20 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Jan Larsson: Ibland känns idrotten inte särskilt sund

För det mesta tycker jag att idrott är roligt och inspirerande, men ibland blir jag också både trött och besviken. Främst när det handlar om fusk, orättvisor och när idrotten inte bedrivs på rätt grunder.

När man får höra talas om att det finns misstankar om uppgjorda matcher långt ner i det svenska seriesystemet i herrfotboll blir man alldeles matt och undrar vart vi är på väg.

Här förekommer det misstankar i både division 1 och division 2. Med andra ord handlar det om matcher på den nivå som Skövde AIK och Tibro AIK spelat den här säsongen. Nu skall snabbt poängteras att ingen av klubbarna finns med bland de misstänkta, men det har funnits utsända rapportörer från den internationella spelmarknaden när SAIK spelat hemma. Det känns inte bra.

Naturligtvis är det bra att problemet lyfts fram i ljuset. Det är tragiskt att det finns spelare som är med på att inte göra sitt bästa för att tjäna en peng. Man vet ju inte heller vilka påtryckningar som finns. Det är lättare att ge sig på spelare som inte har någon lön att tala om.

Hur skall man då få stopp på detta? Inte lätt, i Sverige kan vi förbjuda spel på matcher i lägre divisioner där kontrollen är sämre och uppmärksamheten mindre. Eftersom det många gångar handlar om en internationell verksamhet är nog ändå svårt att komma åt problemet den vägen.

Nej, här behövs det mer etik och moral och att klubbarna själva är vaksamma för att detta kan förekomma. Nu känns de flesta tagna på sängen när de konfronteras med problemet. Visst, man är medveten om att det finns, men ingen vill tro att den egna klubben figurerar. Medvetenheten är ett mycket viktigt inslag.

Det skall bli intressant att se vad som blir följden av rättegången i Jönköpings tingsrätt där en person står åtalad för grovt givande av muta när han skall ha försökt rigga matchen mellan Gais och Värnamo i superettan förra året. Rättegången är den första i sitt slag i Sverige och känns väldigt intressant inför framtiden. Dom meddelas i veckan.

Nej, idrotten känns i dag i många fall inte särskilt sund. Misstankar om uppgjorda matcher, dopning med mera är en del.

Sedan är den eviga frågan om pengar något som vi aldrig verkar komma runt. Klubbar som inte rättar mun efter matsäcken utan kör vidare som inget har hänt har i alla fall inte mina sympatier.

Ännu tuffare lär det bli när arbetsgivaravgiften för anställda under 26 år höjs. Det kommer slå mot den kommersiella idrotten oavsett om den bedrivs i ett bolag eller i en ideell förening. Det finns beräkningar som visar att det bara i svensk elitfotboll, SHL och hockeyallsvenskan kommer att betyda ökade kostnader på 85 miljoner kronor om året. De lokala klubbar som håller sig med avlönade spelare under 26 år lär också känna av förändringen. Här kan det dock noteras att gränsen för att betala arbetsavgift enligt Skatteverkets regler är satt till ett halvt prisbasbelopp (för 2014 är det 22 200 kronor). Det gäller med andra ord att hålla sig på rätt sida den gränsen.

När man får höra talas om att det finns misstankar om uppgjorda matcher långt ner i det svenska seriesystemet i herrfotboll blir man alldeles matt och undrar vart vi är på väg.

Här förekommer det misstankar i både division 1 och division 2. Med andra ord handlar det om matcher på den nivå som Skövde AIK och Tibro AIK spelat den här säsongen. Nu skall snabbt poängteras att ingen av klubbarna finns med bland de misstänkta, men det har funnits utsända rapportörer från den internationella spelmarknaden när SAIK spelat hemma. Det känns inte bra.

Naturligtvis är det bra att problemet lyfts fram i ljuset. Det är tragiskt att det finns spelare som är med på att inte göra sitt bästa för att tjäna en peng. Man vet ju inte heller vilka påtryckningar som finns. Det är lättare att ge sig på spelare som inte har någon lön att tala om.

Hur skall man då få stopp på detta? Inte lätt, i Sverige kan vi förbjuda spel på matcher i lägre divisioner där kontrollen är sämre och uppmärksamheten mindre. Eftersom det många gångar handlar om en internationell verksamhet är nog ändå svårt att komma åt problemet den vägen.

Nej, här behövs det mer etik och moral och att klubbarna själva är vaksamma för att detta kan förekomma. Nu känns de flesta tagna på sängen när de konfronteras med problemet. Visst, man är medveten om att det finns, men ingen vill tro att den egna klubben figurerar. Medvetenheten är ett mycket viktigt inslag.

Det skall bli intressant att se vad som blir följden av rättegången i Jönköpings tingsrätt där en person står åtalad för grovt givande av muta när han skall ha försökt rigga matchen mellan Gais och Värnamo i superettan förra året. Rättegången är den första i sitt slag i Sverige och känns väldigt intressant inför framtiden. Dom meddelas i veckan.

Nej, idrotten känns i dag i många fall inte särskilt sund. Misstankar om uppgjorda matcher, dopning med mera är en del.

Sedan är den eviga frågan om pengar något som vi aldrig verkar komma runt. Klubbar som inte rättar mun efter matsäcken utan kör vidare som inget har hänt har i alla fall inte mina sympatier.

Ännu tuffare lär det bli när arbetsgivaravgiften för anställda under 26 år höjs. Det kommer slå mot den kommersiella idrotten oavsett om den bedrivs i ett bolag eller i en ideell förening. Det finns beräkningar som visar att det bara i svensk elitfotboll, SHL och hockeyallsvenskan kommer att betyda ökade kostnader på 85 miljoner kronor om året. De lokala klubbar som håller sig med avlönade spelare under 26 år lär också känna av förändringen. Här kan det dock noteras att gränsen för att betala arbetsavgift enligt Skatteverkets regler är satt till ett halvt prisbasbelopp (för 2014 är det 22 200 kronor). Det gäller med andra ord att hålla sig på rätt sida den gränsen.