03 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:53

Jan Larsson: Skaraborg känns som en vit fläck

Efter åtta år får Skövde AIK lämna division 1. Skövde med sina drygt 50 000 invånare saknar 2015 representation på en nivå där man kan säga att elitfotbollen börjar. Hela gamla Skaraborg känns som en vit fläck på herrarnas fotbollskarta.

Den gigantiska västgötafotbollen handlar mer om bredd än topp. Bakom Elfsborg i Borås ser det magert ut. Bakom dem finns inget lag i superettan och bara lillebror Norrby i ettan. Sedan håller resten på i division 2 och nedåt.

Inte ser det mycket bättre ut på damsidan. Inget lag i högsta serien i ett distrikt där en gång pionjärerna i Öxabäck såg till att damfotbollen i landet tog fart.

Eftersom seriepyramiden på damsidan innehåller färre lag så är vägen till finrummet kortare. Av det skälet borde det vara enklare att få upp lag på elitnivå. Mycket glädjande att Lidköping lyckades ta steget upp till den rikstäckande elitettan, som är herrarnas motsvarighet till superettan. Vi har ju fler lag i division 1, kanske kan Lidköpings avancemang vara en portöppnare och få efterföljare? Skövde KIK var ju med strax bakom toppen som nykomling i ettan.

Hur som helst bör hela situationen få ansvariga på förbund och klubbar att ta sig en funderare på sin roll och hur det jobbas. Västergötlands Fotbollförbund har ett omfattande talangprogram. Ger det önskat resultat? Hur lyckas klubbar med sitt ungdomsarbete? Lyckas man få fram spelare till sitt A-laget, eller bränns talanger för tidigt? Finns det tillräcklig kompetens på tränarsidan? Listan på frågor kan göras lång.

Sedan skall man ha klart för sig att elit kostar pengar och förutsätter att det finns publik och sponsorer. När det gäller Skövde så är det ingen hemlighet att det sladdar. Jag har full respekt för att Skövde AIK med en nettoårsomsättning på cirka fyra miljoner kronor ändå har kunnat hävda sig så väl. 2009 var ju klubben en poäng från superettan.

Man skall ha klart för sig att ettan är en dyr och otacksam serie att spela i. Sanningen för SAIK är att faktiskt går back varje gång de har spelat. Planhyra och domarkostnader gör att klubben behöver 500 åskådare per hemmamatch för att det skall bli något över, årets snitt landade på knappt 300...

Nu blir de mycket lokalt i division 2 till våren. Fem lag från gamla Skaraborg gör att det är läge för en spännande säsong med många prestigematcher. Bra för att skapa intresse på kort sikt, men vi behöver få upp lag högre.

Sedan går det inte att undgå att nämna två saker när man är inne på fotboll. Att Klas Ingesson vid 46 års ålder förlorade kampen mot cancern lämnar ingen oberörd. En stor hjälte i alla bemärkelser.

Sedan detta fenomenet Hammarby som är tillbaka i allsvenskan efter en ökenvandring som egentligen är emot all logik. Publiken brukar svika lag som inte levererar. Det gäller inte Hammarby som lockat massorna ändå. En sådan klubb behövs i allsvenskan.

Den gigantiska västgötafotbollen handlar mer om bredd än topp. Bakom Elfsborg i Borås ser det magert ut. Bakom dem finns inget lag i superettan och bara lillebror Norrby i ettan. Sedan håller resten på i division 2 och nedåt.

Inte ser det mycket bättre ut på damsidan. Inget lag i högsta serien i ett distrikt där en gång pionjärerna i Öxabäck såg till att damfotbollen i landet tog fart.

Eftersom seriepyramiden på damsidan innehåller färre lag så är vägen till finrummet kortare. Av det skälet borde det vara enklare att få upp lag på elitnivå. Mycket glädjande att Lidköping lyckades ta steget upp till den rikstäckande elitettan, som är herrarnas motsvarighet till superettan. Vi har ju fler lag i division 1, kanske kan Lidköpings avancemang vara en portöppnare och få efterföljare? Skövde KIK var ju med strax bakom toppen som nykomling i ettan.

Hur som helst bör hela situationen få ansvariga på förbund och klubbar att ta sig en funderare på sin roll och hur det jobbas. Västergötlands Fotbollförbund har ett omfattande talangprogram. Ger det önskat resultat? Hur lyckas klubbar med sitt ungdomsarbete? Lyckas man få fram spelare till sitt A-laget, eller bränns talanger för tidigt? Finns det tillräcklig kompetens på tränarsidan? Listan på frågor kan göras lång.

Sedan skall man ha klart för sig att elit kostar pengar och förutsätter att det finns publik och sponsorer. När det gäller Skövde så är det ingen hemlighet att det sladdar. Jag har full respekt för att Skövde AIK med en nettoårsomsättning på cirka fyra miljoner kronor ändå har kunnat hävda sig så väl. 2009 var ju klubben en poäng från superettan.

Man skall ha klart för sig att ettan är en dyr och otacksam serie att spela i. Sanningen för SAIK är att faktiskt går back varje gång de har spelat. Planhyra och domarkostnader gör att klubben behöver 500 åskådare per hemmamatch för att det skall bli något över, årets snitt landade på knappt 300...

Nu blir de mycket lokalt i division 2 till våren. Fem lag från gamla Skaraborg gör att det är läge för en spännande säsong med många prestigematcher. Bra för att skapa intresse på kort sikt, men vi behöver få upp lag högre.

Sedan går det inte att undgå att nämna två saker när man är inne på fotboll. Att Klas Ingesson vid 46 års ålder förlorade kampen mot cancern lämnar ingen oberörd. En stor hjälte i alla bemärkelser.

Sedan detta fenomenet Hammarby som är tillbaka i allsvenskan efter en ökenvandring som egentligen är emot all logik. Publiken brukar svika lag som inte levererar. Det gäller inte Hammarby som lockat massorna ändå. En sådan klubb behövs i allsvenskan.

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.