30 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:56

Prästens lilla kråka regerar

Än slank han hit och än slank han dit. Men än så länge har inte Stefan Löfvens regering slunkit ned i diket. Att slippa ett extraval är nog de flesta (utom SD) lättade över. Att den vingliga färden ska hålla en hel mandatperiod är en annan sak.

Prästens lilla kråka skulle ut och regera. För att köra krävdes tydligen sex partier och en månad av totalt meningslöst kaos som slutade där allting började, att man kommit överens om att samma praxis gäller som för ett år sedan.

Den som hade mest skäl att vara glad stod inte och log på presskonferensen. Jonas Sjöstedt har skaffat sig och Vänsterpartiet en bekväm position som kvartsopposition och kan inför varje budget nu få ett jätteinflytande. Med den egentliga vågmästaren SD eliminerad är det nu Vänsterpartiet som bestämmer om en regeringsbudget går igenom eller inte.

En utpressare har bytts ut mot en annan och det är svårt att förstå varför de borgerliga partiledarna såg så glada ut. Det var sex förlorande partier som stod som ett hoptvingat kollektiv framför tv-kamerorna och omgående började bråka igen så fort det var dags för enskilda intervjuer. Som dokusåpa hade det kanske varit underhållande. Som riksdag är det beklämmande.

Alliansens lilla seger är att den nu svetsats samman för minst en och förmodligen två mandatperioder framöver. Men dess trovärdighet som opposition är så naggad i kanten att den ser ut som en julklapp öppnad av en överenergisk hundvalp.

Trösten är väl att Socialdemokraternas ledarskikt är lika illa tilltygat. Stefan Löfvens trovärdighet ligger på fryspunkten efter alla kovändningar. Han lovade att avgå i stället för att regera med en borgerlig budget. I stället utlyste han nyval. Och nu med nyvalet blåsts av så regerar han med en borgerlig budget.

Dessutom tyder medieläckor och vanlig logik på att han var nära att torpedera förhandlingarna med sitt jultal, där han lät mer som en surmulen oppositionsledare än som en landsfader. Att stå och anklaga Alliansen för att inte vilja förhandla medan förhandlingar egentligen pågår var inte bara naivt, det var att ljuga hela svenska folket rakt i ansiktet.

Löfven får chansen i budget efter budget nu att driva igenom politik. Vänsterpolitik eftersom MP och V ska vara med på den. Men ska Alliansen vara värd att kalla sig opposition måste den kämpa för sin egen politik varje sekund däremellan. De fyra borgerliga partierna ska representera sina väljare, inte agera hejaklack åt vänsterblocket.

Men allt ingår inte i en budget. Alliansens skolmotion, som det inte finns någon överenskommelse till, kan utlösa nästa regeringskris. Löfven kan knappast köra samma bluff ännu en gång och komma undan med den.

Det behöver inte vara en budget som får regeringen att slinka ned i diket en gång för alla.

Prästens lilla kråka skulle ut och regera. För att köra krävdes tydligen sex partier och en månad av totalt meningslöst kaos som slutade där allting började, att man kommit överens om att samma praxis gäller som för ett år sedan.

Den som hade mest skäl att vara glad stod inte och log på presskonferensen. Jonas Sjöstedt har skaffat sig och Vänsterpartiet en bekväm position som kvartsopposition och kan inför varje budget nu få ett jätteinflytande. Med den egentliga vågmästaren SD eliminerad är det nu Vänsterpartiet som bestämmer om en regeringsbudget går igenom eller inte.

En utpressare har bytts ut mot en annan och det är svårt att förstå varför de borgerliga partiledarna såg så glada ut. Det var sex förlorande partier som stod som ett hoptvingat kollektiv framför tv-kamerorna och omgående började bråka igen så fort det var dags för enskilda intervjuer. Som dokusåpa hade det kanske varit underhållande. Som riksdag är det beklämmande.

Alliansens lilla seger är att den nu svetsats samman för minst en och förmodligen två mandatperioder framöver. Men dess trovärdighet som opposition är så naggad i kanten att den ser ut som en julklapp öppnad av en överenergisk hundvalp.

Trösten är väl att Socialdemokraternas ledarskikt är lika illa tilltygat. Stefan Löfvens trovärdighet ligger på fryspunkten efter alla kovändningar. Han lovade att avgå i stället för att regera med en borgerlig budget. I stället utlyste han nyval. Och nu med nyvalet blåsts av så regerar han med en borgerlig budget.

Dessutom tyder medieläckor och vanlig logik på att han var nära att torpedera förhandlingarna med sitt jultal, där han lät mer som en surmulen oppositionsledare än som en landsfader. Att stå och anklaga Alliansen för att inte vilja förhandla medan förhandlingar egentligen pågår var inte bara naivt, det var att ljuga hela svenska folket rakt i ansiktet.

Löfven får chansen i budget efter budget nu att driva igenom politik. Vänsterpolitik eftersom MP och V ska vara med på den. Men ska Alliansen vara värd att kalla sig opposition måste den kämpa för sin egen politik varje sekund däremellan. De fyra borgerliga partierna ska representera sina väljare, inte agera hejaklack åt vänsterblocket.

Men allt ingår inte i en budget. Alliansens skolmotion, som det inte finns någon överenskommelse till, kan utlösa nästa regeringskris. Löfven kan knappast köra samma bluff ännu en gång och komma undan med den.

Det behöver inte vara en budget som får regeringen att slinka ned i diket en gång för alla.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.