22 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Ledare: Spela inte oskyldiga om monopolet

Sverige får återigen smisk på fingrarna av EU för spelmonopolet. Kritiken blir allt hårdare och snart går den inte att ignorera längre, trots att Svenska Spel är en kassako. Monopolet är nämligen också en monumental uppvisning i hyckleri.

Regeringen Reinfeldt tog fram en utredning som föreslog ett licensförfarande för utländska spelbolag som vill verka i Sverige. Utredningen innehöll mycket vettigt. Sedan hände absolut ingenting mer än att den placerades i en lämplig låda. Kanske för att frågan inte var prioriterad. Snarare för att Svenska Spel drar in sådär 5 miljarder kronor till staten varje år. En av de fem går till idrottsrörelsen, vackert nog. Resten går in i finanserna.

Det envisa tramset med att försöka försvara monopolet genom att förbjuda reklam var en strid som förlorats innan den började. Några av våra största kabel-tv-kanaler är officiellt sett engelska och kan strunta i svensk lagstiftning. Och de privata spelbolagen har samlats på Malta. Egentligen är alla svenska i grunden. De har bara hittat ett kryphål stort som en meteorkrater och skaffat sig några kontor utomlands.

Därför har staten med en rättshaverists envishet försökt stoppa framför allt kvällstidningarna från att ta in de utländska spelbolagens annonser. I sista ronden blev det en förödmjukande förlust.

Rent ekonomiskt är agerandet bara vettigt på kort sikt. Internet kommer inte att försvinna och någon nordkoreansk lösning med att blockera allt som strider mot Partiets linje hoppas jag inte något riksdagsparti ens drömmer om. (Hoppas...) Men på längre sikt har de privata bolagen ofta en bättre produkt – bättre odds – än vad det påstådda monopolet har. Fler och fler blir dessutom villiga att göra transaktioner på nätet för varje dag som går. Monopolet måste som så många andra gamla institutioner välja att förnya sig eller gå under.

Nästa problem är då EU. Det är enkelt – monopolet och reklambegränsningen strider mot EU-rätten. Ibland kan det vara viktigt att strida mot EU, men ska man ge sig in på att flytta berg så är det bättre att börja med ett Billingen – som snusexport – än med det Mount Everest som konkurrensbegränsningen är för EU.

Men viktigast av allt är att staten måste sluta med sitt hyckleri. Att göra klisterlappar där det står ”Spela lagom” är en brasklapp som skulle få den gamle subtile biskopen att rodna av skam. Särskilt när samma lagom-spelande bolag står för den största fällan av alla – de bedrövliga varuautomaterna. Den här veckan heter de visst Vegas, tidigare hade de förnamnet Jack. Gå in på en pizzeria och se folk som redan är nära utslagningens gräns kasta bort krona efter krona som de egentligen inte har. Det är Svenska Spels definition av lagom.

Jag kan inte påstå att de privata spelbolagen är bättre. Men de kan knappast vara mycket värre.

Regeringen Reinfeldt tog fram en utredning som föreslog ett licensförfarande för utländska spelbolag som vill verka i Sverige. Utredningen innehöll mycket vettigt. Sedan hände absolut ingenting mer än att den placerades i en lämplig låda. Kanske för att frågan inte var prioriterad. Snarare för att Svenska Spel drar in sådär 5 miljarder kronor till staten varje år. En av de fem går till idrottsrörelsen, vackert nog. Resten går in i finanserna.

Det envisa tramset med att försöka försvara monopolet genom att förbjuda reklam var en strid som förlorats innan den började. Några av våra största kabel-tv-kanaler är officiellt sett engelska och kan strunta i svensk lagstiftning. Och de privata spelbolagen har samlats på Malta. Egentligen är alla svenska i grunden. De har bara hittat ett kryphål stort som en meteorkrater och skaffat sig några kontor utomlands.

Därför har staten med en rättshaverists envishet försökt stoppa framför allt kvällstidningarna från att ta in de utländska spelbolagens annonser. I sista ronden blev det en förödmjukande förlust.

Rent ekonomiskt är agerandet bara vettigt på kort sikt. Internet kommer inte att försvinna och någon nordkoreansk lösning med att blockera allt som strider mot Partiets linje hoppas jag inte något riksdagsparti ens drömmer om. (Hoppas...) Men på längre sikt har de privata bolagen ofta en bättre produkt – bättre odds – än vad det påstådda monopolet har. Fler och fler blir dessutom villiga att göra transaktioner på nätet för varje dag som går. Monopolet måste som så många andra gamla institutioner välja att förnya sig eller gå under.

Nästa problem är då EU. Det är enkelt – monopolet och reklambegränsningen strider mot EU-rätten. Ibland kan det vara viktigt att strida mot EU, men ska man ge sig in på att flytta berg så är det bättre att börja med ett Billingen – som snusexport – än med det Mount Everest som konkurrensbegränsningen är för EU.

Men viktigast av allt är att staten måste sluta med sitt hyckleri. Att göra klisterlappar där det står ”Spela lagom” är en brasklapp som skulle få den gamle subtile biskopen att rodna av skam. Särskilt när samma lagom-spelande bolag står för den största fällan av alla – de bedrövliga varuautomaterna. Den här veckan heter de visst Vegas, tidigare hade de förnamnet Jack. Gå in på en pizzeria och se folk som redan är nära utslagningens gräns kasta bort krona efter krona som de egentligen inte har. Det är Svenska Spels definition av lagom.

Jag kan inte påstå att de privata spelbolagen är bättre. Men de kan knappast vara mycket värre.

  • Niclas Lindstrand