16 dec 2014 04:00

23 jan 2015 15:55

Är du svensk nog, lille vän?

När Sverigedemokraterna nästan lyckats bli rumsrena så kom en handbromsvändning. Höjdarna Björn Söder och Kent Ekeroth tävlar i att vara osmakligast. Och allt som gäller är invandring, invandring, invandring.

Socialdemokraterna är inte ensamma om att ha problem med att hitta rätt danspartner. Från kommunerna kommer krav inom Moderaterna att samverka med Sverigedemokraterna. Ännu ett taktiskt val i stället för ett ideologiskt, M tappade många röster till SD förra valet. Men SD utan sjukskrivne Jimmie Åkesson verkar måna om sin ställning som orörbara.

Åkesson ägnade partiets första mandatperiod i riksdagen åt att försöka tvätta bort rasiststämpeln, inklusive pekoral till valfilmer, men var rädd om det egna utanförskapet. Så fort han sjukskrev sig förvandlades ett extraval till en folkomröstning om invandringen enligt vikarien.

Den linjen har fortsatt. Kent Ekeroth, känd från fyllefilmer med metallrör, har lagt en motion om att kartlägga brottslingars kulturella arv, även om de är svenskfödda men har utländsk bakgrund. Brottsförebyggande rådet har gjort liknande undersökningar, men är inte inne på att kriminalitet är genetisk som Ekeroth verkar hoppas kunna bevisa.

Desperata människor och fattiga människor har däremot lättare att begå brott de har mindre att förlora. (Däremot är rika svenskar kraftigt överrepresenterade bland ekonomiska brottslingar. Säkert inte genetiskt utan en tillfällighet.) Att flyktingar från krigshärjade länder både är fattiga, desperata och dessutom i många fall skadade av sina upplevelser borde det inte behövas någon utredning för att lista ut. Där har hela samhället en del att tänka på när det gäller integrationspolitiken, betongkolosser som Rosengård och Rinkeby har bara förvärrat segregationen. Det ursäktar inte en kollektiv skuldbeläggning.

Björn Söder, riksdagens andre talman, tar nästan i värre i en debattartikel i DN där han försöker köpa ut människor som inte assimilerat sig i det svenska samhället. Till dessa räknas judar som fortfarande går i synagogan. Konstigt, jag trodde att vi hade religionsfrihet som en väldigt grundläggande svensk värdering. Och att SD skulle vara ett Israelvänligt parti. (Möjligen har Söder missat att många israeler är judar.)

Jag tänker inte ge SD martyrpoäng genom att kalla dem alla för rasister och klumpa ihop människor på samma sätt som herrar Söder och Ekeroth gör. Men de kan sluta tycka synd om sig själva när de blir kallade rasister, de har jobbat ihop till det epitetet. Att byta ut ordet ras mot kultur gör ingen skillnad.

Vore det inte så tragiskt så skulle det vara hysteriskt roligt när Söder bland de icke assimilerade och därmed osvenska räknar upp samerna. De var ju här först.

Borde inte alla vi invandrare assimilera oss till samerna i stället?

Socialdemokraterna är inte ensamma om att ha problem med att hitta rätt danspartner. Från kommunerna kommer krav inom Moderaterna att samverka med Sverigedemokraterna. Ännu ett taktiskt val i stället för ett ideologiskt, M tappade många röster till SD förra valet. Men SD utan sjukskrivne Jimmie Åkesson verkar måna om sin ställning som orörbara.

Åkesson ägnade partiets första mandatperiod i riksdagen åt att försöka tvätta bort rasiststämpeln, inklusive pekoral till valfilmer, men var rädd om det egna utanförskapet. Så fort han sjukskrev sig förvandlades ett extraval till en folkomröstning om invandringen enligt vikarien.

Den linjen har fortsatt. Kent Ekeroth, känd från fyllefilmer med metallrör, har lagt en motion om att kartlägga brottslingars kulturella arv, även om de är svenskfödda men har utländsk bakgrund. Brottsförebyggande rådet har gjort liknande undersökningar, men är inte inne på att kriminalitet är genetisk som Ekeroth verkar hoppas kunna bevisa.

Desperata människor och fattiga människor har däremot lättare att begå brott de har mindre att förlora. (Däremot är rika svenskar kraftigt överrepresenterade bland ekonomiska brottslingar. Säkert inte genetiskt utan en tillfällighet.) Att flyktingar från krigshärjade länder både är fattiga, desperata och dessutom i många fall skadade av sina upplevelser borde det inte behövas någon utredning för att lista ut. Där har hela samhället en del att tänka på när det gäller integrationspolitiken, betongkolosser som Rosengård och Rinkeby har bara förvärrat segregationen. Det ursäktar inte en kollektiv skuldbeläggning.

Björn Söder, riksdagens andre talman, tar nästan i värre i en debattartikel i DN där han försöker köpa ut människor som inte assimilerat sig i det svenska samhället. Till dessa räknas judar som fortfarande går i synagogan. Konstigt, jag trodde att vi hade religionsfrihet som en väldigt grundläggande svensk värdering. Och att SD skulle vara ett Israelvänligt parti. (Möjligen har Söder missat att många israeler är judar.)

Jag tänker inte ge SD martyrpoäng genom att kalla dem alla för rasister och klumpa ihop människor på samma sätt som herrar Söder och Ekeroth gör. Men de kan sluta tycka synd om sig själva när de blir kallade rasister, de har jobbat ihop till det epitetet. Att byta ut ordet ras mot kultur gör ingen skillnad.

Vore det inte så tragiskt så skulle det vara hysteriskt roligt när Söder bland de icke assimilerade och därmed osvenska räknar upp samerna. De var ju här först.

Borde inte alla vi invandrare assimilera oss till samerna i stället?

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.