23 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Niclas Lindstrand: Dags att avsluta valrörelsen

Finanspolitiska rådet är en lustig liten opolitisk myndighet som ska granska statens finanser. Socialdemokraterna såg dem som facit när de var i opposition. När det nu är Magdalena Anderssons ”tomma lador” som kritiseras – rådet har hittat både kor och hästar i dem – så fortsätter hon i stället valrörelsen, skyller på Anders Borg och tycker att rådet är dumma.

Trolleritricken för att slippa det överskottsmål som S kritiserade Alliansen så hårt för att släppa på skulle inte lura en dagisklass vid det här laget. Bara S och MP-regeringen har lovat bort alldeles för mycket pengar och samtidigt att inte höja inkomstskatterna. Lägg till mutor åt Vänsterpartiet för att köpa röster i riksdagen så är regeringen Löfven färdig för Lyxfällan. Alltså slopas överskottsmålet för hela mandatperioden.

Det kanske är rätt att slopa målet under en tid. Finanskrisen är inte alls över, med oron i Ukraina så svajar det ordentligt i Europa och efterdyningarna kommer att ta många år att reparera. Att stimulera ekonomin under några år när ränteläget är nära fryspunkten är därmed ett alternativ värt att grunna på. Men då är det just för att stimulera ekonomin och skapa riktiga jobb. Inte genom att hitta på dyra låtsasjobb för att få bort folk från statistiken eller annat valfläsk som redan börjar smaka härsket.

Valrörelsen är över, konstaterade Stefan Löfven redan på valnatten. Helt rätt. Men Magdalena Andersson driver en ensam valrörelse. Hon bortförklarar Socialdemokraternas låna-och-slösa-politik med att beskriva en av Europas starkaste ekonomier som en andra Krügerkrasch. Och i stället för att göra något åt den vill hon förvärra den. Vilket är Anders Borgs fel. Skulle sedan Löfven lyckas köpa röster från FP eller C i enstaka frågor så är det ännu mer Anders Borgs fel att det ska betalas också.

Fast det är inte bara finansministern som beter sig barnsligt. Alliansen anklagade under sin tid vid makten Konstitutionsutskottet för att ha blivit ett politiskt organ. Moderaterna anmäler sedan glatt just Magdalena Andersson till samma utskott för sina repliker. Visst ligger det lite i kritiken att dysterkvistmentaliteten drar ned ekonomin i sig. Förväntar man sig att något ska gå illa blir det lätt en självuppfyllande profetia.

Men KU är till för att hindra maktmissbruk. Inte avgöra skolgårdskäbbel om vem som sa vad till vem först. Dess viktiga funktion håller på att devalveras när partierna skickar anmälning efter anmälning som en vältränad rättshaverist med skrivklåda. Anderssons uttalande var många dåliga saker, men det var knappast något maktmissbruk.

Fast skulle hon ändå prickas kan hon ju alltid förklara att det egentligen är Anders Borg som förtjänar smisk på fingrarna.

Trolleritricken för att slippa det överskottsmål som S kritiserade Alliansen så hårt för att släppa på skulle inte lura en dagisklass vid det här laget. Bara S och MP-regeringen har lovat bort alldeles för mycket pengar och samtidigt att inte höja inkomstskatterna. Lägg till mutor åt Vänsterpartiet för att köpa röster i riksdagen så är regeringen Löfven färdig för Lyxfällan. Alltså slopas överskottsmålet för hela mandatperioden.

Det kanske är rätt att slopa målet under en tid. Finanskrisen är inte alls över, med oron i Ukraina så svajar det ordentligt i Europa och efterdyningarna kommer att ta många år att reparera. Att stimulera ekonomin under några år när ränteläget är nära fryspunkten är därmed ett alternativ värt att grunna på. Men då är det just för att stimulera ekonomin och skapa riktiga jobb. Inte genom att hitta på dyra låtsasjobb för att få bort folk från statistiken eller annat valfläsk som redan börjar smaka härsket.

Valrörelsen är över, konstaterade Stefan Löfven redan på valnatten. Helt rätt. Men Magdalena Andersson driver en ensam valrörelse. Hon bortförklarar Socialdemokraternas låna-och-slösa-politik med att beskriva en av Europas starkaste ekonomier som en andra Krügerkrasch. Och i stället för att göra något åt den vill hon förvärra den. Vilket är Anders Borgs fel. Skulle sedan Löfven lyckas köpa röster från FP eller C i enstaka frågor så är det ännu mer Anders Borgs fel att det ska betalas också.

Fast det är inte bara finansministern som beter sig barnsligt. Alliansen anklagade under sin tid vid makten Konstitutionsutskottet för att ha blivit ett politiskt organ. Moderaterna anmäler sedan glatt just Magdalena Andersson till samma utskott för sina repliker. Visst ligger det lite i kritiken att dysterkvistmentaliteten drar ned ekonomin i sig. Förväntar man sig att något ska gå illa blir det lätt en självuppfyllande profetia.

Men KU är till för att hindra maktmissbruk. Inte avgöra skolgårdskäbbel om vem som sa vad till vem först. Dess viktiga funktion håller på att devalveras när partierna skickar anmälning efter anmälning som en vältränad rättshaverist med skrivklåda. Anderssons uttalande var många dåliga saker, men det var knappast något maktmissbruk.

Fast skulle hon ändå prickas kan hon ju alltid förklara att det egentligen är Anders Borg som förtjänar smisk på fingrarna.

  • Niclas Lindstrand