29 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:56

Med hopp om ett bra 2015

Det är dags för lite reflektioner så här när 2014 är på väg att ta slut. Lite funderingar på det som hänt under året och vad vi kan vänta oss av 2015.

Valet 2014 gav på riksplanet ett minst sagt krångligt parlamentarisk läge med Sverigedemokraterna i medvind. Överenskommelsen mellan de rödgröna och Alliansen betyder att det inte blir något extraval i mars. Ett spel på hög nivå för att bryta det politiska dödläget. Ett beslut som får både ris och ros beroende var man befinner sig. I praktiken innebär ”decemberöverenskommelsen” att vågmästarrollen förskjut åt vänster.

Sedan måste man ställa sig frågan hur det kommer sig att SD fick nästan 13 procent av rösterna i valet och nästan 18 i en opinionsmätning i december? Drygt 800 000 svenskar valde i september att lägga sin röst på detta parti som nu är Sveriges tredje största. SD har bevisligen en politik som attraherar många i vårt avlånga land, det borde mana till eftertanke.

Nu skall frågorna lösas i samförstånd och vara blocköverskridande. Kan det betyda något för anslaget till idrotten där sossarnas snack om 270 miljoner kronor i valrörelsen blev till noll?

Lokalt satte valrörelsen sina spår även för idrotten. Det gjordes utfästelser om diverse satsningar, bland annat om ytterligare en isyta i Billingehov, utbyggd slalombacke, bättre villkor för traditionellt tjejdominerade sporter. Listan kan göras längre, men att hyrorna i kommunens anläggningar skulle höjas var det ingen som nämnde...

Sedan skall det i rättvisans namn sägas att det även tillkommit sådant som visar på god vilja, jag tänker på STCC-satsningen på flygfältet och att Arena Skövde har blivit nationalarena för futsal.

Om vi tar fram skämskudden så kan man fundera på hur i hela friden det var möjligt att bygga Billingskolans gymnastiksal för liten. 40x20 meter var den spelplan för handboll som beställdes, men nu visade det sig att det var hallens totala golvyta som fick det måttet och spelplanen 37x18 meter. Det uppdagades inte förrän ett ungdomslag skulle träna i hallen. Nu blir det en rättslig process, spännande att se vad som kommer ut av den. Skövde kommun riktar ett krav på 12 miljoner kronor till arkitektfirman. Skulle kommunen få rätt vore det bäst att satsa på ytterligare en hall istället för att börja flytta väggar i Billingskolan.

Hur som helst hoppas jag på ett positivt 2015, med många kloka beslut och välgrundade satsningar av både kommun och idrottsföreningar. En välmående fritidssektor mår vi alla bra av.

Till sist vill säga att jag alltid blir glad när något oväntat sker. När något utöver det förväntade inträffar. Hårt prövade IFK Skövde Handboll satte punkt för året med att besegra den regerande mästaren Alingsås hemma, det bara några dagar efter att de hade blivit utskåpade av samma lag på bortaplan.

Låt oss hoppas att det var ett gott tecken inför det kommande året.

Valet 2014 gav på riksplanet ett minst sagt krångligt parlamentarisk läge med Sverigedemokraterna i medvind. Överenskommelsen mellan de rödgröna och Alliansen betyder att det inte blir något extraval i mars. Ett spel på hög nivå för att bryta det politiska dödläget. Ett beslut som får både ris och ros beroende var man befinner sig. I praktiken innebär ”decemberöverenskommelsen” att vågmästarrollen förskjut åt vänster.

Sedan måste man ställa sig frågan hur det kommer sig att SD fick nästan 13 procent av rösterna i valet och nästan 18 i en opinionsmätning i december? Drygt 800 000 svenskar valde i september att lägga sin röst på detta parti som nu är Sveriges tredje största. SD har bevisligen en politik som attraherar många i vårt avlånga land, det borde mana till eftertanke.

Nu skall frågorna lösas i samförstånd och vara blocköverskridande. Kan det betyda något för anslaget till idrotten där sossarnas snack om 270 miljoner kronor i valrörelsen blev till noll?

Lokalt satte valrörelsen sina spår även för idrotten. Det gjordes utfästelser om diverse satsningar, bland annat om ytterligare en isyta i Billingehov, utbyggd slalombacke, bättre villkor för traditionellt tjejdominerade sporter. Listan kan göras längre, men att hyrorna i kommunens anläggningar skulle höjas var det ingen som nämnde...

Sedan skall det i rättvisans namn sägas att det även tillkommit sådant som visar på god vilja, jag tänker på STCC-satsningen på flygfältet och att Arena Skövde har blivit nationalarena för futsal.

Om vi tar fram skämskudden så kan man fundera på hur i hela friden det var möjligt att bygga Billingskolans gymnastiksal för liten. 40x20 meter var den spelplan för handboll som beställdes, men nu visade det sig att det var hallens totala golvyta som fick det måttet och spelplanen 37x18 meter. Det uppdagades inte förrän ett ungdomslag skulle träna i hallen. Nu blir det en rättslig process, spännande att se vad som kommer ut av den. Skövde kommun riktar ett krav på 12 miljoner kronor till arkitektfirman. Skulle kommunen få rätt vore det bäst att satsa på ytterligare en hall istället för att börja flytta väggar i Billingskolan.

Hur som helst hoppas jag på ett positivt 2015, med många kloka beslut och välgrundade satsningar av både kommun och idrottsföreningar. En välmående fritidssektor mår vi alla bra av.

Till sist vill säga att jag alltid blir glad när något oväntat sker. När något utöver det förväntade inträffar. Hårt prövade IFK Skövde Handboll satte punkt för året med att besegra den regerande mästaren Alingsås hemma, det bara några dagar efter att de hade blivit utskåpade av samma lag på bortaplan.

Låt oss hoppas att det var ett gott tecken inför det kommande året.

  • Jan Larsson