22 dec 2014 05:00

23 jan 2015 15:56

Snacka om härlig julklapp!

Räkna med att det blir en god jul för de svenska handbollstjejerna. EM-brons efter rysaren mot Montenegro var en perfekt julklapp. Extra roligt att allas vår ”Majsan”, Anna-Maria Johansson, fanns med i en huvudroll när medaljen säkrades. Hon satte ju 25–23-målet på sitt typiska sätt. Grymt bra ”Majsan”!

De svenska handbollsdamerna tog revansch efter några magra år. Danskan Helle Thomsens intåg som förbundskapten är en fullträff och mixen med Thomas Sivertsson känns perfekt.

Nu räckte det till en bronsmedalj och det är stort. Visst, det blev silver 2010, men sedan har varit det magert. VM i Brasilien 2011 innebar en nionde plats, OS 2012 plats elva och EM samma år slutade man åtta. Sedan lyckades Sverige inte kvalificera sig till VM 2013. Sett till detta är EM-bronset snudd på sensationellt. Detta är bara den andra mästerskapsmedaljen genom tiderna för svensk damhandboll.

Att Sverige hämtat en förbundskapten från den danska ligan är ett mycket bra val och onekligen en stor kontrast till Torbjörn Klingvall vars rekrytering för alltid är svår att förstå Handbollsprofessorn verkade aldrig riktigt passa in.

Helle Thomsens har höjt hela laget. Hennes snack under avbrotten för time out har varit underbara. I bland undrar man om tjejerna förstår hennes danska snack, men det har uppenbarligen inte varit några problem.

Att det kommit in en kvinnlig förbundskapten i damhandboll tror jag är bra för hela för idrotts-Sverige där det mest handlar om manliga tränare och ledare oavsett sport. Det gäller såväl globalt som lokalt.

I svensk skidsport pågår det en debatt om avsaknaden på kvinnliga ledare. Jag såg en siffra att det stod 51–0 i männens favör när det gäller tränare och ledare. Visst, den som är mest lämpad för uppdraget skall ha det oavsett kön, men jag hoppas verkligen att de damer som vill och har kompetensen får möjlighet till tunga uppdrag.

Nu drar elitserien igång och vi har ju några EM-spelare på hemmaplan. Inte minst Skövde HF:s Anna-Maria Johansson vars berömda stegisättningsfint verkar fungera hela tiden oavsett nivån på motståndet.

Skövde HF börjar på annandagen mot Västeråsirsta på bortaplan. Bara hoppas att det svenska EM-bronset även betyder att serien lyfter ytterligare. Visst, många av landslagsspelarna spelar utomlands, men vi får inte glömma att Anna-Maria Johansson, Johanna Bundsen, Ida Odén, Jenny Alm med flera är hemma i Sverige. Tjejer som visar att de håller på den högsta världsnivån. Ett bra betyg åt våra klubbar och dess tränare.

IFK Skövde hade en tuff lördagseftermiddag i Alingsås. Det var inte kul att sitta framför TV-apparaten och se laget bli överkört av den regerande svenska mästaren. Egentligen inte särskilt oväntat och IFK har långt till topplagen. Till och med experten Magnus Grahn uttryckte oro för IFK och utvecklingen. Det lär bli en del funderande över jul hos de blåvita. Sedan finns faktiskt chansen att ge sig själva en försenad julklapp när det är retur mot Alingsås på annandagen. Hur nu det skall gå till? Här kan man snacka om att slå ur underläge.

De svenska handbollsdamerna tog revansch efter några magra år. Danskan Helle Thomsens intåg som förbundskapten är en fullträff och mixen med Thomas Sivertsson känns perfekt.

Nu räckte det till en bronsmedalj och det är stort. Visst, det blev silver 2010, men sedan har varit det magert. VM i Brasilien 2011 innebar en nionde plats, OS 2012 plats elva och EM samma år slutade man åtta. Sedan lyckades Sverige inte kvalificera sig till VM 2013. Sett till detta är EM-bronset snudd på sensationellt. Detta är bara den andra mästerskapsmedaljen genom tiderna för svensk damhandboll.

Att Sverige hämtat en förbundskapten från den danska ligan är ett mycket bra val och onekligen en stor kontrast till Torbjörn Klingvall vars rekrytering för alltid är svår att förstå Handbollsprofessorn verkade aldrig riktigt passa in.

Helle Thomsens har höjt hela laget. Hennes snack under avbrotten för time out har varit underbara. I bland undrar man om tjejerna förstår hennes danska snack, men det har uppenbarligen inte varit några problem.

Att det kommit in en kvinnlig förbundskapten i damhandboll tror jag är bra för hela för idrotts-Sverige där det mest handlar om manliga tränare och ledare oavsett sport. Det gäller såväl globalt som lokalt.

I svensk skidsport pågår det en debatt om avsaknaden på kvinnliga ledare. Jag såg en siffra att det stod 51–0 i männens favör när det gäller tränare och ledare. Visst, den som är mest lämpad för uppdraget skall ha det oavsett kön, men jag hoppas verkligen att de damer som vill och har kompetensen får möjlighet till tunga uppdrag.

Nu drar elitserien igång och vi har ju några EM-spelare på hemmaplan. Inte minst Skövde HF:s Anna-Maria Johansson vars berömda stegisättningsfint verkar fungera hela tiden oavsett nivån på motståndet.

Skövde HF börjar på annandagen mot Västeråsirsta på bortaplan. Bara hoppas att det svenska EM-bronset även betyder att serien lyfter ytterligare. Visst, många av landslagsspelarna spelar utomlands, men vi får inte glömma att Anna-Maria Johansson, Johanna Bundsen, Ida Odén, Jenny Alm med flera är hemma i Sverige. Tjejer som visar att de håller på den högsta världsnivån. Ett bra betyg åt våra klubbar och dess tränare.

IFK Skövde hade en tuff lördagseftermiddag i Alingsås. Det var inte kul att sitta framför TV-apparaten och se laget bli överkört av den regerande svenska mästaren. Egentligen inte särskilt oväntat och IFK har långt till topplagen. Till och med experten Magnus Grahn uttryckte oro för IFK och utvecklingen. Det lär bli en del funderande över jul hos de blåvita. Sedan finns faktiskt chansen att ge sig själva en försenad julklapp när det är retur mot Alingsås på annandagen. Hur nu det skall gå till? Här kan man snacka om att slå ur underläge.

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.