05 jan 2015 04:00

23 jan 2015 15:56

Jan Larsson: Positiv start på det nya året

Låt oss hoppas att 2015 blir ett bra sportår på alla plan. Förutsättningar finns, även om farorna alltid ligger och lurar. Jag hoppas att det blir mer fokus på det positiva än det negativa i år.

När det gäller det positiva tycker jag vi skall komma ihåg våra lokala föreningars förmåga att få fram duktiga idrottare. Visst, jag är fullt medveten om att ungdomsidrottens viktigaste uppgift är att uppmuntra och grundlägga barns intresse för fysisk aktivitet, men jag vet också att många sporras av de som lyckas komma lite längre.

Kommer dessutom idrottaren från den egna lokala klubben är det extra inspirerande.

Här har vi många exempel genom åren och det finns ingen anledning att rabbla en massa namn, utan det räcker med några av de senaste.

Fotbollsspelaren Johan Mårtensson, med Ulvåkers IF som moderklubb, följer nu alla handbollsspelare från Stöpentrakten när det gäller att dra på sig en blågul tröja. Johan, som spelar för Helsingborg, får åka med på januariturnén som ses som en inkörsport till landslaget.

Även i det svenska juniorlandslag i ishockey som spelar om medaljerna vid JVM i Kanada finns det representation med lokal prägel. Skarakillen Christoffer Ehn tillhör visserligen Frölunda, men moderklubben heter Skara IK och sedan spelade han i Skövde IK innan han sögs upp av Frölundas juniorverksamhet.

Kul naturligtvis, även om jag tycker att uppmärksamheten runt laget i media är väl stor. Man får inte glömma att det är juniorer det handlar om, duktiga visserligen, men steget till motsvarande nivå som senior är stort.

Bara att titta på guldlaget från 2012, många spelar i Kanada och USA, men få har fått sitt stora genombrott. De flesta är i NHL-klubbarnas farmarlag och kuskar runt i AHL.

När det gäller att locka profiler till Skövde som måste Västergötlands Fotbollförbunds årliga tränarsymposium 9-10 januari lyftas fram.

Där blir det stjärnspäckat värre, listan över prominenta föreläsare är lång och det finns även en stark internationell prägel, med Björn Andersson (Bayern München) i spetsen. Pia Sundhage, Viktoria Sandell Svensson, Jonas Thern, Tommy Söderberg, VM-domaren Jonas Eriksson och många fler skall föreläsa. Här bjuds det gott om tillfällen för tränarna att skaffa kunskap och inspiration för att fortsätta utveckla fotbollsspelare.

700 tränare och 150 domare ser till att det är fullbelagt på hotellen i Skövde, med allt vad det innebär av positiva ekonomiska effekter. Ännu ett bevis för hur viktig idrotten är.

Även den pågående ungdomsturneringen i innebandy är bra exempel och snart är det EM-kval i futsal i Arenan. Skövde befäster sin ställning som en arrangörsstad av rang. Riktigt roligt.

När det gäller det positiva tycker jag vi skall komma ihåg våra lokala föreningars förmåga att få fram duktiga idrottare. Visst, jag är fullt medveten om att ungdomsidrottens viktigaste uppgift är att uppmuntra och grundlägga barns intresse för fysisk aktivitet, men jag vet också att många sporras av de som lyckas komma lite längre.

Kommer dessutom idrottaren från den egna lokala klubben är det extra inspirerande.

Här har vi många exempel genom åren och det finns ingen anledning att rabbla en massa namn, utan det räcker med några av de senaste.

Fotbollsspelaren Johan Mårtensson, med Ulvåkers IF som moderklubb, följer nu alla handbollsspelare från Stöpentrakten när det gäller att dra på sig en blågul tröja. Johan, som spelar för Helsingborg, får åka med på januariturnén som ses som en inkörsport till landslaget.

Även i det svenska juniorlandslag i ishockey som spelar om medaljerna vid JVM i Kanada finns det representation med lokal prägel. Skarakillen Christoffer Ehn tillhör visserligen Frölunda, men moderklubben heter Skara IK och sedan spelade han i Skövde IK innan han sögs upp av Frölundas juniorverksamhet.

Kul naturligtvis, även om jag tycker att uppmärksamheten runt laget i media är väl stor. Man får inte glömma att det är juniorer det handlar om, duktiga visserligen, men steget till motsvarande nivå som senior är stort.

Bara att titta på guldlaget från 2012, många spelar i Kanada och USA, men få har fått sitt stora genombrott. De flesta är i NHL-klubbarnas farmarlag och kuskar runt i AHL.

När det gäller att locka profiler till Skövde som måste Västergötlands Fotbollförbunds årliga tränarsymposium 9-10 januari lyftas fram.

Där blir det stjärnspäckat värre, listan över prominenta föreläsare är lång och det finns även en stark internationell prägel, med Björn Andersson (Bayern München) i spetsen. Pia Sundhage, Viktoria Sandell Svensson, Jonas Thern, Tommy Söderberg, VM-domaren Jonas Eriksson och många fler skall föreläsa. Här bjuds det gott om tillfällen för tränarna att skaffa kunskap och inspiration för att fortsätta utveckla fotbollsspelare.

700 tränare och 150 domare ser till att det är fullbelagt på hotellen i Skövde, med allt vad det innebär av positiva ekonomiska effekter. Ännu ett bevis för hur viktig idrotten är.

Även den pågående ungdomsturneringen i innebandy är bra exempel och snart är det EM-kval i futsal i Arenan. Skövde befäster sin ställning som en arrangörsstad av rang. Riktigt roligt.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.