04 nov 2014 12:45

23 jan 2015 15:53

Miljökatastrofer till ministrar

Här ute i den blå kylan har vi muttrat en del om hur regeringsdugliga Socialdemokraterna egentligen är. Det börjar kännas orättvist. Jämfört med parhästen Miljöpartiet så framstår Löfvens gäng som lika stabila som på Erlanders tid.

Den miljömärkta kulturministern gjorde först barnprogram av hela sitt första stora framträdande, möjligen av gammal vana. Men nu framstår även hon som proffsig när en av vice statsminister Åsa Romsons närmaste tjänstemän visar sig vara dömd för att ha smugglat in narkotika. Språkröret själv förvandlades till ett sms-rör och vägrade första att ställa upp på riktiga intervjuer.

Det andra språkröret, det som ska rädda skolan efter Tengils, förlåt, Jan Björklunds, härjningar, hade åtminstone mod nog att rycka ut till försvar. Om än ett förvirrat sådant. Visst har Fridolin rätt i att en dom inte är för evigt och att när straffet är avtjänat så har man betalat sin skuld till samhället.

Men vi pratar inte om någon ungdomsförsyndelse, som de båda ministrar som sagt att de rökt på i tonåren. (Och som säkert flera andra oavsett regering ljugit om.) Det är en två år gammal dom som bagatelliseras. Hur allvarliga droger några narkotikaklassade svampar från Holland egentligen är får någon annan bedöma, jag ser knappt skillnad på en kantarell och en champinjon. Men förklaringen att man gör dumma saker när man är full gör inte direkt att tjänstemannen känns mer omdömesgill och narkotikasmuggling är inte ett brott man bara viftar bort. Särskilt inte när tjänstemannens kontrakt är direkt knutet till Åsa Romsons eget.

Mest intressant är att leka med tanke om det vore ett annat parti än just gulliga Miljöpartiet (svampen var säkert ekologiskt odlad). Om man betalat sin skuld till samhället som knarksmugglande miljöpartist på två år, gäller detsamma en sverigedemokrat som dömts för hets mot folkgrupp och sedan gjort avbön?

Där rök omgående Miljöpartiets höga moraliska svansföring. Nej, narkotikasmuggling och vidrig människosyn går inte att jämföra rakt av mer än i straffvärde. Men det är uppenbart att MP bedömer sig själva efter en annan mall än andra, som att de per definition är de goda för att de minsann värnar just om miljön. Åtminstone inom tunnelbaneavstånd, vi här ute som är beroende av våra bilar är enligt samma definition onda och borde omedelbart bli miljövänner mitt ibland avgaserna på Hornsgatan.

Många har gått på det. Miljöpartiet har aldrig granskats ordentligt. En del skyller det på att det är medias favoritparti (nåja, SR:s anställdas enligt en många år gammal undersökning). Andra på att MP inte tagits på allvar. Nu sitter de i regeringen, nu är det slut på leken.

Undrar hur många fler svampar som döljer sig i den ekologiska myllan?

Den miljömärkta kulturministern gjorde först barnprogram av hela sitt första stora framträdande, möjligen av gammal vana. Men nu framstår även hon som proffsig när en av vice statsminister Åsa Romsons närmaste tjänstemän visar sig vara dömd för att ha smugglat in narkotika. Språkröret själv förvandlades till ett sms-rör och vägrade första att ställa upp på riktiga intervjuer.

Det andra språkröret, det som ska rädda skolan efter Tengils, förlåt, Jan Björklunds, härjningar, hade åtminstone mod nog att rycka ut till försvar. Om än ett förvirrat sådant. Visst har Fridolin rätt i att en dom inte är för evigt och att när straffet är avtjänat så har man betalat sin skuld till samhället.

Men vi pratar inte om någon ungdomsförsyndelse, som de båda ministrar som sagt att de rökt på i tonåren. (Och som säkert flera andra oavsett regering ljugit om.) Det är en två år gammal dom som bagatelliseras. Hur allvarliga droger några narkotikaklassade svampar från Holland egentligen är får någon annan bedöma, jag ser knappt skillnad på en kantarell och en champinjon. Men förklaringen att man gör dumma saker när man är full gör inte direkt att tjänstemannen känns mer omdömesgill och narkotikasmuggling är inte ett brott man bara viftar bort. Särskilt inte när tjänstemannens kontrakt är direkt knutet till Åsa Romsons eget.

Mest intressant är att leka med tanke om det vore ett annat parti än just gulliga Miljöpartiet (svampen var säkert ekologiskt odlad). Om man betalat sin skuld till samhället som knarksmugglande miljöpartist på två år, gäller detsamma en sverigedemokrat som dömts för hets mot folkgrupp och sedan gjort avbön?

Där rök omgående Miljöpartiets höga moraliska svansföring. Nej, narkotikasmuggling och vidrig människosyn går inte att jämföra rakt av mer än i straffvärde. Men det är uppenbart att MP bedömer sig själva efter en annan mall än andra, som att de per definition är de goda för att de minsann värnar just om miljön. Åtminstone inom tunnelbaneavstånd, vi här ute som är beroende av våra bilar är enligt samma definition onda och borde omedelbart bli miljövänner mitt ibland avgaserna på Hornsgatan.

Många har gått på det. Miljöpartiet har aldrig granskats ordentligt. En del skyller det på att det är medias favoritparti (nåja, SR:s anställdas enligt en många år gammal undersökning). Andra på att MP inte tagits på allvar. Nu sitter de i regeringen, nu är det slut på leken.

Undrar hur många fler svampar som döljer sig i den ekologiska myllan?

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.