24 nov 2014 04:00

23 jan 2015 15:54

Handboll i tv – inte problemfritt

Det var inte så länge sedan som det var ont om aktörer som ville visa handboll i tv. Nu finns sporten med i en allt större omfattning, men allt är dock inte frid och fröjd. Inte minst har TV 4:s agerande i många fall kritiserats, med all rätt.

Mest för hur damhandbollen har behandlats. När stolta företrädare presenterade avtalet där samtliga herrmatcher ingår hade damhandbollen nästan helt ställts åt sidan. Inte ens SM-finalen fanns med.

Nu har SVT klivit in och tecknat avtal om damfinalen, ett antal elitseriematcher för både damer och herrar samt några slutspelsmatcher.

När vi nu är inne på handbollssatsningen i tv så har det även börjat knorrats en del ute i klubbarna. Richos VD Måns Sjöstedt har tagit till orda och tagit upp frågan om att handbollen har sålt sig för billigt och om det inte är bättre att satsa på att webbsända själva och satsa på publiken i hallen. Intressant med Ricoh som har kommit in i handbollen med lite nya ögon. De kan säkert bidra till att förbättra produkten.

TV-rättigheterna till herrarnas VM i Qatar på nyåret har varit en het potatis. Ett tag såg det ut som om den svenska publiken helt skulle gå miste om mästerskapet på grund av hanteringen av rättigheterna vilket gjorde att TV 4 hoppade av. Nu har SBS Discovery TV och Eurosport tagit över nu blir det sändningar i femman, nian och Eurosport 2. De kommer även att sända damernas VM i Danmark 2015.

Handbolls-VM i Qatar aktualiserar frågan om att lägga ett stort mästerskap där. Fotbolls-VM 2022 är ju starkt ifrågasatt och nu har det varit märkliga turer runt Förenade Arabemiraten och Bahrains deltagande eftersom de råder spänt läge med arrangörslandet. I fredags beslutade Internationella Handbollförbundet att de skall ersättas, vilket i sin tur betyder att Sverige för möta Island, som stod på reservplats, i gruppspelet istället för Förenade Arabemiraten. Onekligen en viss skillnad.

Annars är det väl de flesta nöjda med den TV-sända idrotten nu när Vinterstudion har startat för säsongen. Nu får vi umgås hela vintern med våra helyllenationalhjältar som kämpar i spår och pister och André Pops sitter där som en trygg och trivsam programledare.

Skid-VM i Falun blir ju vinterns höjdare med enormt uppskruvade förväntningar efter succén i Sotji-OS. Egentligen kan det väl bara gå åt ett håll. Att herreliten i lördags fick ge sig mot skidskytten Fredrik Lindström var oneklingen en oväntad start, men vi som lokalpatrioter kan ju konstatera att det aldrig hade hänt om Marcus Hellner funnits med i loppet ...

Jag kommer dock att sakna handbollen som tidigare var ett trevligt avbrott i Vinterstudion från all skidåkning. Fyran har ju tagit över.

Närmast väntar dam-EM i handboll (start 7 december) och där har fyran rättigheterna och kommer att sända det mesta i TV 12. Alltid något.

Mest för hur damhandbollen har behandlats. När stolta företrädare presenterade avtalet där samtliga herrmatcher ingår hade damhandbollen nästan helt ställts åt sidan. Inte ens SM-finalen fanns med.

Nu har SVT klivit in och tecknat avtal om damfinalen, ett antal elitseriematcher för både damer och herrar samt några slutspelsmatcher.

När vi nu är inne på handbollssatsningen i tv så har det även börjat knorrats en del ute i klubbarna. Richos VD Måns Sjöstedt har tagit till orda och tagit upp frågan om att handbollen har sålt sig för billigt och om det inte är bättre att satsa på att webbsända själva och satsa på publiken i hallen. Intressant med Ricoh som har kommit in i handbollen med lite nya ögon. De kan säkert bidra till att förbättra produkten.

TV-rättigheterna till herrarnas VM i Qatar på nyåret har varit en het potatis. Ett tag såg det ut som om den svenska publiken helt skulle gå miste om mästerskapet på grund av hanteringen av rättigheterna vilket gjorde att TV 4 hoppade av. Nu har SBS Discovery TV och Eurosport tagit över nu blir det sändningar i femman, nian och Eurosport 2. De kommer även att sända damernas VM i Danmark 2015.

Handbolls-VM i Qatar aktualiserar frågan om att lägga ett stort mästerskap där. Fotbolls-VM 2022 är ju starkt ifrågasatt och nu har det varit märkliga turer runt Förenade Arabemiraten och Bahrains deltagande eftersom de råder spänt läge med arrangörslandet. I fredags beslutade Internationella Handbollförbundet att de skall ersättas, vilket i sin tur betyder att Sverige för möta Island, som stod på reservplats, i gruppspelet istället för Förenade Arabemiraten. Onekligen en viss skillnad.

Annars är det väl de flesta nöjda med den TV-sända idrotten nu när Vinterstudion har startat för säsongen. Nu får vi umgås hela vintern med våra helyllenationalhjältar som kämpar i spår och pister och André Pops sitter där som en trygg och trivsam programledare.

Skid-VM i Falun blir ju vinterns höjdare med enormt uppskruvade förväntningar efter succén i Sotji-OS. Egentligen kan det väl bara gå åt ett håll. Att herreliten i lördags fick ge sig mot skidskytten Fredrik Lindström var oneklingen en oväntad start, men vi som lokalpatrioter kan ju konstatera att det aldrig hade hänt om Marcus Hellner funnits med i loppet ...

Jag kommer dock att sakna handbollen som tidigare var ett trevligt avbrott i Vinterstudion från all skidåkning. Fyran har ju tagit över.

Närmast väntar dam-EM i handboll (start 7 december) och där har fyran rättigheterna och kommer att sända det mesta i TV 12. Alltid något.

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.