nya sammanslagna form är både den största och för många den viktigaste nämnden. Men den är också rena Svarte Petter (kortspelet alltså, inte Musse Piggs ärkefiende). I den allmänna rädda-skolan-paniken som härskat på riksplanet de senaste åren så kan förutsättningarna ändras från den ena dagen till den andra. Allt beroende på om det kommer någon ny larmrapport.

Den som tror att det blir lugnare för att skolministern heter Fridolin i stället för Björklund är förmodligen villig att köpa Västerbron på Blocket också. Största skillnaden lär bli att det är Göran Perssons fel byts ut mot det är Jan Björklunds fel. (Lustigt nog kan båda bortförklaringarna vara sanna.) Paula Bäckman ( C) får först köpa en snurrstol till kontoret och sedan beställa visitkort med titeln ”syndabock”.

Skolnämnden är dessutom ledarlös i Skövde efter att Anders G Johansson (M) bestämde sig för att fyra år i skottlinjen fick räcka. Och det är svårt att se skolan som någon typisk moderatfråga. Så att låta Centern ta hand om den är egentligen bara logiskt när de två tyngsta spelarna i Skövde stadshus delade upp makten mellan sig.

Byggnadsnämnden är inte direkt någon populär myndighet heller. Men den är inte lika synlig, eller stor, som skolnämnden. Den genomsnittlige Skövdebon behöver bara irritera sig på den med några års mellanrum.

Näringslivet är inte den genomsnittlige Skövdebon. Och där är missnöjet mot byggnadsnämnden massivt. Bostäder har varit det stora debattämnet i Skövde, inte skolan. Till och med kommunala Skövdebostäder har hamnat i bråk med nämnden. Ska Vision 2025 vara mer än en vacker dröm så måste bygglovsprocessen förenklas och förkortas – nu. Det tar nämligen ett tag att bygga också, nästan lika lång som att få tillstånd.

Att Moderaterna, som ändå dominerar de tyngsta posterna i kommunen, tar över byggnadsnämnden från Centern kan därför tolkas som att M vill ha kontrollen över den allra viktigaste nämnden för visionen. Har folk ingenstans att bo och butiker ingenstans att öppna så slutar Skövde att växa. En stad som slutar växa börjar snabbt krympa.

Frågan är vem som ska leda styrkorna som får kolonner av grävmaskiner att rulla ut. Med major Johansson, Moderaternas nummer två på Skövdelistan, under avveckling (som så mycket annat militärt) är det lätt att se byggnadsnämndens okända ordförande som M:s nästa tronföljare.

Räkna med köbildning.

Skolnämnden i sin nya sammanslagna form är både den största och för många den viktigaste nämnden. Men den är också rena Svarte Petter (kortspelet alltså, inte Musse Piggs ärkefiende). I den allmänna rädda-skolan-paniken som härskat på riksplanet de senaste åren så kan förutsättningarna ändras från den ena dagen till den andra. Allt beroende på om det kommer någon ny larmrapport.

Den som tror att det blir lugnare för att skolministern heter Fridolin i stället för Björklund är förmodligen villig att köpa Västerbron på Blocket också. Största skillnaden lär bli att det är Göran Perssons fel byts ut mot det är Jan Björklunds fel. (Lustigt nog kan båda bortförklaringarna vara sanna.) Paula Bäckman ( C) får först köpa en snurrstol till kontoret och sedan beställa visitkort med titeln ”syndabock”.

Skolnämnden är dessutom ledarlös i Skövde efter att Anders G Johansson (M) bestämde sig för att fyra år i skottlinjen fick räcka. Och det är svårt att se skolan som någon typisk moderatfråga. Så att låta Centern ta hand om den är egentligen bara logiskt när de två tyngsta spelarna i Skövde stadshus delade upp makten mellan sig.

Byggnadsnämnden är inte direkt någon populär myndighet heller. Men den är inte lika synlig, eller stor, som skolnämnden. Den genomsnittlige Skövdebon behöver bara irritera sig på den med några års mellanrum.

Näringslivet är inte den genomsnittlige Skövdebon. Och där är missnöjet mot byggnadsnämnden massivt. Bostäder har varit det stora debattämnet i Skövde, inte skolan. Till och med kommunala Skövdebostäder har hamnat i bråk med nämnden. Ska Vision 2025 vara mer än en vacker dröm så måste bygglovsprocessen förenklas och förkortas – nu. Det tar nämligen ett tag att bygga också, nästan lika lång som att få tillstånd.

Att Moderaterna, som ändå dominerar de tyngsta posterna i kommunen, tar över byggnadsnämnden från Centern kan därför tolkas som att M vill ha kontrollen över den allra viktigaste nämnden för visionen. Har folk ingenstans att bo och butiker ingenstans att öppna så slutar Skövde att växa. En stad som slutar växa börjar snabbt krympa.

Frågan är vem som ska leda styrkorna som får kolonner av grävmaskiner att rulla ut. Med major Johansson, Moderaternas nummer två på Skövdelistan, under avveckling (som så mycket annat militärt) är det lätt att se byggnadsnämndens okända ordförande som M:s nästa tronföljare.

Räkna med köbildning.

  • Niclas Lindstrand