07 jan 2015 05:00

23 jan 2015 15:56

Niclas Lindstrand: Rävarna är vakna när björnen sover

SPEL. Rävspelet fortsätter trots att björnen sover. Just när man fruktade att 2015 skulle bli ett trist politiskt år så åkte Stefan Löfven till Brasilien. Då vaknade kritiken mot honom efter några dagars tupplur. Från regeringskollegor och den nya vågmästaren Vänsterpartiet, Alliansen har gjort björnen sällskap och snarkar.

Att statsministern följer upp JAS-affären med Brasilien är inget konstigt. Det är vanligt sunt förnuft för ett litet exportberoende land som märkligt nog fått ett exportberoende försvar eftersom JAS 39 Gripen dras in i försvarsbudgeten i stället för att räknas som ett separat industriprojekt. Att en statsminister som är ute och far får kritik vart han än åker är inte heller så ovanligt.

Det ovanliga är att det är från de närmaste som kritiken kommer. Knappt hann regeringen röka fredspipa med Alliansen förrän Miljöpartiet och Vänsterpartiet började kaxa sig.

Miljöpartiet gillar inte vapenexport. Det är inget nytt. Men det är en påminnelse om att spänningarna inom regeringen är minst lika stora som mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Att vapenexport inte är någon het politisk fråga beror på att S och Moderaterna är rörande överens om att svenska jobb går före principer om vilka som man ska sälja vapen till.

Det är lätt att förstå MP:s upprördhet när det gäller export till diktaturer. Det är svårare att förstå varför JAS inte skulle säljas till demokratiska Brasilien. Visst har landet en stor fattigdom, men den hade knappast blivit bättre av att landet köpt amerikanska F22 Raptor i stället. Och hur Brasiliens regering prioriterar sin ekonomi kan och ska inte styras från Stockholm. Vi hade nog inte gillat om brasilianska ministrar hade kommit med synpunkter på hur den svenska statsbudgeten ska se ut. Den har orsakat tillräckligt mycket bråk utan diplomatiska konflikter.

Vänsterpartiet gillar inte vinster i välfärden. Det är verkligen inget nytt, under Jonas Sjöstedt har V nästan blivit ett enfrågeparti. Det nya är att Sjöstedt i Expressen passar på att framföra nya krav på regeringen så fort Löfven vänder ryggen till.

Den partikonstellation som är störst ska få igenom sin budget enligt dealen mellan regeringen och Alliansen. V fanns inte men på den presskonferensen. Smart nog. De blev i praktiken den nya vågmästaren, utan V så är Alliansen den största partikonstellationen. Bra tillfälle för mer utpressning från vänster med andra ord och Sjöstedt vore dum om han inte utnyttjade sitt läge.

Så mycket för att börja prata sakpolitik som Gustav Fridolin önskade sig inför nyåret. Det är fortfarande mandatfördelningar och rävspel som gäller 2015, skillnaden är att det är Vänsterpartiet som sitter med trumf på hand i stället för Sverigedemokraterna.

Inte konstigt att Alliansen liksom björnen sover i sitt lugna bo.

Att statsministern följer upp JAS-affären med Brasilien är inget konstigt. Det är vanligt sunt förnuft för ett litet exportberoende land som märkligt nog fått ett exportberoende försvar eftersom JAS 39 Gripen dras in i försvarsbudgeten i stället för att räknas som ett separat industriprojekt. Att en statsminister som är ute och far får kritik vart han än åker är inte heller så ovanligt.

Det ovanliga är att det är från de närmaste som kritiken kommer. Knappt hann regeringen röka fredspipa med Alliansen förrän Miljöpartiet och Vänsterpartiet började kaxa sig.

Miljöpartiet gillar inte vapenexport. Det är inget nytt. Men det är en påminnelse om att spänningarna inom regeringen är minst lika stora som mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Att vapenexport inte är någon het politisk fråga beror på att S och Moderaterna är rörande överens om att svenska jobb går före principer om vilka som man ska sälja vapen till.

Det är lätt att förstå MP:s upprördhet när det gäller export till diktaturer. Det är svårare att förstå varför JAS inte skulle säljas till demokratiska Brasilien. Visst har landet en stor fattigdom, men den hade knappast blivit bättre av att landet köpt amerikanska F22 Raptor i stället. Och hur Brasiliens regering prioriterar sin ekonomi kan och ska inte styras från Stockholm. Vi hade nog inte gillat om brasilianska ministrar hade kommit med synpunkter på hur den svenska statsbudgeten ska se ut. Den har orsakat tillräckligt mycket bråk utan diplomatiska konflikter.

Vänsterpartiet gillar inte vinster i välfärden. Det är verkligen inget nytt, under Jonas Sjöstedt har V nästan blivit ett enfrågeparti. Det nya är att Sjöstedt i Expressen passar på att framföra nya krav på regeringen så fort Löfven vänder ryggen till.

Den partikonstellation som är störst ska få igenom sin budget enligt dealen mellan regeringen och Alliansen. V fanns inte men på den presskonferensen. Smart nog. De blev i praktiken den nya vågmästaren, utan V så är Alliansen den största partikonstellationen. Bra tillfälle för mer utpressning från vänster med andra ord och Sjöstedt vore dum om han inte utnyttjade sitt läge.

Så mycket för att börja prata sakpolitik som Gustav Fridolin önskade sig inför nyåret. Det är fortfarande mandatfördelningar och rävspel som gäller 2015, skillnaden är att det är Vänsterpartiet som sitter med trumf på hand i stället för Sverigedemokraterna.

Inte konstigt att Alliansen liksom björnen sover i sitt lugna bo.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.