25 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:52

Lindstrand: Bitterhet, nättroll och kallt kaffe

Mot väggen. Det var ett tag sedan jag svarade på era frågor. Och det har visst hänt lite på rikspolitiken som vi väl alla har åsikter om. Så dags att damma av frågespalten!

Du verkar väldigt bitter över valförlusten, hur känns det egentligen?

Lite granna bitter, inte mer. Dels för att Alliansen föll på eget grepp, dels för att det är mycket roligare att vara ledarskribent i opposition.

När ska de ständiga angreppen på Löfven sluta?

Senast i september 2018 hoppas jag. Fast angrepp och angrepp... att en konservativ proffstyckare inte håller med en socialdemokratisk statsminister är inte så mycket ett angrepp som en naturlag. Möjligen blir jag bitskare av att Löfven har potential att bli en riktigt bra statsminister (med socialdemokratiska mått).

Men kompromissviljan och kreativiteten från tiden som Metallordförande är som bortblåst, nu betyder samarbete att mittenpartierna ska rätta sig helt efter honom. En klassisk S-definition förvisso, men jag hade hoppats att han skulle vara mer realist och pragmatiker än så. Att 36 procent av riksdagsrösterna ska bestämma över övriga 64 procent kräver att man är smidig som en katt i stället för att försöka knuffa sig fram.

Varför stryks inlägg på er Facebook och på debattsidan på nätet?

Det sker inte så ofta, men några gånger jag minns har det varit för att någon varit extremt oförskämd mot en annan person, att en misstänkt i ett brottsfall namngivits (dessutom fel person) och att någon inte kunde låta bli att använda nedlåtande benämningar av folkgrupper. Nej, det inskränker inte någons yttrandefrihet, ni skriver vad ni vill på era egna sidor om inte lagen eller användarvillkoren stoppar er. Vi prioriterar helt enkelt alla de lugna och resonerande debattörerna framför en handfull nättroll som annars kan skrämma bort den seriösa debatten.

Grattis, då fick du och Walterum synas ännu mer på bild!

Tack! Jag är dock lite bitter över att Leif var på fem bilder i den tidningen och jag bara på två. Syftet med en gemensam text om trakasserier var däremot inte att vi linslöss skulle få synas ännu mer (det var bara en bonus) utan att ta upp en allvarlig samhällsfråga: att den som har en åsikt om vad som helst offentligt riskerar att bli trakasserad. Det händer hela tiden och de allra flesta mår väldigt dåligt och känner sig väldigt ensamma.

Vi som har som jobb att sticka ut hakan räknar nästan med såna här dumheter, men kunde vi få en enda person att inse att hon eller han inte är ensam och våga fortsätta debattera så gjorde vi nytta. Av reaktionerna att döma så var det betydligt mer än en som kände sig tröstad. För övrigt börjar kaffet kallna, vår beundrare har inte velat dricka det än.

Något mer ni undrar över? Jag finns alltid på niclas.lindstrand@sla.se och ibland på 0500 - 46 76 54.

Niclas Lindstrand

Du verkar väldigt bitter över valförlusten, hur känns det egentligen?

Lite granna bitter, inte mer. Dels för att Alliansen föll på eget grepp, dels för att det är mycket roligare att vara ledarskribent i opposition.

När ska de ständiga angreppen på Löfven sluta?

Senast i september 2018 hoppas jag. Fast angrepp och angrepp... att en konservativ proffstyckare inte håller med en socialdemokratisk statsminister är inte så mycket ett angrepp som en naturlag. Möjligen blir jag bitskare av att Löfven har potential att bli en riktigt bra statsminister (med socialdemokratiska mått).

Men kompromissviljan och kreativiteten från tiden som Metallordförande är som bortblåst, nu betyder samarbete att mittenpartierna ska rätta sig helt efter honom. En klassisk S-definition förvisso, men jag hade hoppats att han skulle vara mer realist och pragmatiker än så. Att 36 procent av riksdagsrösterna ska bestämma över övriga 64 procent kräver att man är smidig som en katt i stället för att försöka knuffa sig fram.

Varför stryks inlägg på er Facebook och på debattsidan på nätet?

Det sker inte så ofta, men några gånger jag minns har det varit för att någon varit extremt oförskämd mot en annan person, att en misstänkt i ett brottsfall namngivits (dessutom fel person) och att någon inte kunde låta bli att använda nedlåtande benämningar av folkgrupper. Nej, det inskränker inte någons yttrandefrihet, ni skriver vad ni vill på era egna sidor om inte lagen eller användarvillkoren stoppar er. Vi prioriterar helt enkelt alla de lugna och resonerande debattörerna framför en handfull nättroll som annars kan skrämma bort den seriösa debatten.

Grattis, då fick du och Walterum synas ännu mer på bild!

Tack! Jag är dock lite bitter över att Leif var på fem bilder i den tidningen och jag bara på två. Syftet med en gemensam text om trakasserier var däremot inte att vi linslöss skulle få synas ännu mer (det var bara en bonus) utan att ta upp en allvarlig samhällsfråga: att den som har en åsikt om vad som helst offentligt riskerar att bli trakasserad. Det händer hela tiden och de allra flesta mår väldigt dåligt och känner sig väldigt ensamma.

Vi som har som jobb att sticka ut hakan räknar nästan med såna här dumheter, men kunde vi få en enda person att inse att hon eller han inte är ensam och våga fortsätta debattera så gjorde vi nytta. Av reaktionerna att döma så var det betydligt mer än en som kände sig tröstad. För övrigt börjar kaffet kallna, vår beundrare har inte velat dricka det än.

Något mer ni undrar över? Jag finns alltid på niclas.lindstrand@sla.se och ibland på 0500 - 46 76 54.

Niclas Lindstrand